Forum.Over.Net

Mladi, ljubezen in spolnost

Mladi se srečujejo s številnimi mladostniškimi težavami. Problemi s starši, neuslišana ljubezen, odnos s fantom/dekletom, dileme v spolnosti, nezaželena nosečnost, telesni razvoj in drugo lahko mlade ohromi. Na tem forumu se lahko posvetujete med seboj ali vprašate za nasvet.

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

darilna pogodba KMETIJA

Default avatar

NADJA

Prosim za pomoč kako z minimalnimi stroški in brez kasnejših možnih zapletov (izpodbijanje pogodbe) prepisati manjšo kmetijo?

Meni želi moj stric po mamini strani prepisati svojo kmetijo (vso zemljo ala travniki , pašniki , njive, vinograd, hiša, štala, skedenj...). Stric nima potomcev, nikoli ni bil poročen.
Kaj se sedaj bolj finančno izplača darilna ali prodajna pogodba? Kako je s izpodbijanjem te pogodbe (nima potomcev, on je brat moje mame, jaz pa ima še brata in sestro)? Ne vem kakšen je red dedovanja in ali imajo moj brat in sestra kakšno pravico o nujnem deležu. Moja mati se seveda strinja, da kmetijo dobim jaz.

Kako pa je s preživljanjem strica, če vse premoženje zapusti meni? Ali sem ga dolžna do smrti preživljati. No sedaj še ni problema je pokreten s svojo pokojnino. Kaj pa ko ne bo?

PROSIM POMAGAJTE. Sem popolnoma zmedena.
Default avatar

NADJA

Ne me kregat, vidim, da sem vprašanje pripopala na mogoče neprimeren forum (v mojem vprašanju ni nič spolnega) :)))
Se opravičujem.
Default avatar

BONBONČEK

Vsekakor je boljše,da stric napiše darilno pogodbo,ki je nihče ne more izpodbijati.gLEDE NA TO,DA BOŠ VSE DOBILA TI JE PA RESC LEPO,DA STRICA PREŽIVLJAŠ DO SMRTI.
Default avatar

NADJA

Saj se ne bunim, da ga ne bi preživljala, sem za definitivno.
Kako pa napišeš darilno pogodbo, da je ni mogoče izpodbijati?
Povsod sem zasledila, da je darilno MOŽNO izpodbijati.
Default avatar

BONBONČEK

Nadja to še nisem slišala.Če je pa tako je najboljše,da se z vsemi sorodniki prej dogovorite o tem.Pa vso srečo.
Default avatar

čveka25

če so nameni čisti (brez nedovoljenih pogojev ipd.) ni problema z izpodbijanjem pogodbe.
Default avatar

NADJA

Ja pri dogovoru se pa potem zatakne. Moj brat in sestra bi rada vsak svoj del za vsak svoj vikend. Če zadevo delimo na 3 dele ne bo vseskupaj nič, ker gre za manjšo kmetijo v precej t.i. razgibanem terenu, hrib, kamenje, ... zazidljiv pa je samo en manjši del kjer je hiša, štala... kjer bi si z možem rada postavila lasten domek.
Default avatar

tinka

Saj sem ti.
Default avatar

katarina

tole pa paše na kakšen drug forum.
Default avatar

tinka

O,Katarina si že nazaj?
Default avatar

kum

darilno pogodbo se težko spodbija, AMPAK mislim, da je darilna pogodba rezervirana za ožje sorodstvo oz. če ne gre za najožji krog sorodnikov, je treba plačat davek, ki pa glede na premoženje verjetno ni majhen.
(lahko da se motim!)

najbolje bi bilo, da pokličeš kakšnega odvetnika ali pa stopiš do notarja- ti sigurno vedo, kako je s tem pa še zaračunal ti ne bodo za pravni nasvet...
Default avatar

Šeril

Definitvino se bolj splača darilna pogodba kot pa prodajna, ker moraš v slednji napisati znesek, od katerega se potem plača 2 % davek, pri darilni pa plačaš samo notarja in še nekaj - znese pa nekaj 10 tisočakov. V bistvu je odvisno od vrednosti kmetije, kajti v končni fazi lahko tista 2 % zneseta manj kot prispevki pri darilni (kar sicer močno dvomim, ker ima kmetija pač svojo vredbost, ampak lahko se pa s stricem dogovrita in napišeta manjši znesek - mora biti pa še vedno v mejah normale, kmetije pač ne moreš prodati za 100 jurjev :o)).

No, problem pa je, ker se da darilno pogodbo izpodbijati oz. se da od nje zahtevati nujni delež ( v tvojem primeru tvoja sestra in brat laho vsak od njiju zahteva svoj delež), kar te spet lahko (oz. precej verjetno) pride več kot davek pri prodajni pogodbi. Če pa prodajno pogodbo vendarle naredita, pa jo lahko zopet izpodbijata, ker ne boš imela računa, da si dejansko kupila kmetijo. Skratka ... cela štala!

V bistvu je vse odvisno od dogovora s sesro in bratom, kajti edino onadva sta lahko tista , ki to spodbijata in te zafrkneta. Če se v naprej odpovesta nujnemu deležu, je to najbolje narediti pisno in overiti pri notarju, nato pa s stricem naredita darilno pogodbo, ker bo pač ceneje.

Tole je napisano tako po laično, kolikor se spomnim izpred časa, ko smo sami motovilili z darilnimi in prodajnimi pogodbami in ugotavljali, kaj se bolj splača. Vseakor pa boš morala po natančne podatke k odvetniku.
Default avatar

Hop, Cefizelj

Kako lahko nečaka zahtevata nujni delež?

Saj nista njegova otroka ali kaj podobnega?

:)) hvala
Default avatar

Pohorc

Draga Šeril, kaj si slučajno pravnica, ker me res močno zanima na kaki podlagi bi lahko brat in sestra od Nadje zahtevala nujni delež od svojega strica ???
Me pa tudi močno zanima kako misliš ti darilno pogodbo izpodbijati. Torej stric ima zgoraj omenjeno zadevo v lasti in posesti in z njim lahko razpolaga kakor mu volja. Razen če je opravilno nesposoben.

Lp Pohorc
Default avatar

Pohorc

pol pa boljš, da vse skup proda, pa gre na izlet okrog sveta. Mal se hecam.
Mam občutek, da Nadjo zanima vse druga bolj kot stric. Brez veze razvijat tole tezo. Upam, da se zelo, zelo, motim. Ker drugač, morm priznat, da nobenmu ne prvoščim nič, pač pa stricu, da bi se imel lepo.
Default avatar

Šeril

Lej, že prej sem napisala, da je to LAIČNO mnenje, kolikor se SPOMNIM od nekaj mesecev nazaj. Res pa je, da je šlo pri nas za pogodbe med očetom in hčerjo in najbrž to ne velja enako za primer, ko so v to vpleteni dediči, ki niso 1. reda. Zato sem tudi napisala, naj se obrne na odvetnike.

Sicer pa, Nadja, lahko veliko informacij najdeš na strani: , pod išči vtipkaj 'darilna pogodba' ali kar te pač zanima in našla boš kopico odgovrov, mordakaj podobnega tvojemu primeru.
Default avatar

Hop, Cefizelj

Nadja je čist pošteno povedala, da bi kmetijo podrla in tam z možem naredila hiško....
Default avatar

Pohorc

Fajn bi pa blo, če bi strica čim prej pobral:))) sej vem, da sm mal nesramn.
Default avatar

korencek

Zdravo!

Mislim da so ti ostali ze kar dobro napisali, jest bi dodal edino se tole, da razpolaganje s kmetijo ni povsem prosto pri prodaji (pri podaritvi je) - dolocene osebe so predkupni upravicenci - pozanimaj se malo o tem.

Pa se tole: ce gre za zasciteno kmetijo, potem se je ne sme kar tako deliti (ce bi tvoji necaki?! ali kdo pac so).

Glede na to, da bi se ti rada stricu nekako "oddolzila" je moznost tudi hmm... aj, klinac, nimam OZa pri roki... skratka, imas tudi moznost nekaj pogodb, ki obravnavajo tocno to kar ti zelis (pogodba o dosmrtnem prezivljanju, pa se dve sta mensezdi).

Ali pa stopi do enega notarja, pa mu tocno (!) povej kaj in kako bi ti rada, pa ti bo on najbolj pravilno svetoval. Prva notarska ura je itak pri vecini notarjev zastonj, pa tudi drugace ni prevec drago.

lp, M.