Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pa ne morejo nam zaračunati enake prispevke kot redno zaposlenim!

Default avatar

to je pa višek!!!!

Tale nov pokojninski zakon bo nas, ki delamo pri avtorskih pogodb, uničil. S temi novimi prispevki 15, 5 procenta plačamo mi, 8,85 procenta delodajalec (bo zato nam zmanjšal honorar, logično) plus še dohodnina točno, da bomo ob pol honorarja. Okej, 48 procentov honorarja nam bodo vzeli. To je kot bi bili redno zaposleni, samo da mi nimamo 25 dni plačanega dopusta, nimamo plačanih praznikov, nimamo bolniške (tisto nad 30 dni sploh ne štejem, ker za hudo zahtevno operacijo dobiš 28 dni, torej bolniške v praksi nimaš), nimaš nobenih ugodnosti, daš pa vsak mesec pol honorarja.

Uničili nas bodo!
Default avatar

ejga dva

Pa to, da to zaračunajo vam, honorarcem, bi že človek prenesel, da pa isto zaračunajo tudi brezposelnim, ta je pa bosa. Neka pamet bi pa morala bit.
Default avatar

kaj sploh pomeni delo preko avtorske pogodbe ?

kaj pomeni delo preko avtorske pogodbe a ti sploh teče delovna doba !??! A je podobno kot s.p. ali kako ?
Default avatar

sp.

pri s.p.-jih je že od nekdaj tako
Default avatar

to je pa višek!!!!

kaj sploh pomeni delo preko avtorske pogodbe ? je napisal/a:
Ne, ti ne teče. Vsak mesec ti vzamejo 25 procentov honorarja (kar nanese meni okoli 500 evrov na mesec), pa ti ne teče delovna doba in nimaš nobene pravice.

No, zdaj po novem bo menda tekla delovna doba in za obljubo penzije čez 40 let mi bodo vzeli 1000 evrov honorarja. Za penzijo, ki je ne bom niti dočakala, to pa je tudi vse, kar bom dobila za 1000 evrov.
Default avatar

ejga dva

no ja, to je sicer prostovoljno plačevanje..
Default avatar

redna zaposlitev + avtorska pogodba

Zanima me, kako je zdaj po novem pri tistih, ki smo redno zaposleni, imamo pa še kakšen zaslužek iz avtorske pogodbe?
Default avatar

to je pa višek!!!!

sp. je napisal/a:
Ja, ampak v s.p. si šla prostovoljno, v tole pa se ne gre prostovoljno in nimaš nobenega izhoda. Razen če delaš na črno, česar pa jaz ne bi počela. Zdaj bomo morali vsi odpreti s.p. In potem se bo vlada hvalila, koliko novih zaposlitev je ustvarila.
Default avatar

vprašanje za avtorico

ne razumem no


Koliko ti vzamejo od plače vsak mesec ? O kakšnih 1000 e govoriš ?
Default avatar

espa

to je pa višek!!!! je napisal/a:
Če zaslužiš po dva tisoč bruto na mesec, se ti splača odpreti espe, greš na normirane stroške, plačuješ prispevke in ti bodo pobrali skoraj to centa isto, kot ti zdaj samo z dohodnino.
Če pa ostaneš samo na pogodbah brez urejenega statusa, se ti bo pa ta odbitek zaradi prispevkov prav tako upošteval pri dohodnini - ta bo torej nekoliko nižja.
Default avatar

hja ...

to je pa višek!!!! je napisal/a:
Samo, če imaš pa take dohodke se ti pa sigurno splača odpret s.p.? Ali ne?
Default avatar

to je pa višek!!!!

vprašanje za avtorico je napisal/a:
Če zaslužiš 2000 bruto:

- 25 procentov ti avtomatično trgajo za dohodnino

- zdaj bo moral 8,85 procenta nakazati v pokojninsko blagajno delodajalec (kar bo nam odštel od honorarja, sigurno tega ne bo on sam kril)

- plus še mi bomo morali v pokojninsko blagajno nakazati 15,5 procenta

Skupaj je to pol honorarja, torej na 2000 bruto nanese 1000 evrov.
Default avatar

espa

redna zaposlitev + avtorska pogodba je napisal/a:
Takisto. Zato odpri popoldanski espe - ker niso izrecno omenjali, kako je s prispevki za honorarje iz naslova dopolnilnega espeja (oziroma vsaj jaz nisem tega nikjer prebrala), sklepam, da velja isti režim kot za polni espe. Torej da na te honorarje ne bodo obračunavali prispevkov.
Default avatar

mimo točke

to je pa višek!!!! je napisal/a:
Jaz tudi plačujem, še kar nekaj več kot ti, ravno tako za "menda bo tekla delovna doba in obljubo penzije čez 40 let". Ne vem, zakaj tebi to ne bi bilo potrebno. Oz., če tebi ni treba, potem tudi jaz ne bi.
Default avatar

vprašanje za avtorico

torej misliš da ti gre pol plače vsak mesec za dohodnino in pokojnino ? To hočeš povedat ?
Default avatar

sp.

to je pa višek!!!! je napisal/a:
marsikater s.p. je šel v to samo in zgolj zaradi dela pri točno določenem delodajalcu, neprostovoljno.

meni se zdi pošteno, da honorarci in delavci ki delajo preko različnih pogodb tudi plačujejo v pokojninski sklad
Default avatar

to je pa višek!!!!

hja ... je napisal/a:
Ja, menda se zdaj mi. Čeprav poznam pa par ljudi, ki so izgubili naročnika, dela niso imeli, prispevke pa so vseeno morali plačevati. Kaj pa potem? Čakaš in plačuješ? Na vrat na nos zapiraš s.p.? No, mislim, da zame nevarnosti ni, da ostanem brez dela, vsaj upam. Tako da verjetno bom res morala s.p. odpreti.
Default avatar

to je pa višek!!!!

mimo točke je napisal/a:
Si redno zaposlena? Potem imaš tudi bolniško, plačan dopust, pravico do regresa, prevoza, malice. A ne? Jaz nič od tega nimam.
Default avatar

to je pa višek!!!!

sp. je napisal/a:
Ja, je pošteno, AMPAK NI POŠTENO, DA PLAČAMO ENAKO KOT TISTI, KI GRE LAHKO ZA GRIPO NA PLAČANO BOLNIŠKO, N POŠTENO, DA PLAČAMO ENAKO KOT TISTI, KI IMAJO 25 DNI PLAČANEGA DOPUSTA, KI DOBIJO REGRES, IMAJO PLAČANO MALICO, PREVOZ.
Default avatar

ni čisto tako

sp. je napisal/a:

Ni čisto tako.
Če se že gremo to, da vsi plačujejo, potem naj bodo tudi pravice za vse enake - torej če sem jaz honorarka in plačujem vse prispevke in dajatve, naj imam potem tudi jaz po 12 mesecih zaposlitve pravico do 3 mesecev Zavoda, naj imam osnovno zdr. zavarovanje, naj mi pripada porodniška, bolniška itd. S tem se strinjam.
Da pa odvcajam polovico dohodka za davek in pokojnino, a da ne vidim v svoji prihodnosti ne enega , ne drugega, je pa malo mimo.