Starševski čvek

Varčni gospodinjski aparati... nateg??

Default avatar
A ste kdaj, preden ste se odločili za nakup aparata, sploh vprašali, kolk jke preplačan ta produkt????

Za crknt kolk nas nategujejo...

Visoko varčen hladilnik npr: cena 850,00 eur
Enak, le manj varčen: 650,00 eur


tistih 200,00 eurov, bi z energijo dosegli šele čez 35 let!!!!

JHaz se ne bom več odločal med A+++ , ali A+
ker se ne splača...
Default avatar
Mene pa najbolj zdražijo pralni stroji. Ker je poraba vode znižana, moj pa nima funkcije zvišanja vode, moram dat na koncu še enkrat na dvojno izpiranje.
Default avatar
se ne srinjam s tabo, ker:

- razred porabe (oznaka A+,A++,...) je definirana znotraj nekih vrednosti. primer pomivalc širine 45 cm ali 60 cm, oba sta lahko razred A, samo eden ti bop pokuru 12l za 9 pogrinkov, drugi pa 14 l za 12pogrinkov, razlika v porabi elektrike pa bo minimalna.

raje si poglej koliko vode, elektrike ti porabijo za posamezen cikel pranja, sušnjea, hlajenja,....

te energijske oznake so bolj smernica kot ne

isto je s hladilniki. cetka pe je v tem ,da je poraba odvisna:
- kje je frižider
- kako poln je
- če je vgradni, kam in kako je vgrajen,....
- temperature v prostoru, kjer frižider je

to ti je cela znanost. Glej porabljeno elektriko, ker to je tisto, kar te bo stalo. Oznake pa naj ti služijo samo kot smernice - naj te usmerjajo, ne se nanje opirat kot pijanc plota
__________________________________________________
Default avatar
whitecow je napisal/a:

o hvala.

Mi kupujemo hladilnik kombiniran z zmrzovalno skrinjo. Rabimo plac za zmrzovanje.
Hladilnik imamo v kuhinji (navado :) živimo pa v bloku.

Na kaj mormo bit pozorni, kak namig?

Nočemo dat glih 1000 eur, 800 pa je tudi full...
nekaj da bo glede na kvaliteto ceno dobrodošlo, prostornina zmrzovalnega dela pa vsaj 75.
Default avatar
varčen dec je napisal/a:
Itak si bil že v štartu na pravi poti. Vzameš iz razreda A za eno zmerno ceno. Najcenejši ni nujno vedno najslabši, poguglaš, pobrskaš po kakem forumu za izkušnje iz prve roke ...
Meni je recimo kontradiktorno, ko hoče kdo varčen ameriški hladilnik ... mislim, zakaj sploh imet tako garo od hladilnika v stanovanju?
Pa delat zaloge štacunske hrane (drugo je, če ozimnico delaš iz doma pridelanega materiala) in zato kupovat ogromne skrinje ... Naj se hrana hladi na tuje stroške, ne na moje. Enkrat na dva tedna je pa skoraj treba v štacuno, tudi če si vse splaniraš do zadnje drobtinice.
Default avatar
varčen dec je napisal/a:

glej, povedal sem ti kako je tista oznaka oz. poraba energije izmerjena in definirana. V kolikor se ti faktorji spremenijo (recimo za frižider: temp prostora, prisotnost/bližina drugih aparatov, ki oddajajo toploto, direktno sončno sevanje, nezadostno kroženje zraka okorg frižiderja,....), se spremeni tud poraba energije. to ne velja samo za frižiderje, ampak tud za vsto ostalo kramo (sušilci, pralni stroji,...)


glede tvoje nabave:
- kolko velk hladilnik rabš
- vgradn ali samostonji (pri enih vgradnih se poraba toka zmajnša, če je prostor, kjer je inštaliran predpisanih dimenzij)
- funkcije (nofrost (hladilni + zamrzovalni del, ali samo hladilni) ali pa brez nofrosta, freshzone,....) te zadeve ti dvignejo porabo, samo je pa le-ta več ali manj konstantna, ker ni nabiranja ledu (nofrost v hladilnem + zamrzovalnem delu). če ga nimaš in se ti začne ivje/led delat, se ti potraba veča


Najboljš možne frižiderje dela liebherrr, k pa so dokaj dragi. Poglej v gaa, merkurju če majo odprodajo zalog, drgač pa preveri če si ga lahko prvoščš. majo najnižjo porabo.

Edino v merkurju majo samo 2 leti garancije (ne vem kako je z dokupom dodatne garancije), v gaa jo pa lahko dokupiš

ti pa že zdaj povem, da v kolikor boš kupil hladilnik ,ki ima total no frost, pride le-ta nekoliko večji od ostale klape, pa nekoliko večjo porabo ma, ker pač nofrost mora nekako delovati (deluje tko kt klima - ti vlago iz zraka v friiderju pobira in preprečuje nastanek ivja/ledu)

na take hece bod pozoren, glede firme pa ti nimam kaj rečt. edino 5 letno garancijo vzemi. Pa če se le da naj bo total no frost pa še fresh zone (tu je temp med 0 in 4 C )... naj ma (dobro za sadje/zelenjavo/kakšne salame../)

srečno z nakupom
__________________________________________________