Forum.Over.Net

Starševski čvek

Najem ali nakup stanovanja?

Default avatar

Selitvenadilema

Verjetno se vas je že več ubadalo z vprašanjem najem ali nakup stanovanja. Do kakšne ugotovitve ste prišli, kaj je bolj pametno?
Še malce o moji situaciji. Sem samska, nabavila bi, če bi seveda, stanovanje za cca. 70.000€. Najemi pa ne vem, se mi zdi, da so nekje 200 do 250€ za primerljivo stanovanje.
Dileme: je smiselno samski osebi, ki upa, da mogoče pa bo nekoč v vezi, kupovat stanovanje? Nakup pomeni tudi kredit.
Slabost najema je pa to, da tudi po 20, 30 letih nimaš nič svojega.
Kako ste se kaj vi odločali?
Ste kaj preračunavali?
Default avatar

frjolčica

Jaz, če bi imela denar, bi si kupila svoje stanovanje, brez dileme.
Default avatar

jaz tako...

jaz sem si kupila stanovanje, ker bi bila najemnina predraga. pa samska sem bila.
danes sem poročena, živiva v mojem stanovanju, njegovo poskušava prodat, če nama rata, bova šla v nakup hiše.

poznam enih par punc, ki so si kupile stanovanje, ko so bile še samske. nič ni bilo napoti, ko so si našle partnerja, verjemi....
Default avatar

tkole

Če je obrok kredita vsaj približno (+/- 50 €) enak najemnini, potem bi jaz stanovanje kupila. Če pa je višji, bi pa šla v najem, šparala razliko in stanovanje kupila kasneje.

Osebno mislim, da bodo cene samo še padale.
Default avatar

Selitvenadilema

Hja, denar je problem ja, nekaj že navarčevano, nekaj še bo, večji del kredit.
Kar se pa tiče samskosti-nesamskosti pa je tako. Jaz bi nabavila stanovanje za eno osebo, ne za dve :).
Ko bi bila pa v vezi pa selitev v večje stanovanje, torej prodaja mojega.
Ne zdi se mi namreč smotrno kupovat stanovanje še za nekoga in se zakreditirat za vse življenje. Ko bom v vezi pričakujem, da bova oba vlagala v skupno stanovanje, da se ne bo kdo kar h komu prislinil :).
Default avatar

račun brez krčmarja

Selitvenadilema je napisal/a:
ti fantaziraš samo o tipu, ki ga še nikjer ni, in na podlagi močne želje po tipu se odločaš glede stanovanja.
ti nabavi stanovanje za situacijo v kateri si trenutno, ker ne veš kakšnega tipa, če sploh, boš dobila. morda bo en klošar, morda pa bo imel dve hiši. v mislih prodajaš svoje stanovanje, ki ga še kupila nisi. odsvetujem ti tudi, da takoj, ko boš dobila nekaj med noge, potem prodaš svoje stanovanje. misli nase punca, ne samo na imaginarnega tipa. delitev skupnega premoženja ob dveh otrocih in morebitni brezposelnosti je hudičevo zajebana situacija.
Default avatar

zaenkrat najem

Najprej poglej cene stanovanj. Lahko se zgodi, da ima malo večje zelo podobno kot malo manjše, tako da je sedaj govoriti o tem, da bi kupila manjše stanovanje, mogoče malo prehitro. Pozna se potem pri stroških.

Če nimaš denarja, potem te bo kredit najbrž prišel bistveno dražje kot najem. Preostanek, kot je bilo že omenjeno, varčuješ. Če nimaš niti za polog, vprašanje, če boš dobila kredit. Pri kreditu je treba računati še na morebitno izgubo službe, varnost ipd. Pri najemu se lahko izseliš in preseliš, ko želiš ali če pride do takšnih problemov. Z najemodajalcem se načeloma lahko tudi prej zmeniš kot z banko.

Glede partnerstva je sedaj mogoče brezveze razmišljati, saj ne veš, kaj in kako bo jutri. Se pa lahko dva tudi stiskata nekaj časa:) Je bilo pa kar nekaj dilem, kako potem, ko se en preseli k drugemu, ta pa plačuje kredit, prvi pa nič ipd. Malo pobrskaj tu na MONu:)

Jaz sem v najemu in mi je OK. Trenutno je to ceneje od kredita, sploh pa so cene nepremičnin še čisto previsoke. Niti vem ne, kje si želim biti, stanovanje, hiša, mesto, vas kmetija. Sedaj se lahko preselim, če mi ne ustreza. Ko, če bo enkrat moje, bo to težje...

Še ena stvar - trenutno očitno živiš doma in imaš manjše stroške. Dajaj nekaj mesecev na stran znesek, ki bi ga dajala na kredit (ali najem) in potem vidi, koliko bi ti sploh zneslo. Zelo hitro namreč pridejo nepredvideni stroški (popravilo, avto, zobozdravnik, očala, tehnika ipd) in če si ravno na meji, je težko pregurati čez mesec.
Default avatar

Selitvenadilema

Račun brez krčmarja, saj sem napisala, da če bi kupila, bi kupila stanovanje za eno osebo :). In otrok ne bom imela.

Zaenkrat najem, kredita bi vzela cca. 40.000jurjev, polog imam, saj sem napisala, da je že varčujem kar en lep čas :). Kredit lahko dobim, obrok bi lahko bil cca. 250€ na mesec. Že preverjala. In tudi že dajem vsak mesec na stran.
Velikega stanovanja pa ne bi kupovala, ker se mi ne zdi smotrno toliko več denarja dajat za nekaj, kar ne rabim.
Default avatar

na kup

Svetujem ti nakup - absolutno!
Default avatar

Selitvenadilema

Aha, pol stanovanja bi plačala, pol bi bil kredit. Tako, da tu ni tako črno.
Default avatar

jaz tako...

Selitvenadilema je napisal/a:
stanovanje za eno osebo?
kako pa to zgleda?

no, jaz pa niti pod razno nisem hotela kupovati neke male luknje, ker, kao samo za eno osebo ni potrebno kaj več. samo zato, ker sem sama, mi še ni treba jest, spat in gledat televizije v enem samem prostoru. po mojem mnenju imata dve osebi in ena oseba skoraj enake potrebe po prostoru.

zato pa sem kupila dvoinpol sobno stanovanje. hvala bogu, sem si ga lahko privoščila. niti za meter mi ni bilo preveliko
Default avatar

zaenkrat najem

Ja če ti torej obrok kredita znese isto kot najem, potem najbrž ni več dileme... Cene se da še kaj znižati, na to le bodi pozorna, da ne zapopadeš na prvo in se pogajaš. Če dobiš nekaj več kvadratov za isto ceno, se meni zdi pametneje vzeti večje, ma ne govorim o 20 kvadratih, pač toliko, da je na komot. To je moje mnenje:)

Aja, pazi še na to, kaj vse bi bilo treba kupiti ali obnoviti, ali ima blok fasado, kako je s parkiranjem ipd, to so lahko veliki stroški, ki jih mogoče prej ne vračunaš in se lahko krepko zviša.
Default avatar

lastnicaa

Pametno razmišljaš. Razlika tudi ni samo v ceni stanovanja, temveč tudi pri stroških.

Če se boš odločila za nakup, obvezno preveri tudi, kakšni so stroški. Razlike so lahko tako velike, da se ti morda bolj splača vzeti na prvi pogled dražje stanovanje, ker so stroški toliko nižji, da boš v bistvu na mesečni ravni potem na istem. Razlike so pa tudi pri majhnih stanovanjih lahko tudi 50 evrov in več.
Default avatar

lastnicaa

jaz tako... je napisal/a:
Po mojem pa tvoja teza ne drži in samo mečeš denar stran, kaj pa zdaj?
Default avatar

Antun

Najem ali nakup. Oboje ima svoje pluse in minuse. Glej na daljši rok. Osebno sem bolj naklonjen nakupu kot najemu, če finančno zmoreš in imaš disciplino, prioritete urejene. Na koncu še vedno lahko stanovanje prodaš in greš naprej v večje, hišo itd. Pri najemnini na koncu nič nimaš...lahko ti odpovejo najem in moraš it ven, res pa je da tudi nimaš nekih stroškov obnove itd. Ampak realno gledano kako visoki so lahko stroški obnove? Pri stanovanju recimo po ne vem koliko letih največ za kopalnico, okna, tla, beljenje plus skupno (streha, fasada) vse ostalo je stvar želja (kakšne vtičnice, stikala, luči, kuhinja itd.) in denarnice.
Default avatar

Selitvenadilema

Stanovanje za eno osebo res ni potrebno, da je tako veliko kot za dve osebi. Življenja v dvoje si ne predstavljam tako, da ves čas nekomu dihaš za ovratnik :). Tako, da za dve osebi, obvezno večje, če se le da, ker mi ni več do stiskanja v stilu študentskih sobic :).

Hvala glede stroškov. Namreč sedaj sem v hiši in v hiši so stroški čisto drugačni kot v bloku. Recimo tu ni solastnikov, tu ni treba plačat parkinga...
Default avatar

Selitvenadilema

Sanjsko bi bilo recimo živet v hiši, ampak za samsko osebo z ne ravno visokimi dohodki je to utopija.
Je pa tako, da ne morem leta in leta čakat, da bi našla primernega partnerja :). To se lahko zgodi kmalu ali pa še 10 let ne.
Antun je napisal/a:
Default avatar

zaenkrat najem

Ufufuf, torej še nikoli nisi živela v stanovanju in ne veš, kakšni so stroški tam? No, potem se le dobro pozanimaj o tem. Nekateri so bistveno višji, nekateri pa seveda nižji od tistih v hiši. Gre pa za drugačen način obračunavanja. Pomembno je tudi, kdo je upravnik, nekateri so kar malo žleht in zaračunavajo svašta, drugi pa so OK in res vse specificirajo.

Če je nova fasada, okna in dobra izolacija, je lahko ogrevanje bistveno cenejše. Če je stanovanje recimo v pritličju, je lahko hladnejše, bolj glasno ipd. Paziti je treba, kje so števci in kje ne - kako se plačuje recimo voda (ali na osebe ali po porabi), na kaj se ogreva.

V bloku se plačuje tudi rezervni sklad, v katerem se zbira denar za takšne večje obnovitvene posege.

V bistvu lahko sedaj tukaj še na veliko težim, pa se mi zdi nesmiselno. Če te kaj zanima, vprašaj:)
Default avatar

ajda

Kupi, seveda. Najem je stran vržen denar, stanovanje pa ostane - samski ali z vezi.
ajda
Default avatar

Selitvenadilema

Ne, še nisem bila v stanovanju, tako, da teh zadev res sploh ne poznam, ker v hišah so čisto drugačne težave :).
No, bivanje v študentskem stanovanju ne morem štet kot neko resno bivanje v bloku.
Si bom morala napisat cel seznam na kaj vse bom morala biti pozorna.