Forum.Over.Net

Starševski čvek

znanje pred solo

Default avatar

lescanka

Kaj so znali vasi otroci pred vstopom v solo?Ali so poznali vse crke in stevilke,so znali ze kaj sesteti ali odsteti?Ali so ze znali brati?Kako dobri so bili v risanju?


Kako poteka testiranje pred vstom v solo?


S katerimi vajami se najlazje osvoji znanje,ki je potrebno pred vstopom v solo?
Iskreno hvala !
Default avatar

hja

naš je znal uporabljat samo številke, ker so mu bile blizu ... načrtno ga nikoli nismo nič učili

je pa fino da obvlada osebno higieno in da prepozna svoje stvari :)
Default avatar

moji

Nihče se za vstop v šolo ni testiral. Nikjer še nisem zasledila, da bi za vstop bilo potrebno določeno znanje.

Prvi ni poznal nobene črke, ni bral, številke je pa oboževal, tudi sešteval in odšteval (na pamet, računov še ni poznal). Riše še danes bolj tako, tako, fina motorika tudi mu ni vrlina.

Drugi je poznal nekaj črk, nič številk, nič bral. Rad je risal, dokaj natančno barval.

Tretji gre v šolo naslednjo jesen. Ne pozna črk, ne številk, ne bere, lepo riše, barva, obožuje angleščino.

Torej: trije iz iste družine, z isto vzgojo, istimi starši, pa vseeno vsak drugačen. Vsekakor so taka vprašanja brezvezna in ti odgovori ne morejo kaj dosti koristiti, saj kolikor je otrok, toliko je različnih znanj, interesov....
Default avatar

do 30 leta

pa težite s tem znanjem pred šolo. pomembno bo takrat, ko bo sine znal s svojim znanjem kaj zaslužiti, po možnosti ne preko napotnic. pred šolo znajo že vsi vse ko neki ajnštajni, pri 25-30 tih bodo pa javkali, da ni služb. Naučite jih že kaj koristnega.
Default avatar

najmanj doktorat rabi pred osnovno

Dragi "moderni" starsi, jaz bi na vasem mestu svoje otroke raje naucila kako se samostojno obleci, obuti, zavezati cevlje, iti na wc in si obrisati tazadnjo, umivanje rok in zob ter kulturnega samostojnega hranjenja. Ker nekateri pri 5 letih se vedno iztrebljajo v plenice, da bi si obrisali rit je znanstvena fantastika, doma jih dohranjujejo se starsi ker revcki ne zmorejo, da bi si kateri cevlje zavezal je pa ze visja znanost. Mi smo to naucili svoje otroke pred vstopom v solo, tam so jih pa naucili tisto kar so po zakonu dolzni - brati, pisati, racunati in tako naprej. Pa ne mi govorit, da taksni otroci ne obstajajo, ker imam primer 3m stran pri sosedih, kjer je mulc tocno tak kot opisujem. In njegovi mami ne pomaga, da otrok zna pisati in brati pred osnovno solo, ce ga ni bila sposobna naucit OSNOVNIH ZIVLJENSKIH POTREB! Otroka nihce pred solo ne testira in izprasuje kaj zna in kaj ne, ker to ni neka ameriska fakulteta ampak OSNOVNA SOLA. Tam ga bodo naucili vse kar mora znati, ti pa svoje otroke nauci vse kar si kot mati dolzna!
Default avatar

mejbimejbi

osebne higiene, obrisati nos in tazadnjo, zavezati čevlje, poznati in skrbeti za svoje stvari,
Default avatar

646454

lescanka je napisal/a:
Default avatar

mirijam

Otrok dejansko ne potrebuje nobenega znanja pred šolo.
Kot je zgoraj bilo napisano, naj zna zase in za svoje stvari poskrbet in naj zna poslušati.

Ne si s tem, kaj zna in kaj ne beliti glave! Eni znajo več, eni manj. Pa kaj? Se bodo že naučili.
Default avatar

ćššš

Naš zna seštevati in odštevati(s pomočjo prstov), številke pozna do......., bere velike in male črke, zna abecedo, pozna na uro in še kaj. Samo to po moje nič ne pomeni, ima željo po učenju (zaenkrat), se pa kar malo bojim, da se ne bo v šoli potem preveč dolgočasil.
Default avatar

neumnost

mejbimejbi je napisal/a:
Ko boste ženske enkrat priznale same sebi, da niste popolne, potem boste z lahkoto spregledale tudi napake drugih.
Poznam x ljudi, ki so v življenju uspešni na enem ali več področjih, pa imajo "vsakdanje" pomanjkljivosti, ko si ne znajo npr. čevljev zavezat ali kolo vozit, en celo ne pozna svoje št. čevljev. Jih zaradi teh stvari nič manj ne cenim in niso zame nič slabši ljudje zaradi tega!
Default avatar

brisanje

neumnost je napisal/a:
Rit si pa verjetno zna sam obrisati, mar ne? Ker nekaj dni nazaj je bila tukaj ena tema, kjer so razlagali, da danes otroci tega ne znajo in jim riti morajo brisati učiteljice v šoli! To se ti zdi v redu?
Default avatar

neumnost

brisanje je napisal/a:

Ko je šel moj v prvi razred, se ni znal podpisat, riti si ni znal obrisat, vezalke si ni znal zavezat, še celo govorit ni znal prav dobro, smo ga komaj razumeli!
Danes končuje "elitno" gimnazijo, spoznan za nadarjenega na jezikovnem in matematičnem podorčju, pobral je nekaj nagrad na mednarodnih tekmovanjih na naravoslovnem področju, odličnjak, ki si zna zavezat vezalke, obrisat rit, skuhat kosilo, oprat perilo, zlikat in skratka poskrbet sam zase.
Vse ob svojem času in vsak po svoje. Samostojno brisanje riti v prvem razredu ni nobeno merilo!
Default avatar

sardina

najmanj doktorat rabi pred osnovno je napisal/a:
Be se kar podpisala pod tole.
Default avatar

bodi raje tiho!

najmanj doktorat rabi pred osnovno je napisal/a:
Mene tako dvignejo takile pametnjakoviči, ki so svoje otroke vse naučili :( Jaz se našega prvega DVE LETI (!!) učila brisat rit in zavezovat šnirce, pa jih še danes zaveže tko, da te srat prime. Da si je za silo obrisal rit, so pretekle reke solza, še in še dretja, groženj, izsiljevanj, obljub in kaj jaz vem kakšnih mokrih, bolj mokrih, manj mokrih pa sploh ne mokrih robčkov. Ure in ure je presedel na sekretu z usrano ritjo, ker se on "ne more" obrisat - raje ne razlagam, skozi kaj vse smo šli. Naslednji problem. "kulutrno hranjenje" - ma ni šans, da je on pojedel kosilo tako, da ni bilo 2 m okrog vse usrano. Ne popackano - usrano! Teklo z žlice, padalo z vilic, uporaba noža in vilic znanstvena fantastika! Skozi vse to smo končno prišli do strokovne obravnave, kjer so pa le ugotovoili v čem je sploh fora. Po dobrem letu posebne terapije je večina teh težav izzvenela, jaz pa sem se nehala počutiti kot najbolj nesposobna mati na svetu. Ko sta še 2. in 3. otrok brez problema, v 2 dneh osvojila osebno higieno, v slabem tednu pa zavezovanje čevljev, mi je sploh odleglo. Ta večji bo pa pač imel gojzarje s samozateznimi vezalkami in čevlje na ježe do nadaljnjega....
Default avatar

srat je fajn

neumnost je napisal/a:
saj veš kako ti odleže, ko te med sestankom ornk tišči, potem pa greš na sekret in se userješ. Brisanje riti ni merilo inteligentnosti, je pa veliko olajšanje za otroke. Ker vem, da je en kup otrok, ki zdoma sploh ne upajo na wc, ker se ne znajo kulturno posrat in počistiti za sabo. Zato je fajn, da tega otroke ćimprej naučite, ker v šoli jim ne brišejo več riti. Zato da ne trpijo zaradi nezmožnosti sranja.
saj poznaš Smolarjevo: saj hujše muke ni, kot če te ornk scat tišči.
Default avatar

popolnoma se strinjam

bodi raje tiho! je napisal/a:
Popolnoma se strinjam, Vsak otrok nekatera znanja in veščine osvoji prej, druge pozneje. Nekateri pred vstopom v šolo tekoče berejo, ne znajo pa štet, drugi množijo, a se ne znajo niti podpisat, tretji si zna obrisat rit, ampak je negotov pri hoji po stopnicah, četrti je spreten kot veverica, pa si ne zna zavezat vezalk itd. Do konca osnovne šole se večina vse nauči. Tudi vsaj osnove matematik in osnovno pismenost. Kaj potem, so na koncu OŠ face tisti, ki so si v prvem razredu sami obrisali rit, matematiko in slovenščino imajo pa komaj 3? Hm, pa tudi ti, veste, imajo svoje sposobnosti, kar pa zagotovo ni samostojno brisanje riti v prvem razredu!

Ne razumem, kakšni ste to ljudje, da v drugih vidite samo slabo? Vsak izmed nas nosi svoje vrline in svoje pomankljivosti. Če bi sodili ljudi samo po napakah in pomankljivostih, verjemite da bi bile tudi vse ve obsojene kot nesposobne in neprimerne za življenje!
Default avatar

gumpa

najmanj doktorat rabi pred osnovno je napisal/a:
Jaz pa se bom strinjala s tem.
Zakaj??

Ker se večina staršev k temu spravi tik pred zdajci, čeprav je to "delo" od rojstva naprej in vprašanje zgleda.
Če sam ješ ko pujs, si dober zgled svojemu otroku, če te ne vidi, da se pred jedjo in po uporabi stranišča umivajo roke, mu boš to težko vcepila tudi v pol leta.

Mislim, da ste najbolj v luftu ravno tiste, katerih otroci nimajo privzgojenih teh vrlin.

Pisanja in računanja jih bodo naučili itak v šoli.
Default avatar

nš pa

naš je znal brati od zadaj naprej, pogovarjal se je pa itak samo v angleščini, pa se mi zdi kr škoda, da že tut nemščine ni takrat obvladal
Default avatar

kolidre

neumnost je napisal/a:
Vse čestitke tvojemu otroku za uspehe, ki jih dosega. To kar si povedala o njem ob vstopu v šolo pa žal pove, da v predšolskem obdobju ni imel staršev, ki bi ga naučili osnov, kar brisanje riti vsekakor je. Glede na sposobnosti, ki jih ima, bi tudi to ob pravi vzpodbudi zlahka dosegel.
Default avatar

ne bo slo

gumpa je napisal/a:

Tale tvoja izjava pa ne bo šla skozi!

Ko jem, za mano ne ostane niti drobtinica. Če jem kruh ob kosilu, ni niti drobtinice za mano na mizi, vse okoli čisto, kot da nihče na mojem mestu ni jedel. Da bi si popackalaobleko, se mi ni zgodilo od predšolskega obdobja. Še ko kuham kosilo, mi redko kdaj kaj kapne na štedilnik in brišem ga samo zaradi prahu.
Moj 16 letnik pa šele kaki dve leti ne zapacka dveh metrov okoli sebe po mizi, po tleh in po sebi. Ja, celo OŠ je letelo vse okoli. Nič ni pomagal ne zgled, ne opozarjanje, ne primerjanje, ne hvaljenje, ne pospravljanje ta sabo, ne nič. Zdaj pa je očitno dovolj zrel in tudi to veščino obvlada.