Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

analna fisura

Default avatar
Pred letom dni sem bila pri proktologu, ki mi je ugotovil kronično analno fisuro. Ko sem šla na blato je bila bolečina neznosna, nadaljevala se je skoraj cel dan. Proktolog mi je predpisal dilatan čepe, katere sem redno uporabljala več mesecev (kdor jih pozna ve, da so skrajno nečloveški).Bolečina se mi je umirila, vendar se je po prenehanju jemanja čepov ponovno pojavila. Ker se stanje ni dokončno izboljšalo, so mi letos odstranili kožne gube, ki naj bi zavirale dokončno pozdravitev fisure. Ponovno sem dobila čepe, jih redno uporabljala (in zraven nečloveško trpela) z upanjem, da se bo zadeva tokrat dokončno pozdravila. Stanje se mi je izboljšalo le za toliko časa, dokler sem uporabljala čepe. Sedaj sem spet na istem, boli me in se sprašujem, če sem na te čepe res obsojena celo življenje. Osebno me fizično in psihično že pošteno utrujajo (zaradi bolečin).Jeseni nameravam oz. moram spet na kontrolo.
Zanima me, če je imel kdo podobno izkušnjo in kako si je zadevo pozdravil, če si jo je sploh.
Lep pozdrav
Default avatar
Upam, da se bo kdo s podobno težavo oglasil, sicer pa predvsem skrbite za redno in mehko odvajanje.
Default avatar
Draga Monika!
Moji problemi so popolnoma enaki kot tvoji, le da sem najprej imela zunanje hemoroide, le te so mi odstranili, nato se mi je naredila analna fisura( kožna guba), pa še krč mišice zapiralke je bil prisoten. Nato so mi kožno gubo odstranili in prerezali del mišice zapiralke . Isto moram uporabljat dilatan čepe, vendar jih ne. Mnenja glede teh čepov se zelo razlikujejo. Pri meni je sedaj bolje, tu pa tam me še zapeče, ko grem na stran. Tudi jaz imam jeseni kontrolo, upam da zadnjo, ker to se že vleče eno leto. Mogoče imaš tudi ti prisoten krč mišice zapiralke? Zanima me , če kdaj krvaviš, ko greš na wc?
Default avatar
Sem punca z enakimi problemi. Najprej hemoroidi, nato analna fisura pa še krč mišice zapiralke. Enkrat sem bila operirana zaradi hemoroidov, drugič so mi odstranili kronično fisuo in prerezali krč mišice zapiralke. Tudi jaz bi morala vedno uporabljat dilatan čepe, vendar jih ne . mnenja glede tega se zelo razlikujejo. Mogoče imaš prisoten krč zapiralke? Kontrolo imama isto v jeseni kot ti. Upam, da bo bolje, ker se to vleče že eno leto. Vsi pravijo blato naj bo mehko. Jaz še nikoli nisem imela blata mehkega, razen, če ne jem samo balast(kar bi seveda morala jesti).
Default avatar
Zdravo Kaja
Kako prenašaš bolečine, če ne uporabljaš dilatan čepov? Jaz sem jih uporabljala neptretrgoma 3 mesece 2x na dan največjega, stanje se je izboljšalo,. vendar se mi je bolečina po prenehanju jemanja čepov spet pojavila. Kako pa zgleda, če ti prerežejo del mišice? To je tudi meni omenil zdravnik, pa ne vem, če bo to kaj pomagalo. Še to, analna fisura ni kožna guba. Le ta se pojavi zaradi fisure.
Krvavim zdaj ne več. Kolikor sem razumela zdravnika se krč mišice zapiralke pojavi zaradi bolečine, tako da je bil prisoten, zdaj pa še sama ne vem več. Vem samo, da imam teh čepov poln kufer.
Default avatar
No, jaz sem imela fisuro in gubo. Mišico so mi prerezali, ko so mi odstranjevali fisuro. To ni nič posebnega, jaz nisem nič čutila, še zdaj ne opazim razlike, imam pa menda že bolj ohlapno mišico. Naj povem, da jaz nisem imela takšnih bolečin kot ti, le občasno(imam jih še sedaj krče, kot da me nekaj grabi v zadnjici). Takrat ko sem si delala dilatacije in sedaj ko si jih ne delam ne občutim razlike. Doktor mi je rekel naj si jih vedno delam, moja zdravnica pa mi je odsvetovala, ker lahko mišico razvadiš in ko si v starjših letih mogoče ne boš mogel zadrževat blata(nekaj takega). Verjetno ti bodo morali prerezati del mišice, da bo krč popustil. Ali mi lahko opišeš kakšne bolečine občutiš. So to krči? Kje so te operirali? Si dobila lokalno?
Default avatar
Sploh niso krči, to je konstantna bolečina, ki se mi vleče od zadnjice gor in dol po telesu. Gube so mi odstranili v Ljubljani (zelo prijazen zdravnik) v proktološki ambulanti. Me je pa res opozoril na to, da če mi prerežejo mišico, zna bit, da bom imela v starosti težave pri zadrževanju blata.
Kar se čepov tiče, mislim da tvoja zdravnica nima prav. Kolikor sem razumela zdravnika, čepi vzpodbujajo mišico, da bolj dela - se krči. Jaz brez njih ne bi zdržala.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj