Forum.Over.Net

Starševski čvek

DRUGIČ: Odlična razstava in poklon Hermanu Potočniku v Vitanju :) NE MOREM BITI TIHO!

Default avatar

še enkrat

Tema je že na drugi strani, jaz pa ne morem biti tiho na eno pripombo iz teme, namreč tole: Če je človek šel v kakšen znanstveni muzej (Pariz, Washinbgton itn), je tole kar opisuješ, pač banalno. OK, pustiva, lepo, da si se imela fino.

V Vitanju imamo nekaj neprecenljivega, nekaj kar nima na svetu nihče, namreč Kulturno središče vesolskih tehnologij ... to ni samo še en muzej na temo vesolja, to je živa stvar, center, kjer se bodo od naslednjega leta naprej dogajale zanimive stvari, na področju kulturizacije vesolja, to pa pomeni, da raziskovanje vesolja ne bo več strogo tehnična zadeva, ampak bodo v vesolje poleg naravoslovcev hodili tudi družboslovci, ki bodo preučevali družboslovne vidike tako vesolja, kot odprav in druženja. Kaj konkretno bodo preučevali v vesolju, pa bodo najprej preizkušali in dognali v Vitanju ... namreč tja bodo prihajali znanstveniki iz celega sveta, Vitanje in z njim slovenija je s tem dejansko postavljen na svetovni vesoljski zemljevid, to pa ni kar tako. Sej slovenija je že s Potočnikom in njegovo knjigo dejansko bila del svetovne vesoljske sile, ampak žal še večina slovencev ne ve kaj to pravzaprav pomeni ... tako kot komentatorka zgoraj ... bila je že vsepovsod (kao) ampak nima pa pojma kaj ta KSEVT v Vitanju pravzaprav sploh je.

No, to sem želela povedat, da res ne bi kdo mislil, da je KSEVT samo nekaj brezveznega, nekaj, kar se ne more nikakor primerjati z drugimi muzeji ... seveda ne, saj to ni muzej :) Slovenci, dejmo bi no mal bol ponosni na tisto kar imamo!!! a se ne strinjate?


http://med.over.net/forum5/read.php?151,8214143
Default avatar

sizzle

Zgleda zanimivo in definitivno moram enkrat na ogled. Bi me pa dosti bolj fasciniralo, če bi imeli tehnično središče evropskih vesoljskih tehnologij. Se pravi razsikave pogonov, materialov, itd. Tisto pravo, kar je potrebno za vesoljske avanture. Tudi Noordnung je bil, kolikor vem, bolj tehničen tip.
Default avatar

dsimon1

Videla sem stavbo in si sama ogledala razstavo. Arhitektura je super, za razstavo sem mogoce bila prehitra ali pa je zanimiva samo ob vodstvu. Bila sem v dnevih, ko je bila otvoritev in je vse zgledalo kot nedokoncan projekt, kjer si z ogledom koncal v 10. minutah. Ker sem zadnje vodstvo v dnevu od zacetka zamudila, sem malo vlekla na usesa Zivadinova, ki je v anglescini nakladal. Mogoce me kdaj drugic preprica.
Je pa pohvalno za Vitanje, da so uspeli postaviti tak center v kraju, kjer Potocnik ni nikoli zivel, od tam je bila babica.
Default avatar

še enkrat

sizzle je napisal/a:
take raziskave imajo drugje, kulturnega središča še nikjer, ko boš videla to razstavo ti bo jasno, da se je Potočnik ukvarjal z idejo, kako bi ljudje živeli v vesolju in naredil celo prototip kolesa, na katerem bi življenje potekalo. Ta prototip je bil uporabljen v kultnem filmu Odiseja 2000. To pa pomeni, da se je Potočnik zelo ukvarjal z mislijo kulturnega zavzemanja vesolja, sploh pa je bila itak prvotna ideja poti v vesolje ta, da bi tisti, ki bo prvič šel v vesolje lahko prinesel domov novico, če bog dejansko obstaja ... jap, to so povsem družboslovni vidiki ... res pa rabiš tehnično podporo da tja sploh prideš.


razstava je majhna, ampak vodena, izveš ogromno, če te še kaj zanima pa vprašaš ... ne bo ti žal.
Default avatar

še enkrat

dsimon1 je napisal/a:
ja res, tiste slike in skice nepoznavalcu brez razlage dejansko ne pomenijo nič
Default avatar

še enkrat

še enkrat je napisal/a:
poglej si filmček iz zgornjega linka, boš nekaj malega iz razstave izvedela
Default avatar

sizzle

še enkrat je napisal/a:
A res? Nisem vedel. Vedel sem, da se je ukvarjal z geostacionarnimi orbitami in gravitacijo v tistem umetnem habitatu. Za kulturo pa nisem imel pojma. Kaj pa je tam v zvezi s kulturo? Človek bi si predstavljal, da so glavni problemi umetnih habitatov (poleg gravitacije) svež zrak, toplota, hidroponika in podobno.