Forum.Over.Net

Starševski čvek

A kdo ve kakšen je zdravstveni sistem v Ameriki?

Default avatar

radovednamaja

Ne znam dobro angleško, drugače bi kaj izbrskala. Npr. če moraš na dializo, če imaš multiplex sklerozo, če zboliš za rakom, če potrebuješ nujno operacijo - a moraš res vse to plačati sam? A so potem v Ameriki vsi bolni ljudje reveži?? A ima kdo kakšne izčrpne informacije kako je glede zdravstva v Ameriki??
Kako je pa v Avstraliji?
Default avatar

pepe007

V grobem: zavarovanje. S tem da zavarovanje ni obvezno (oziroma z zadnjo reformo je vključenih več ljudi, podrobnosti ne vem), temveč se ljudje odločijo sami kako in za koliko se bodo zavarovali.
Default avatar

jon

Vsaka operacija mora biti preko samoplačniškega zavarovanja pokrita, če ni te ne operirajo in lahko zaradi njih crk..eš na ulici , no te pa napotijo v javno bolnico kar je isto kot če crk....
Tale režiser dokumentarcev Michael M. ima zanimiv dokumentarec ravno o Ameriškem zdravstvu, z eno besedo groooozaaaaa .
Default avatar

zavarovanje 23

Imajo različne sisteme zavarovanja, ki ga plačuješ prostovoljno. Glede na obseg so krite različne stvari. Res je, da se ljudje zelo izogibajo zdravnikom, kar je po eni strani dobro, lahko pa tudi ne .
Pri nas je pa tako, da eni morajo obvezno plačevati zavarovanje, drugi pa so zavarovani kar tako na lepe oči.
Default avatar

novo varčevanje v zdravstvu

Ni smo pa precej na boljšem. Plačaš obvezno zavarovanje, plačaš dopolnilno, potem moraš bit pa še samoplačnik, če hočeš storitev, ko jo res potrebuješ. In z novim letom gremo še na višje standarde.
Default avatar

Barca

zavarovanje 23 je napisal/a:
Poleg tega mora načeloma vsak pregled oz.terapijo pred začetkom odobriti zavarovalnica, pa tudi premije za zavarovanje so precej različne (odvisne od kritja in od samega zdravstvenega stanja pred vključitvijo).
Default avatar

smrekica.smrekca

mene pa sam to zanima, če si recimo revež v ameriki in nimaš dodatnega zavarovanja, potem ne greš na nujno operacijo, ker pač nimaš pokrito zavarovanje. torej lahko umreš, brez da bi to koga obremenjevalo. meni se to ne zdi v redu, ampak kaj čmo sem zrasla v socializmu, kjer smo si pomagali tako ali drugače, pa pustimo zdaj to, ker je to zgodovina, sedaj imamo pri nas demokracijo in kapitalizem.
Default avatar

biti pacient v ZDA

smrekica.smrekca je napisal/a:
Če je ogroženo življenje, te morajo poštimat tako kot pri nas.
S tem, da so tam zakoni veliko bolj strogi in če se izve, da je bolnica nekoga zavrnila zaradi denarja, so ga tam zelo zelo naj**li.
Tudi pri nas so ljudje brez obveznega zavarovanja in potem jih iz urgence napotijo domov. Človek zaradi tega umre i nikome ništa.
Pa ljudje ločite obvezno in dodatno zavarovanje, ker brez dodatnega zavarovanja in brez denarja ti tudi pri nas nihče ne povoha. Nujna operacija pa kar naenkrat postane nenujna.

V osnovi pa se ameriški sistem od našega razlikuje po tem, da pri nas že delodajalec vplača (zakonsko predpisan) znesek za obvezno zavarovanje, tam pa ga izplača tebi, ti pa potem sam nakažeš izbrani zavarovalnici. Skratka nekako tako kot pri nas plačujete položnice (bi bila pač še ena več, pa zato višja neto plača). S tem, ko imaš v rokah možnost da sam plačuješ (lahko tudi ne plačuješ) imaš izbiro zavarovalnice in obsega storitev (osnovno, "obvezno + dodatno" po slovensko, nad-standard, nad-nad-nad-standard, ...).
V praksi pa je razlika tudi v tem, da tam pomanjkanje zdravnikov in denarja rešujejo s ceno (si takoj na vrsti, če imaš denar = ustrezno zavarovan), pri nas pa se pomanjkanje zdravnikov/denarja rešuje z dolgimi čakalnimi vrstami.
In da ne bo kdo prav pameten. Dolge čakalne vrste so bile tudi v tako opevanem socializmu. Prav tako jih poznajo vsi sistemi javnega zdravstva po svetu od Švedske, VB do Kube (Michael Moore).
Dejstvo je, da nobena družba na svetu ne more zagotoviti dovolj denarja/zdravnikov, da bi imeli vsi enako kvalitetno zdravstveno storitev. eni to rešujejo s ceno, drugi pa s 'pridite čez pol leta'.

Aja še to. Za približno enak nivo storitev, kot ga nudi naše zdravstvo, tam plačuješ manj (gledano za nekoga s povprečno plačo ali več). Skratka v teoriji je naš sistem boljši, v praksi pa ima povprečni Američan boljše zdravstvene storitve kot pa povprečen Slovenec za nižjo ceno.
Default avatar

ja seveda

biti pacient v ZDA je napisal/a:

Ja seveda.
Si pozabila napisat, da kljub temu, da imaš v Ameriki zavarovanje sklenjeno in plačano, se zgodi, da ti ne plačajo stroškov zdravljenja (ker ti zavarovalnica kratko malo ne prizna pravice do zdravljenja). Sodni postopki so dragi in dolgi, pravica pa je na strani kapitala.

Ne klobasaj, če nimaš pojma in vso znanost pobereš iz filmov.
Default avatar

biti pacient v ZDA

ja seveda je napisal/a:
Raje ti ne klobasaj, ker očitno vse, kar veš o ameriškem zdravstvu, veš izključno samo iz M.Moorvega filma Sicko.

Daleč od tega, da bi imeli gor idealen zdravstveni sistem, toda v praksi se pa vendarle izkaže, da za ceno, ki jo plačujejo, dobijo američani več in bolje, predvsem pa hitreje kot pri nas.
Nehajte se farbat kako je pri nas super (oziroma je bilo še bolj super v prejšnem sistemu), ker to preprosto ni res. Po zakonu imamo res najboljši zdravstveni sistem na svetu, toda v praksi pa so nam odtegnjene mnoge prepotrebne storitve, predolgo čakamo na nujno potrebno zdravniško pomoč (operacije, specialisti, ...), da o nestrokovnih in šlampastih zdravnikih ne govorim.
Default avatar

Antun

Z eno besedo zajeban in to vse od kar je Nixon podpisal v sedemdesetih zavarovalniškim lobijem naklonjeno zakonodajo.
Default avatar

ja seveda

biti pacient v ZDA je napisal/a:
Nikjer nisem hvalila našega zdravstvena sistema, ki je absolutno predrag za storitve, ki jih nudi. Še po zakonu nimamo najboljšega sistema, da sva si na jasnem. Dodatno zavarovanje in vloga zavarovalnic v zdravstvenem sistemu, pa je v smislu "kako bo zavarovalnica najlažje in največ zaslužila".

Dejstvo je, da imajo v Ameriki zavarovalnice absolutno moč in odločitve o načinu zdravljenjenja je v njihovih rokah, ne pa v rokah stroke.

Dejstvo je, da zaradi bolezni družinskega člana, marsikdaj bankrotira cela družina. Kljub raznim zavarovanjem.

Dejstvo je, da toliko samozvanih zdravnikov (ljudi, ki se lažno predstavljajo za zdravnike in niso od blizu povohali zdravstveni faks) ni nikjer toliko kot v Ameriki.

Dejstvo je, da so v Ameriki skoraj vsa zdravila v prosti prodaji in se lahko greš samozdravljenje - ker ti drugega ne preostane. Ko rabiš kaj močnejšega, pa lahko kupiš na ulici.
Default avatar

biti pacient v ZDA

ja seveda je napisal/a:

8 miljonska Švica ima 39 zdravstvenih zavarovalnic. Ti to kaj pove???
Sistema javnega zdravstva (takšnega kot ga poznamo mi in mnoge zahodno evropske države) v Švici ni. Vsakdo se mora sam zavarovat. Pa očitno njihov zdravstveni sistem deluje in to tako zelo dobro, da hodi Milan Kučan rajši tja kot pa da se zdravi pri nas.
Tvoji odzivi in že sama uvodna tema ter ostali komentarji le potrjujejo temu, da nihče od vas ne ve nič o ameriškem zdravstvu, veste pa povedat en kup govoric le na osnovi iz posameznih primerov posplošenih dejstev. "Sicko" pa vam je glavni vir vsega kar veste.
Sem ti podčrtal tendeciozne trditve, s katerimi posplošuješ in posledično zavajaš.

Problem naših (in ameriških) zavarovalnic je monopolni priviligirani položaj, ki jim ga omogoča država s svojimi zakoni in pristransko regulacijo v korist "potrošnika". Zato ni rešitev v še več države in več regulacije, temveč v liberalizaciji. Ko bo pri nas vsaj 10 zdravstvenih zavarovalnic in vsaj kolikor toliko konkurence med njimi, bo tudi pri nas Švica. Dokler pa imamo le 3 zavarovalnice (od tega eno z dominantnim tržnim deležem) in njim na kožo spisano zakonodajo pa smo na slabšem od ZDA.
Default avatar

ja seveda

biti pacient v ZDA je napisal/a:
Kaj pisariš o Švici, če je vprašanje o Ameriki???
Resnično pojma nimam kako je v Švici, ker njihovega sistema ne poznam. Vem pa, da v Švici operijajo naši ortopedi - mogoče pa hodi Kučan zato gor???? ( a to ti je pa ušlo?)

Še enkrat: "Dodatno zavarovanje in vloga zavarovalnic v zdravstvenem sistemu, pa je v smislu "kako bo zavarovalnica najlažje in največ zaslužila".

Se sploh zavedaš kakšne nebuloze pišeš? A ti res misliš da količina zavarovalnic zagotavlja konkurenco? Po tej logiki bi res Amerika imela najboljše zdravstvo .... daleč najboljše.

Tako da .... škoda besed o tem s tabo.