Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

hormonski obliži

Default avatar

NENA

Pozdravljeni,
stara sem 43 let in že eno leto jemljem tabletke Novofem zaradi zgodnje menopavze. Ali obstaja tudi hormonski obliž, ki ima podobno sestavo kot tabletke Novofem? Imam že nekaj let holesterol okoli 7,0 - ali menite da bi bil v tem primeru bolj primeren hormonski obliž, da ne bi bila obremenjena jetra? Imam tudi krčne žile (dedno - imata jih oba starša) - ali se mi lahko stanje krčnih žil poslabša zaradi hormonov?
Zahvaljujem se vam za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam,
Nena
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

samo vrednost holesterola ne pove dovolj oziroma skoraj nič. Pomembno je, kakšna je vaša sestava krvnih maščob, holesterol, LDL, HDL in trigliceridi, bolj kot holsterol pa je pomembno, kolikšno je razmerje med HDL in LDL. Sicer pa hormonske tabletke izboljšujejo razmerje med HDL in LDL, zato so pretirane skrbi zaradi Novofema odveč. Na krčne žile vplivajo zelo visoki odmerki hormonov oziroma naravna stanja (nosečnost) , tako nizki odmerki, ki komaj zagotavljajo minimalno vzdrževanje hormonsko odvisnih tkiv, pa na krčne žile pomembno ne vplivajo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------