Starševski čvek

zajček opravlja potrebu zunaj kletke

Default avatar
Imamo eno leto starega hišnega kunca. Od začetka je bil zelo čist zajček, potrebo je opravljal samo v kletki v svojem stranišču. Potem smo v enem obdobju zamenjali te kristalčke za pesek in takrat je začel kakat zunaj kletke. Npr. vedno samo v določenih kotih v kuhinji in na balkonu. Nato je dodal zraven še lulanje. Smo prešaltali nazaj na kristalčke (kombiniramo te debeljše Magic clean za muce z zajčjimi - bolj finimi), pa ni nič boljše. Prej je bil lahko cel dan prost, pa se ni nič zgodilo, zdaj pa povsod ti drekci. Kako navaditi zajčka zopet na čistočo zunaj kletke? Zdaj je iz teh razloga manj spuščen.
Default avatar
to ravno ne verjamem, da prej tega ni delal zunaj kletke..... pa naj bo to zajček, morski prašiček ali hrček .... to serje in piša kjer mu paše ...
Default avatar
Ne, res ni.
Default avatar
barbi36 je napisal/a:
To pa ne bo povsem držalo... ;-)

Naš hrček ne lula nikjer drugje kot v svojem stranišču (kjer ima pesek, ki je sicer za činčile). Kaka včasih tudi drugje ampak so kakci trdi, suhi in brez vonja, tako, da ni problematično.

Smo pa imeli pred časom problem, ko nam je zmanjkalo peska in smo kupili nek drug pesek, ki pa ga naša zverinica ni sprejela. Si je izbral en drug kot kletke in začel tja lulat. Sem šla v akcijo in spet našla tak pesek, kot smo ga imeli na začetku, njegov WC sem prestavila v kot kletke, ki si ga je izbral za lulanje, zamenjala vso steljo (mi imamo koruzni posip), nekaj polulane stelje pa prihranila in jo dala v WC (da mu je preklopilo, da naj tam lula). Tako mu je v celi kletki samo njegov WC "dišal" po prostorčku za lulanje in ga je hitro našel. :-)

Za avtorico teme:
Lahko, da je tvojega kunca tudi zmedel nov posip v WCju. Upam, da ti bo kdo lahko dal nasvet iz prve roke, kako se kunca (nazaj) navadi na njegov WC. Mi izkušenj s kunci (še) nimamo...
Default avatar
barbi36 je napisal/a:
Naša kunčica opravlja potrebo izključno v kletki, v svoj WC. Tudi, ko je spuščena, šiba v kletko, opravi svoje in potem spet pride ven.

Za avtorico: pomoje ga je res zmedla zamenjava posipa. Pojdi nazaj na prvotnega in ga navajaj enako, kot si ga na začetku. Sicer pa imamo pri nas za kunčico tiste lesne pelete. Mogoče še to poskusiš, če ne bo uspeha s peskom in kristalčki.
Default avatar
Glede na to koliko je star, bi jaz pomislila tudi na to, da je kot spolno dozorel kunec pričel markirati. Naš je to počel, dokler ga nismo kastrirali, potem je spet lepo uporabljal WC.
Default avatar
Vem, kako je to nadležno. Mi smo imeli zajčka, ki je tudi po kastraciji (pa čeprav smo misli, da ne bo več), lulal in kakal po stanovanju. Smo pucali kot nori. Ampak žival sem imela spuščeno, bil je kot kužek, skakal k nam v naročje, jedel, ko smo mi jedli in podobno ... Doživel je 7 let, potem je zbolel. Ne vem,kaj narediti in kako jih naučiti. Očitno eni vedo, kam je treba opravljati potrebo, drugi ne. Ne vem, zakaj.
Mi smo kdaj tudi kak drekec videli šele čez nekaj časa. To pa je zaskrbljujoče, da ne rečem zelo nehigienično, še posebej zato, ker so majhni in jih ne vidiš, če jih spravijo v kakšen kot za kakšno omaro
:(
Našega zajčka smo imeli radi kljub vsem nečednostim in še zdaj ga pogrešamo!