Forum.Over.Net

Starševski čvek

SLOVENSKI VOJAKI ŽELIJO, DA TOLE PREBERETE!!!

Default avatar

avtor teme

2. odprto pismo slovenskih vojakov

Pogumni sodržavljani, danes so bili pripadniki slovenske vojske na službovanju v mirovni operaciji KFOR na Kosovu deležni takšne izrazite politične agitacije, da se čutijo dolžni s tem seznaniti slovensko javnost.

Ob prireditvi, ki je imela po navedbah govornikov trojni namen (slovesnost ob božiču, praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ter novega leta), jih je naš najvišji vojaški predstavnik v tujini brigadir Bojan Pograjc »obdaril« s pravim političnim poukom. Še najmanjši, pa vendarle omembe vreden spodrsljaj, ki je po navedbah udeleženih požel precej začudenja, je bil obsežen začetni govor v angleškem jeziku. Res je bilo vabljenih tudi nekaj tujih gostov, tako kot je to ob takšnih prireditvah običajno. Res je tudi, da je brigadir v službi na tujem poveljstvu. Pa vendar je v prvi vrsti slovenski (!) visoki častnik in nenazadnje ter najpomembneje, gre za naš, slovenski praznik. Prvemu delu govora je nato je sledil še tisti v naši domači slovenščini.

Največje presenečenje je sledilo v delu v slovenskem jeziku. Brigadir je tako med drugim izpostavil žal spregledano veliko vlogo katoliške cerkve pri slovenskem osamosvajanju. Sprašujemo se, kaj se dogaja z ustavno opredeljeno ločitvijo države in cerkve? Razumemo, da je dobro, da je verska oskrba zagotovljena tistim pripadnikom, ki jo želijo. Ne razumemo pa, zakaj je potrebno verske nauke tako vztrajno in načrtno ter postopoma vsiljevati tudi ostalim, nevernim ter danes očitno tudi »nemodernim« pripadnikom slovenske vojske, ki nas ni malo?

Sledilo je citiranje nedavne izjave nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana, v kateri je slednji med drugim povedal, da »slovenski vojak, ki poklicno opravlja svojo dolžnost, je rezervist ali ni več v vojaški službi, na proteste na ulicah ne spada« ter da »služenje domovini in protesti na ulicah in trgih nimajo prav ničesar skupnega«. Ob tem je nekatere vojake zmotila ravno povezava med služenjem domovini in neudeležbo na protestih. Kje pa vendar piše, da so domovina politične in gospodarske elite, proti katerim so protesti uperjeni. A morda res misli, da smo vojaki neumni??? Naše pojmovanje domovine nima nobene zveze s slepo zvestobo katerikoli politični in gospodarski eliti, temveč z ljubeznijo do našega naroda in zemlje. In narod je v teh tednih jasen!!! Žal v tem delu ni navedel tudi nekaterih nasprotnih stališč, ki so jih prav tako podali naši nekdanji pripadniki na čelu s prav tako nekdanjim načelnikom generalštaba generalmajorjem Ladislavom Lipičem. Tako bi ob vsem politiziranju vsaj ohranil navidezno nevtralnost. Še pravilneje pa bi seveda bilo, da bi politiko popolnoma izpustil iz nagovorov pripadnikom slovenske vojske.

V zaključku jih je na kratko poučil še o nesporni legitimnosti izvoljene vlade, nadaljeval s prebiranjem druge kitice Prešernove Zdravljice ter zaključil z opominom, da politika v vojsko ne spada (!). Nekateri pripadniki se so ob tem upravičeno vprašali, če se svoje zaključne izjave sploh zaveda.
Resnično verjamemo, da ne politika, ne premišljeno vsiljevanje katoliških naukov ne spadata v slovensko vojsko ter prosimo za vašo državljansko podporo, da vojaški politični agitatorji svojih visokih položajev v te namene ne bi več zlorabljali.

Slovenski vojaki
Default avatar

imajo orožje

In kakšno podporo želijo od nas državljanov, kaj pa mi lahko naredimo za njih? Saj imajo oni orožje pa naj uredijo stvari...
Default avatar

vseved

Spoštovano vojaki, ki ste v tujini na misiji.
Čisto vas razumem, da morate biti nevtralni in apolitični in vas takšni govori, ki vlečejo na sedanjo vlado in razmere tukaj v Sloveniji zelo motijo, zato vas podpiram in z vami strinjam. Iz srca pa vam vsem želim varno misijo, ter srečno novo leto, da vam hitro mine in se vrnete v rodno Slovenijo, pa srečno!
Default avatar

na kaj

vseved je napisal/a:
pa vlečeš ti....na prejšnjo vlado??
Default avatar

nevtralna državljanka

na kaj je napisal/a:
Na nobeno vlado jim ne bi smeli vleči, noben se ne bi smel iti takšne agitacije. Vem seveda ne, ampak si mislim, da se Pahorjeva vlada ni šla zlorabe vojakov.
Default avatar

tako je.

imajo orožje je napisal/a:
Logistično podporo v narodu imajo zagotovljeno! Hrano in prenočišče.Delili bomo vse, kar še imamo.
Default avatar

vseved

Ne vlečem na nobeno vlado. V Zakonu o obrambi vojakom lepo piše, da ne smejo biti pripadniki političnih strank, prav tako se ne smejo udeleževati oz. biti aktivni v raznih strankarskih aktivnosti in protestov. Zato pa jih razumem, če jim nekdo "pere mozak".
Default avatar

o9slarija

Ja, a zdaj nas bo pa vse pobralo...
Nehajte s propagando.
Default avatar

boščki

A niso tele misije slovenskih vojakov PROSTOVOLJNE in DOBRO PLAČANE!? Jaz ne cenim ne policaja, ne vojaka. Če mislio, da služijo narodu, bi jim bilo treba vreči škaf vode v faco.
Default avatar

avtor teme

o9slarija je napisal/a:
Propagando se gre vlada, očitno, pranje možganov vojakom. To, da so slišani, če hočejo narodu nekaj sporočiti, je prav prav. Če vsak dan poslušamo politike, lahko enkrat na leto tudi vojake.
Default avatar

ABCT

avtor teme je napisal/a:

[hr]


http://www.mladina.si/119189/2-odprto-p ... h-vojakov/[hr]

Verodostojno, ni kaj !!! :)
Default avatar

poink

vseved je napisal/a:
Če že niso aktivni politični člani, so pa lahko simpatizerji določene stranke. Da se je pa to znašlo ravno v Mladini, pa vemo kam pes taco moli
Default avatar

sam tok

Mladina ga je samo objavila, ena izmed več virov, ki so ga objavili. Mladina ga ni napisala.
Default avatar

o9slarija

avtor teme je napisal/a:
Pusti vlado pri miru, ker še preveč dobro dela. Vojaki so dobro plačani, Mladina je pa tako unternula cajtng in naj bi nehala s provokacijami in izrabljanjem slovenske vojske za šuntarijo (misija nemogoče)
Pa spoštujem našo vojsko. Želim jim srečno novo leto.
Default avatar

akcija se začenja

o9slarija je napisal/a:
Temo so našli na Trstenjakovi in akcija se začenja.
Default avatar

Politika v vojski

To, da politika ne sodi v vojsko, je pa res oslarija. Vse vojske sveta so politično orodje. Vojska se pripravlja za vojno, vojna pa je, po Clausewitzu, nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Tudi razne KFOR in druge misije so politična odločitev. V Afganistanu slovenski vojaki izvajajo cilje , ki jih postavlja ameriška zunanja politika itd...
Default avatar

Idiotas

haha, poudaril je vlogo katoliške cerkve.
Pametnjakoviči, najprej si razjasnite pojem, kaj sploh pomeni, da je cerkev ločena od države, potem jebite folk v glavo.
Da je cerkev ločena od države NE pomeni, da noben državnik ne sme omenjat cerkve!
Kar se tiče verske oskrbe, ne verjamem, da so akkšnega vojaka na silo krstili v vojski, smao zato, ker je tma prisoten duhovnik.
Ah, enim ni pomoči.
Default avatar

korak čez

Idiotas je napisal/a:
Ločitev sigurno ne pomeni tega, kar se je tukaj dogajalo. To je čisto jasno. Tole je korak čez.
Default avatar

Zlopamtilo.

Ste slišali, da je Mladina začela kampanijo za ukinitev italijanske vojske? Menda stoji za tem slovenski kapital.
Default avatar

točnotako

boščki je napisal/a:
Podpis.