Pomoč voznikom v prometu

Odgovarjajo: Luka Rupnik, vodja šole vožnje AMTK

Zdravniški pregled za začasni odvzem izpita

Default avatar
Pozdravljeni,
dobila sem sklep po pošti za začasni odvzem vozniškega dovoljenja (odvzeli so mi ga zaradi alkohola, pihala sem 0,58 miligram alkohola v litru izdihanega zraka). Zdaj bi predlagala sodišču za začasno vrnitev, in moram na zdrvniškem pregledu. Ima kdo izkušnje s tem? Kaj pregleda zdravnik? Vem da ti vzame kri, a pogleda samo za alkohol ali za vse prepovedane psihoaktivne substance? (opravila bom pregled v Kopru). Hvala in LP.
Default avatar
Pozdravljena,


Na zdravniškem kontrolnem pregledu vam poleg splošnega sistematskega pregleda preverijo vid in odvzemejo kri, pregleda vas tudi psiholog ( rešujejo se neke vrste testi). Glede odvzama krvi, mislim da ne preverjajo vsebnost psihoaktivnih substanc, če vas to skrbi? v našem podjetju so se že zglasile stranke, ki so imele odvzem zaradi vožnje pod vplivom psihoaktivnih substanc in niso imele težav z opravo pregleda.Samo enkrat se je v naši praksi zgodilo, da ZD ni želel izdati izvida, saj je kršitelj bil pred pregledom vinjen, oziroma so ga želeli napotiti na zdravljenje ( po besedah stranke).
Imeli smo tudi stranko ki je reden uživalec kanabisa in ni imel težav pri zdravniškem kontrolnem pregledu. Kasneje smo mu uredili odlog izvršitve odvzema veljavnosti vozniškega dovoljenja, sedaj mu je že pretekla preizkusna doba in so se mu izbrisale vse kazenske točke iz evidence.

Upam da sem odgovorila na vaša vprašanja. (več na www.pravo-mediacija.si)

Lp,
Tina
Default avatar
še to...
smiselno je povedati, da za tiste prekrškarje, ki so bili zaloteni pri vožnji pod vplivom psihoaktivnih substanc pa v ZD Celje, preverijo vsebnost teh substancv krvi, zato svetujem da se jih kakšen mesec pred pregledom ne poslužujete.

Lp,
Tina
Default avatar
Zdravo

Te moram razočarati, ker ti niso samo začasno vzeli izpita ampak ti ga bodo tudi trajno vzeli. Napihala si namreč 0.58, s tem pa dobiš 18 točk in stalen odvzem izpita. Tudi, če upoštevaš max. toleranco merilne naprave, ki je 0.05, je tvoj rezultat še vedno 0.53, kar je previsoko, saj je za 18 točk dovoljeno do 0.52.

Postopek je pa tak, da ti prvo pošljejo sklep, ki potrdi policistovo odločitev, da ti je začasno vzel izpit. Ti lahko napišeš sodišču prošnjo za začasno vrnitev izpita, kateremu moraš predložiti potrdilo o kontrolnem zdravstvenem pregledu vendar ponavadi njihov odgovor traja 2 meseca. V tem času pa boš že dobila sklep o prenehanju veljavnosti izpita ( seveda boš vabljena na obravnavo na okrožno sodišče).

Potem pa imaš opcijo, da napišeš sklep o Odložitvi izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, za katerega imaš 15 dni časa od pravnomočnosti sklepa o prenehanju veljavnosti. Temu moraš priložiti zdravniško spričevalo s kontrolnega pregleda.
Potem pa sodišče odloči za koliko časa boš na "pogojnem" (6 mesecev do 24 mescev), v tem času ne smeš dobiti niti ene točke več in pa opraviti moraš vse kar ti sodišče naloži, razne izobraževalne tečaje o alkoholiziranosti itd...

Za več info mi lahko brez problema pišeš na [email protected]

A.
Default avatar
Spoštovani,

najprej naj povem, da je vsebina kontrolnega zdravstvenega pregleda točno določena s Pravilnikom o zdravstvenih pogojim voznikov motornih vozil in da praktično pri vseh pooblaščenih izvajalcih opravijo tudi pregled krvi in urina.

Glede začasnega odvzema vozniškega dovoljenja je pa tako, da ga lahko pridobite nazaj, če podate predlog za vrnitev in temu predlogu priložite zdravniško potrdilo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu. V predlogu je treba natančno opisati razloge, zaradi katerih predlagate vrnitev VD (npr. od tega je odvisna vaša zaposlitev in podobno). Praviloma sodišča o tem predlogu odločijo hitro, na posameznih sodiščih lahko tudi v roku enega tedna ali še prej. Sodišče (Okrajno in ne Okrožno) vas v zvezi z vašim predlogom ne vabi na narok, razen, če je vaš predlog nepopoln. Vas bo pa povabilo na zaslišanje v zvezi s prekrškom.

Če ste napihali 0,58 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, vam bo sodišče, če bo presodilo, da ste za prekršek odgovorni, s sodbo izreklo 18 kazenskih točk, vendar imate možnost, da po prejemu Sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, ki bo izdan potem, ko bo sodba pravnomočna, predlagate, da sodišče tega sklepa ne izvrši. K temu predlogu zdravniškega pričevala ni treba prilagati, če ste ga že priložili k predlogu za vrnitev začasno odvzetega VD.

Na podlagi tega predloga sodišče odloči ali bo vašemu predlogu ugodilo in vam, če mu ugodi, določi preiskusno dobo v kateri morate izpolniti določene obveznosti, hkrati pa ne smete storiti hujšega prekrška (to pa je prekška za katerega je predpisana globa najmanj 700 EUR in kazenske točke ali prepoved vožnje motornega vozila). ne drži torej, da ne smete v tem času dobiti nobene točke več, saj vsak prekršek ni hujši prekršek.

LP, Suzana G.
Default avatar
Mene pa zanima, če kdo ve, kje se najlažje opravi zdravniški pregled za povratnika.
Ne kontrolni pregled, ampak moram vse še 1x opraviti. Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

tudi vsebina tega zdravniškega pregleda je določena, zato načeloma razlik med izvajalci ne bi smelo biti. Prijavite se pač tam,kjer vam ustreza.

Lep pozdrav,


Suzana G.
Default avatar
Pozdravljeni,

potrebujem informacijo in sicer moz je imel 0,62 mg alkohola v litru izdihanega zraka (oz 0,57) , policija mu je takoj odvzela vozniško dovoljenje. Trenutno je ze od 14.12.2012 brez vozniškega dovoljenja, se pravi da je že dober mesec brez. Danes je imel sodnika za prekrške, ki mu je povedal, da bi lahko takoj zaprosil za začasno vrnitev vozniškega dovoljenja (po opravljenem zdr.pregledu). Zanima me sledeče, ali se doba, ko je brez vozniškega dovoljenja upošteva, ko bo dobil pravnomočno zaključen postopek? Mož dejanje obžaluje, zanima me tudi kakšne možnosti za odložitev sankcije. Ali obstaja kakšno podjetje, ki se ukvarja s takimi predlogi, ker s temi zadevami nimamo izkušenj in tudi ne veva na kga naj se obrneva za pomoč.

Za informacije bi bila močno hvaležna.

lp
Default avatar
Pozdravljeni, doba začasno odvzetega v.d. se ne šteje v dobo po prvnomočno odvzetem v.d. Začasno odvzeto v.d. ne pomeni, da je prenehala veljavnost. Ko bo dobil sodbo in bo ta postala pravnomočna v.d. preneha veljati in s tem min. 6 mes. prepovedi vožnje. Med tem časom ga lahko ponovno pridobi, vendar ne bo izdanu po dolčeni dobi prepovedi. Možnosti da uspete z predlogom o odložitvi prenehnja v.d. so visoke. Pri nas smo do seda uspeli v vseh primerih od dobrih 100 predlogov. Za pomoč naprošam, da me konatktirate na [email protected]. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar
Spoštovani,

čas odvzema bi se možu štel le v primeru, če bi mu bila izrečena stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila, sicer pa ne.

Glede predloga za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti VD, pa najprej počakajta na pravnomočno sodbo in potem na Sklep o prenehanju veljavnosti VD. Ko bosta sklep prejela, počakate še 8 dni in potem vložita predlog za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če je mož predhodno že zaprosil za vrnitev VD in je v tistem postopku predložil zdravniško spričevalo, mu ga k predlogu ni treba ponovno prilagati. Za sestavo predloga ne potrebujete strokovne pomoči, v predlogu naj mož le podrobno napiše, zakaj potrebuje vozniško dovoljenje in priloži ustrezna dokazila. Če predlog ne bo popoln, ga bo sodišče tako pozvalo, da ga dopolni ali ga bo vabilo na sodišče.


Lep pozdrav,


Suzana G.
Default avatar
Pozdravljeni,
13.01.2013 so me ustavili in odvzeli vozniško dovoljenje .
dne 14.01.2013 sem se vrnil po avto in so me čakali in ponovno ustavili, vozniška je pri vas na postaji ...sem prišel po vozilo da bi ga odpeljal domov. Pa so naročili vlečno službo in odpeljali vozilo k sodnemu izvršitelju in jaz sem prejel vabilo na obravnavo.
V življenju sem prevozil okoli 800.000 km brez kazni, brez parkirne kazni, pravzaprav ne pijem alkohola, vendar 14. 01.2013 sem imel pač stečaj podjetja , ki ga nisem mogel rešiti.
Kaj mi svetujete?

Hvala Matevž
Default avatar
Pozdravljeni, čudi me, da so Vam zaplenili vozilo. Razen, če je vozilo v stečajni masi in je izdan nalog za zaplembo. Vsekakor Vam ga ne bi smeli zapleniti na podlagi enega prekrška. Vozilo odvzamejo, ko tretjič naredite hujši prekršek. Svetujem Vam, da se prijavite na kontrolni zdravniški pregled in zaprosite za vrnitev začasno odvzetega v.d. ter po prejetju obvestila o prenehanju v.d. vložite predlog za odlog prenehanja veljavnosti v.d. Sicer niste navedli koliko ste napihali vendr smatram, da preveč. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar
Spoštovani,

če so vas 13.01.2013 ustavili in vam začasno odvzeli vozniško dovoljenje vam je s tem prepovedana nadaljna vožnja. Če ste 14. 1. 2013 vozili osebni avtomobil, je to prekršek, ker ste vozili v času, ko vam je bilo začasno odvzeto VD, za ta prekršek pa vam policisti odvzamejo vozilo.

Policisti so ravnali v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa. Sedaj lahko zaprosite za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, predlogu pa morate priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu. V predlogu opišite, zakaj potrebujete VD. Glede zaseženega vozila pa boste vse pojasnili na obravnavi pred sodišče in tam lahko predlagate, da vam sodišče vozilo vrne.


Lep pozdrav,

Suzana G.
Default avatar
Pozdravljeni,

Dne 27.1.2013 mi je bilo odvzeto v.d. iz strani policije in poslano na sodišče. Napihala sem 0.58 miligramov na liter izpihanega zraka. Zanima me kakšna bo kazen glede na nov zakon, ki je pričel veljati z letom 2013 in ali obstaja možnost, da mi sodnik/ca glede na to da nisem bila nikoli v 5letih kaznovana zaradi kakršnega koli prekrška omili kazen oz. zmanjša št. kazenskih točk ali nekako oprosti dejanje. Nazdravila sem s kozarčkom rakije, ker je prijateljica rodila in v roku 2min sem odpeljala prijatelja na vlak. Tam so mi sledili in ustavili. V ustih sem čutila še vedno močen okus rakije. Policaji so mi dali takoj pihati. Nikoli nisem vozila vinjena in nisem vedela do danes da je potrebno počakati najmanj 15min preden pihaš v napravo. Policaj me ni vprašal kdaj sem pila ampak, če sem pila...seveda sem mu takoj odvrnila, da sem nazdravila. Kaj me vse čaka in koliko časa sodišče potrebuje za odličbo kaznivega dejanja. Ali bom morala opravljati ponovno izpit ali ga lahko pridobim nazaj, če zanj zaprosim sodišče?

hvala in lep pozdrav
Default avatar
pa še tole. Ali je mogoče, da zaprosim sodišče za osebni prevzem pošte na sodišču oz. zaprosim, da mi vso pošto pošljejo na drug naslov?

LP
Default avatar
Pozdravljeni, sodnik je tisti, ki izreče kazen v skladu z zakonom. Lahko nevedete vaš primer in se bo odločil kakor se bo. Sodišče lahko zaprosite za vrnitev začasno odvzetega v.d. če dostavite kontrolni zdr. pregled. Po izreku sodbe lahko predlagate odlog prenehanja veljavnosti. Kar se pošiljanja pošte tiče morate obvestiti sodišče kam naj vam pošiljajo pošto. Sodišča v Lj. povprečno rešijo zadevo v roku cca 4 mesecev od prekrška. Ni nujno lahko je ta rok prej lahko kasneje. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar
Meni so 2.12.2011 ustavili policaji in sm napihal 0.58 kar je pomenilo odvzem vozniškega.& mesecel sm dobil prepovedi delanja vozniškega izpita to je prenehalo novembra 2012.Danes sem slučajno prebral zapisnik od sodiška kjer piše:

Seznanjamo vas da lahko novo vozniško dovolenje ......pridobite po šestih mesecih od izvršitve,če izpolnite vse druge in posebne pogoje.........to so
Opravite kontrolni pregled
varna vožna ali rehabilitacija
ponovno opravljanje izpita

Zdej me zanima če grem jzt samo na pregled in varno vožnjo oz rehabilitacijo dobim izpit nazaj ali ne ?
Default avatar
Meni so 2.12.2011 ustavili policaji in sm napihal 0.58 kar je pomenilo odvzem vozniškega.& mesecel sm dobil prepovedi delanja vozniškega izpita to je prenehalo novembra 2012.Danes sem slučajno prebral zapisnik od sodiška kjer piše:

Seznanjamo vas da lahko novo vozniško dovolenje ......pridobite po šestih mesecih od izvršitve,če izpolnite vse druge in posebne pogoje.........to so
Opravite kontrolni pregled
varna vožna ali rehabilitacija
ponovno opravljanje izpita

Zdej me zanima če grem jzt samo na pregled in varno vožnjo oz rehabilitacijo dobim izpit nazaj ali ne ?
Default avatar
Pozdravljeni, za pridobitev v.d. morate opraviti vse. Poleg naštetega tudi program usposabljanja v šoli vožnje za pridobitev v.d. Samo pregled in delavnice ne bo dovolj. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar
se pravi use vožnje ter republiške??
Pa za zdravstveni pregled grem lahko kamor koli ali moram iti na kakšen posebni pregled ?

Moderatorji

Luka Rupnik , vodja šole vožnje AMTK
lukarupnik