Starševski čvek

Berete domače branje za vašega srednješolca?

Default avatar
Moj srednješolec sovraži branje knjig sploh pa te težke za domače branje. Zdaj imajo še novo profesorico, ki jim tala cveke, če prinesejo obnovo z interneta tako da je to breme branja zdaj padlo name. Zdaj se prebijam skozi Dostojevski Zločin in kazen in trpim pri vsaki besedi. Tako zatežene in dologočasne knjige pa še ne, sploh ne vem kako jo bom prebrala v roku. Kako ve to rešujete, ali prosite koga za pomoč, ki je prebral knjigo, da pomaga pri obnovi, jaz žal ne poznam nikogar. Dajte kak nasvet prosim.
Default avatar
Ne vem, nimam izkušenj s tem, ampak ko sem sama hodila v šolo sem, pa če mi je bilo všeč ali ne, morala sama brati knjige.
Tako je bilo in nič drugače.
Tako naj bi bilo tudi pri otrocih dandanes.
Default avatar
Čeprav gre verjetno za provokacijo, verjamem, da katera mama to res počne.
Default avatar
S tem domačim branjem samo odvračajo ljudi od branja. Prav za domače branje bi morali izbirati knjige, ki bi v mladih vzbudile strast do branja in morda bi se potem celo lahko lotili Dostojevskega.
Default avatar
Ni variante, da bi brala namesto njih. Jim povem, d sem jaz svoje obvezno branje že dala skozi. Tale zločin in kazen je res bedna knjiga (sem jo šla sposodit v knjižnico za hčerko). In mi je rekla knjižničarka, da so v šoli "prtegnjeni", ker imajo še vedno isto domače branje, kot že zadnjih 30 let, pa toliko boljših knjig je že vmes napisanih. Jaz se spomnim, da sem pri tej knjigi pred 25. leti zelo trpela, s tem da smo morali brati original verzijo, ne te skrajšane kot danes.
Moja hči to rešuje tako, da kako stran kar preskoči. Mah, saj jo razumem.
Default avatar
Sori, svoja domača branja sem jaz že prebrala.
Moj sin tudi ni nek bralec, mu je pa jasno, da se nekako mora pretolči čez obvezna branja, bodisi da knjige prebere ali pa se znajde in zmiksa obnove - samo to mu bolj malo pomaga, ker počnejo z vsebinami vse mogoče.
Težko dojamem, da nek srednješolec ni spisoben poskrbeti za svoje domače naloge in da obstajajo mame, ki dejansko berejo knjige namesto sončkov.
Pamet v roke in predaj sinu, kar je njegovih obveznosti!
Default avatar
Upam, da se hecaš:-)) Jaz sicer še nimam srednješolca, ampak ne za osnovnošolca ne za srednješolca "breme branja" ne more pasti name. To je naloga šolarja oz. dijaka in pika.

In prav Zločina in kazni se spomnim iz lastne srednje šole, kako sem jo težko prebrala (pa sem bila sicer strastna bralka), ampak kaj sem hotela. Sem pač prebrala. In toplo ti svetujem, da tvoj začne delati isto. Sicer boš do penzije namesto njega delala stvari, ki mu ne bodo všeč. In veš kaj: tudi v službi bo moral delati kaj, kar mu ne bo všeč. Boš takrat prišla in opravila namesto njega?
Default avatar
Ne dolgo nazaj sem slišala dva mladeniča govorit. Pa pravi eden: ej stari, men je matka prebrala vse domače branje in napisala obnove, pa vse spise za domačo nalogo. Ej, men je to tko mim. Sam j e b a je bila, ko smo to morali pisat v šoli, za oceno. Pol mi je pa doma vse na kratko povedala, pol sem pa še sam mal naložu. Pa sem včasih dobu tud dve al pa tri.
Jaz sem pa skoraj dol padla, da mame to delajo...
Default avatar
Ne hecam se, zakaj bi se s tem hecala. Saj vem, da ne delam prav, ampak na noben način ga ne morem prepričat, da kaj prebere, že od malih nog naravnost sovraži knjige. Ne morem pa tudi dopustit, da pade letnik zaradi branja, saj je ta profesorica zelo šarf in jim je že povedala, da tistih, ki ne bodo brali ne bo spustila naprej.
Default avatar
Kaj pa dela tvoj otrok ta čas, ko ti bereš njegove knjige za domače branje?
Default avatar
napaka je napisal/a:
Tole pa v celoti podpišem. Ta knjiga je bila v mladosti tudi zame kazen. Deset strani knjige, da iz drevesa pade en list do tal. K sreči smo takrat imeli na splošno boljši nabor knjig kot ga imajo danes.
Seveda pa namesto mene ni brala knjig mama.
Default avatar
Jaz sem mojemu pomagala v oš, ker je dislektik, v SŠ je pa do sedaj prebral sam. Sicer se malo znajde, mal pobrska po dijaški.net, ampak mislim, da je prebral, dobil je trojko, tko da nekaj je že.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Če znaš življenje izkoristiti, je dovolj dolgo. (Seneka)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Ti ne moreš dopustiti, da bi padel letnik?
Se ti ne zdi, da bi bila taka šok terapija dobra zanj?
Da bi končno dojel, kaj je njegova obveznost!
Default avatar
ena mamička je napisal/a:
...bi en levak, ki ni niti ornk pismen moral zastonj cuzat naše brezplačno šolstvo?
veš zakaj ne bere? ker ve, da mu boš ti rit odnesla. zakaj pa mladenič ne bi enkrat imel popravca? A v službi boš tazoprne reči tudi reševala namesto njega? Ni čudno, da naša šef jemlje samo še 40+, ker so tamladi totalno nesposobni delat.
Ne delaj invalida iz svojega otroka. To kar počneš je namreč zločin. Kazen pa še pride!
Default avatar
Draga mami, resnica je ta, da si za Zločin in kazen prestara. To je knjiga, ki jo moraš prebrati kot najstnik, ko si tudi sam zatežen in depresiven. Odnehaj in naj mulc pridela svoj cvek sam. Mogoče bo potem dovolj slabe volje, da mu bo ta knjiga v uteho.
Default avatar
ena mamička je napisal/a:
V tole pa skorajda ne verjamem! Pa kako ti lahko na misel pride kaj takega, da ti bereš namesto njega? Halo???

Svetujem ti, da mu ostro, jasno in če je treba tudi glasno naznaniš, da ti tega namesto njega NE boš počela. Če boš to naredila dovolj odločno, in lenega fantiča seznanila s posledicami, verjemi da se bo znajdel, lahko si bere samo določene odlomke, lahko diagonalno, na hitro, ali pa sledi vsebini na način, da začne brati prvih 50 strani recimo in potem mesta, kjer so dolgi in zateženi (njemu) opisi preskoči. Na ta način bo v 2 popoldnevih spacal skupaj polovico teksta in dobil kakšno dvojko.

Slovenščina pa ni samo - branje.... tudi kako drugo oceno bo dobil.
Default avatar
napaka je napisal/a:
zelo se strinjam z zgoraj napisanim
Default avatar
Tudi moja hči se zelo težko spravi h kakšni knjigi, ampak kljub temu, da sem strastna bralka in da sem skoraj vse knjige, ki jih imajo za domače branje tudi sama prebrala, mi niti na misel in niti na kraj pameti ne pride, da bi brala namesto nje in ji delala obnove. Saj prav ne morem verjet, da to nekatere mame dejansko počnejo. Da niti ne govorim o izdelavi plakatov in seminarskih nalog ... halooooo???? A res hočete, da bodo vaši sončki popolnoma nesposobni za samostojno življenje?????
Default avatar
A ti še nimaš srednje šole narejene, da se s tem branjem ukvarjaš? In kdaj misliš nehat s tem, ko bo imel doktorat fertik?
Default avatar
napaka je napisal/a:
S tem se pa kar strinjam. Se spomnim, da je bil v srednji šoli za mene Dostojevski ena velika muka, sem ga pa nekaj let kasneje prebirala z užitkom. Ravno tako Kafko.