Starševski čvek

ali se kasko splača

Default avatar
Zanima me če se splača kasko zavarovati avto katerega nabavna cena je 20.000€.
Ker če do česa pride so vedno neke odbitne franšize.

Prosim svetujte kaj se najbolj splača.
Default avatar
Če ti 20 k eur ne predstavlja prav velike vsote in bi morebitno razbitino brez problema sanirala ali kupila novo vozilo, potem je vseeno ali zavaruješ ali pa ne. Če ni tako, pa je bolje, da zavaruješ in imaš mirne živčke ob morebitni "praski" ali podobnih prigodah.
Odbitna je lahko tudi samo 1% če se ne motim....
Default avatar
Vprašaj na servis, koliko stane recimo odbijač, vetrobransko steklo ali luč... ti bo hitro jasno, da se splača. Saj lahko, da boš plačevala brez veze, lahko pa se zgodi samo enkrat, pa bo znesek prehud, da bi ga zmogla....
Default avatar
Bodi pozorna. 1% odbitna fransiza velja za nabavno ceno. Ne tisto, za katero ti kupis (rabljen) avto, ampak za novega.

Kasko ti pride prav, ce avto razsujes sam. Pa če se pravdas s kom, pa najprej uveljavis kacko, da se zadeve premaknejo, potem pa se zadeva prenese.

Odpibtne fransize ni za parkirisce.
Default avatar
Splača se samo zavarovalnici, če se ti k sreči nič ne zgodi. Predlagam ti nujno kasko zavarovanje avtomobila, ker 20.000 EUROV ni malo keša.
Najbolj da vse zavaruješ in 1 % odbitne franšize ( 1 % = kar plačaš v primeru da si ti povzročitelj prometne nesreče (seveda trezen). Polni kasko ti tudi krije tatvino vozilo, odvisno kaj daš zavarovat.
Bolje na leto požreti 500 - 700 Eurov, kakor v primeru nesreče žrtvovati tudi mogoče po več tisoč.
Premisli kaj se ti splača.
Default avatar
Moj dragi je prvič v življenju kupil nov avto (i30), dal polni kasko. Razlika med navadnim (brez delnih kaskov) zavarovanjem in polnim kaskom je 220€. Pa je nekega jutra priletel zajec v ogledalo 2 leti starega avta in ga razbil.

Električno ogledalo menjajo celo, ne samo stekleni del (cca. 280€), steklo na vratih, delo, pa je bilo 520€. Za prvi dve leti je razlika do polnega kaska pokrita.
Default avatar
Jaz imam več kot deset let star avto, pa vzamem delni kasko (za krajo se ne bojim, ha ha) parkirišče, stekla in divjad. Za novega sploh ne bi pomišljala.
Default avatar
Imam polni kasko, letos pozimi mi je počila spredna šipa; menjava + šipa bi me prišla med 700€ in 800 €, sama nisem nič doplačala, niti nisem izgubila bonusa.

Na prejšnjem, starejšem avtu, pa sem imela samo delne kasko kombinacije.
Default avatar
splača, splača, imam avto vreden po evrotaksu le še 1.500 €, na trgu pa nebi dobila zanj več kot 1.000 €. Šiba kot nov, karoserija brezhibna, redno popravljena iz delnih kaskov in toče, mašinca redno servisirana, tako, da zaenkrat ne razmišljam o novem avtu, ker ta izpolni vsa pričakovanja.

Za obvezno s povišanimi zavarv.vsotami in kasko z 1 % odbitne z vsemi dodatnimi delnimi kaski, asistenco, zavarovanjem voznika in potnikov, pravno pomoč dam letno nekaj manj kot 500 €. ...aja pri Triglavu. Imam najvišje priznane bonuse.....meni se splača, saj raztegnem plačilo na 10 obrokov in mi je zavarovalnica doslej vedno korektno izplačala nastalo škodo.
Default avatar
Tri leta star avto, na večih mestih praske in spredaj rahlo poškodovan odbijač.
Vrednost popravila je bila skoraj 1500eur. Vse je plačala zavarovalnica.
Default avatar
Kasko se ti splača, če ga kdaj uveljavljaš in če te popravilo pride več kot daš za kasko, sicer pa ne. Če bi jaz dajala vse avtomobile do zdaj kasko, bi samo za to šlo denarja za konkreten avto. Tako da ne, se mi ne splača. Vozim se malo, avtomobili so bili večino časa v garaži, ne parkiram po posluhu, ne vozim se po gozdovih. Vedno se ti lahko kaj zgodi, ampak za zdaj imam očitno srečo in mi kasko v ca. 15 letih ne bi prišel prav.
Je pa razpon cen kaska zelo velik, tako da je podatek o ceni novega avtomobila premalo, da bi človek vedel, koliko znese kasko. Meni so za en 4 leta star avto in vreden kakih 8000 evrov izračunali, da bi plačala samo za kasko 900 evrov.
Default avatar
To je tko kot zavarovanje za bajto. če ni poplave, orkanskega vetra, potresa in podobnih nevšečnosti, komot preživiš brez zavarovanja, če se pa zgodi, je pa prepozno tolči se po glavi. Jaz imam pri novem avtu(skoraj) kasko od začetka, pride od oka 600€, ker imam 50% bonifikacvije in me nič ne skrbi, kaj se lahko zgodi. tako,da jaz pri novem avtu vedno vzamem kasko, pri starejšem, ki je mnogo manj v uporabi pa ne. Že pri samem štrihanju blatnika imam teh 600€ nazaj prinešenih, pa ne da bi hotla ta denar nazaj not prinesti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Če znaš življenje izkoristiti, je dovolj dolgo. (Seneka)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
meni se je že več kot izplačalo. je pa seveda tako, da enim se pokrije, drugi pa celo življenje plačujejo, pa se nič ni zgodilo. ampak če bi zavarovalnice vsem izplačale več, kot so skasirale, jih ne bi bilo več...
Default avatar
Meni se ne je napisal/a:
Sploh ni poanta, koliko je avto vreden. Važno je, koliko so vredni deli, ki jih plačaš ob škodi. To pa je pri vseh novejših avtih na žalost drago. Sama plastika, vse se menja, nič več popravlja....
Verjetno je tudi kar nekaj poplavljencev trenutno, ki razmišljajo kot ti. Ja, zavarovalnice nas lupijo, ampak jaz ne tvegam biti brez zavarovanja. Dovolj je en kamen izpod koles nasproti vozečega kamiona na 1 km dolgi poti od doma do trgovine, pa imaš za jurja škode....
Default avatar
zavarovanje me je letos stalo 850 eur - polni kasko, divjad, parkirišče, stekla...
zamenjano prednje steklo zaradi kamna je zavarovalnico stalo cca. 750 eur
škoda zaradi oplazene (sploh ne povožene) srne je bila 500 eur

meni se kasko splača... če si veliko na cesti, če puščaš avto na parkiriščih,
jaz si brez zavarovanja nekako ne prestavljam priti skozi... avto rabim, brez njega sem odrezana od sveta in če ga razbijem, si novega ne morem kupiti, zato je in še nekaj časa bo polno zavarovan.
Default avatar
fda je napisal/a:
Saj pravim, da ni poanta v ceni avtomobila. Kasko se itak obračunava na ceno novih delov. Odvisno je tudi, kakšno opremo ima avto, koliko ima dodatne opreme itd. Potem je pa tudi odvisno, kam daš avto popravljat. Tudi tam so cene različne, tako kot pri servisih. En mehanik ti bo za tavelik servis računal toliko kot ti bo drugi za menjavo cele mašine, pa to ne pomeni, da je drugi kaj slabši, samo manj pogolten.
Imam marsikaj zavarovano, ampak tisto, kar ima smisel. Pri meni avto res ni 'na udaru'. Seveda ti lahko v šipo prileti kamen in če imaš peklensko srečo, ti ta tudi poči. Ampak jaz bi si lahko za ceno zavarovanj, ki bi jih v teh letih plačala za kasko, kupila celo kolekcijo šip. Vsak si mora sam preračunati, ali se mu kasko splača. Tukaj ni pravila.
Pa dokler voda ne bo navzgor tekla, smo tudi pred poplavo varni:)
Default avatar
Nov avto je napisal/a:
enostavno: zavaruje brez odbitne franšize, tako imamo mi.