Ekstra deviško oljčno olje – katero je pravo?
Več tem je že bilo na TV, da nekatera ekstra deviška oljčna niso prava in da so slaba in tako naprej.
Kako pa naj v trgovini vem katero je ok in katero ni?
Olja so od cca. 4€ za liter pa tudi tja proti 50€.
Kako naj vem, da je tisto olje za 10€ boljše od onega za 4?
V čem je boljše?
Ali je bolj zdravo na solati jesti olivno olje za 4€ ali pa sončnično?
Je sploh smiselno potem kupovati in uživati ekstra deviško olivno olje nižjih cen ali pa je mogoče bolje vzeti sončnično oljde?
To bi sicer naj bilo,a tudi kmetje ni nujno, da imajo to, kar želiš, le rečejo, da imajo.
Skratka, če na deklaraciji ni zapisane vsebnosti stopnje kisline, potem olja ne kupuj, ker očitno tega ali ne merijo ali pa je te kisline preveč (mora je biti manj kot 0,2 odstotka ali nekaj takega, sem pozabila). To je meni merilo, vse ostalo nakladanje me ne zanima, ker ne pove nič. Plus vedi, da npr. grška olja so zelo zelo blagega okusa (pa menda zato manj”zdrava”), čeprav meni so za na solato dobra, ker ne maram preveč izrazitega okusa po olju. Pa dolgi roki trajanja tud odpadejo.
Ostalo pa strokovnjaki …
Vsako olje ima svojo prednost. Absolutno ni oljčno edino za postaviti na pedstal, je pa zelo popularno in vseeno ne tako zelo drago (kot. npr. laneno, orehovo …) ter zato dostopno širši množici.
Priporocam ti olje iz TRGOVINA.OVER.NET, pridelano v slovenskem delu Istre. Mi smo navduseni, kupujem ga sicer direktno od Savrinke, ker sem ga zacela narocevati takrat, ko moznosti preko Mon-ove trgovine se ni bilo. Pred tem sem kupovala olja v trgovini, pa to ni bilo ravno to. Poskusila sem jih kup, od tistega poceni iz Tusa, ki je dobilo medocenjevanjem Zveze potrosnikov visoko oceno (kar mi bo za vecno ustalo uganka), do dragih za tam 30 EUR/liter.
Odkar sem poskusila Savrinkino olivno olje, drugega ne kupujem vec. Je pa tudi od tvojega okusa odvisno. Ce imas rada zelo nezne okuse, ti morda ne bo najbolj ustrezalo, to je namrec olje z mocnim okusom. Mi smo, kot ze receno, navduseni.
Glej, moje mnenje je tako. Vsak, ki prideluje oljčno olje in ki da nekaj nase, bo opravil laboratorijsko analizo. Recimo, da je pridelal 1000 litrov oljčnega olja. Dobil bo certifikat in potrdilo o kakovosti.
Potem pa je odvisno. Eni bodo teh 1000 litrov lepo “razdevičili” s starim oljem,ki ga niso prodali ali s sončničnim ali drugim in potegnili ven 1800 litrov, ki jih bodo lepo prodajali po ceni, ki bi pripadla tistim kakovostnim 1000 litrom.
Eni bodo “razdevičili” in dobili ven 2500 litrov, torej bo v vsakem litru manj kot pol litra tistega ocenjenega olja, ki je pa tako močno in tako aromatizirano, da bo vsak, ki bo tole kupil, verjel v certifikat.
Da bi nekdo kupil olje, certificirano, in ga potem dal ocenit sam v laboratorij, bi bilo zanimivo kaj bi prišlo na dan.
Ampak cene za analizo so take
http://zrs.svetek.si/media/uploads/files/cenik{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}204{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20-{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20LABORATORIJ{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20ZA{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20PRESKU{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A0ANJE{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20OLJ{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8CNEGA{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20OLJA(1).pdf
Kdo bo to naredil na lastno pest? Nihče.
Torej nihče ne ve kaj je resnično v tisti steklenici.
Odkar spremljam, kaj se s temi olji dogaja, jih v trgovini ne kupujem več. Trenutno imamo domače olje iz Dalmacije. Brez etiket. Mu zaupam bolj kot vsem etiketam v trgovini.
Analize so pokazale, da je to trgovinsko lje zvečine krneki. Včasih sploh ne olivno olje.
V Italiji je recimo zelo močna prehrambena mafija, kar pomeni, da tisto, kar naj bi bilo ‘original’, to ni več, ampak namešajo boga in pol noter in prodajajo. Pred leti je bil recimo tako velik škandal z mozzarelo.
Ista stvar je za laneno olje. Sem prebrala, da mora biti obvezno v temni steklenički, da ohrani lastnosti –
glej ga vraga, v naših trgovinah (večjih trgovcev) se prodaja samo v svetlih steklenicah. Potem pa zaupaj kupi.
To bi sicer naj bilo,a tudi kmetje ni nujno, da imajo to, kar želiš, le rečejo, da imajo.
Skratka, če na deklaraciji ni zapisane vsebnosti stopnje kisline, potem olja ne kupuj, ker očitno tega ali ne merijo ali pa je te kisline preveč (mora je biti manj kot 0,2 odstotka ali nekaj takega, sem pozabila). To je meni merilo, vse ostalo nakladanje me ne zanima, ker ne pove nič. Plus vedi, da npr. grška olja so zelo zelo blagega okusa (pa menda zato manj”zdrava”), čeprav meni so za na solato dobra, ker ne maram preveč izrazitega okusa po olju. Pa dolgi roki trajanja tud odpadejo.
Ostalo pa strokovnjaki …
Vsako olje ima svojo prednost. Absolutno ni oljčno edino za postaviti na pedstal, je pa zelo popularno in vseeno ne tako zelo drago (kot. npr. laneno, orehovo …) ter zato dostopno širši množici.[/quote]
ja saj, zato pa sem napisala preverjeni kmetje
mene bi pa zanimalo kaj naša šavrinka meni o zgoraj napisanem … je tega res tako veliko med slovenskimi oljarji?
drugače pa je bilo ravno zadnjič na Preverjeno mislim da … če je v olju samo kapljica ekstra deviškega olja, se lahko celotna steklenica prodaja pod imenom ekstra deviško … kriminal za moje pojme.
Kar se tice globoke denarnice: mi smo letos skenslali vse dopuste in sli samo na nekaj enodnevnih izletov. Sicer place niso slabe za slovenske razmere, so pa nizje kot pred nekaj leti in predvsem so sluzbe postale negotove. Tako da smo ukinili marsikaj. Na prvi pogled protislovno je, da sedaj za hrano porabimo vec. Kupujemo dosti vec integrirano pridelanih zadev kot prej, lososa, divjega brancine, prave grske fete,… Ampak zame je to nalozba v zdravje, poleg tega pa smo se, kot receno, odpovedali marsicemu drugemu. Dokler nam bodo finance to omogocale, bomo na tem ostali.
Pa da odgovorim se na tvoje vprasanje: ne, za cvrtje ne uporabljamo olivnega olja. Mi ga je skoda za to. Za te namene kupujem soncnicno olje, pa cvremo itak redko. Za pecenje in vse ostalo pa uporabljamo olivno, razen za biftke, kjer tudi uporabljam soncnicno.
mene bi pa zanimalo kaj naša šavrinka meni o zgoraj napisanem … je tega res tako veliko med slovenskimi oljarji?
drugače pa je bilo ravno zadnjič na Preverjeno mislim da … če je v olju samo kapljica ekstra deviškega olja, se lahko celotna steklenica prodaja pod imenom ekstra deviško … kriminal za moje pojme.[/quote]
Neeeeee, tega ni nič! Sploh noben ne počne tega…
Enemu od takšnih ‘preverjenih’ kmetov so lani leteči cariniki našli, mislim da, nekih 2000 l cenenega olivnega olja, ki ga je v eni od italijanskih tovarn kupil za 1 evro/liter. Namen je bil seveda jasen. Namešati tole ceneno brozgo z oljem iz svojih oljčnikov in ga prodajati 20x dražje, ter na ta način izkoriščati tisti ‘preverjen’ v svojem nazivu.
Žal to, da nekoga poznaš kot oljkarja, si se enkrat sprehodil čez njegove oljčnike in si ogledal njegovo klet, še ni dovolj dobro zagotovilo za kvaliteto, ki jo boš tako drago plačal.
V želji po zaslužku se tega kar nekaj dogaja. In žal to meče slabo luč tudi na tiste poštene oljkarje, ki resnično pridelujejo kvalitetno olivno olje.
Nihče pa mi ni odgovoril v čem je eno oljčno olje boljše od drugega?
Kaj je bolj zdravo olivno olje za 4€ ali sončnično olje?
Okus mi je ok za eno in drugo in tretje olje. Zanima pa me vpliv na zdravje. Kako deluje eno olje in kako drugo?
Primož, 13€ za 3/4litra olja je žal bistveno preveč zame. Pa naj bo še tako kakovostno.
Kmetov, ki imajo doma oljke pa nimamo ravno pri rokah.
Kolikor – nekaj malega vem na temo – pri nižjih temp. pridelano olje ima manj nasičenih maščobnih kislin in je zato bolj zdravo.
Ekstra deviško naj bi v celem procesu bilo na max temp do (misloim da) 28 stopinj C.
Pri višjih temp pa iz surovin dobiš več olja. In zato je večina takšnega, saj je izkoristek (in zaslužek) boljši, sploh če si vsaj malo nepošten.
Šavrinka bi znala profesionalno razložiti.
primož
še enkrat lepim šavrinkine odgovore
http://med.over.net/forum5/read.php?151,7884428,7884487#msg-7884487
http://med.over.net/forum5/read.php?151,7489786,7489927#msg-7489927
Lej, to je en velik blabla v stilu baba čula, dokler ne prilepiš linka ali poveš, za koga gre. Lahko si si komot izmislila.[/quote]
Seveda, zakaj že bi to storila? Zato, da sem nekoga oblatila? Koga že? Aja, seveda, ‘preverjenega kmeta’.
Pokliči na carinsko upravo in se pozanimaj, če želiš vedeti, za koga gre.