Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Ford focus - kateri motor

Default avatar

želim si novega focusa

Pozdravljeni!

Gledam novega focusa karavan in me zanima, kateri motor bi mi priporočali.
Letno delam okoli 10.000 km, dnevno mestna in medkrajevna vožnja (skozi naselja), občasno kakšna daljša vožnja po Sloveniji, na morje. Avto je garažiran.

Sedaj imam prvi model focusa, bencinar z motorjem 1.4 (55 KW). Z avtom sicer zelo zadovoljna, porabo imam 8L/100km. Imam pa včasih občutek, da bi potrebovala močnejši motor (npr. speljevanje v klanec s prižgano klimo ali pospeševanje v klanec na avtocesti je obup).

Kakšni so ti EcoBoost motorji? Vidim, da imajo čisto vsi motorji več KW kot moj avto. Bi bilo bolje izbrati dizla ali bencinarja?

Ne potrebujem ne vem kakšne moči, rada bi omejila tudi porabo goriva. Kateri motor bi mi svetovali? No, pa saj ne gre samo za focusa, verjetno bi veljalo enako za npr. Megana karavana in podobne modele.

Pa še eno vprašanje. Focus karavan ali raje C-max? Cenovno sta si blizu.

Hvala za odgovor.
Default avatar

IztokFranko

Pozdravljena,
Glede na napisano in prevožene kilometre bi vam predlagal Focusa z 1.0 EcoBoost motorjem. Takšnega bom imel tudi na testu po 12.12.12 in vam bom lahko takrat iz prve roke postregel z vsemi informacijami.

Takšen motor je idealen za ljudi, ki so precej časa v mestu, hkrati pa omogoča dovolj elastičen razpoon moči, da je uporaben za daljše poti. Kljub majhni prostornini motorja je avto iskriv za kar poskrbi turbina.

Focusa karavan sem že imel na testu, več o njem si lahko preberete tu: http://avto.over.net/testi/ford-focus-k ... -titanium/
C-maxa sem testiral tu: http://avto.over.net/testi/ford_c-max_t ... _ecoboost/

Sedaj za katerega se je bolje odločiti je odvisno od potreb. Focus karavan je daljši in ima večji prtljažnik. Vendar če vam je bolj pomembno, da je krajši da ga lažje parkirate, potem sezite po C-maxu. Oba ponujata sicer možnost samostojnega parkiranja. V testu C-maxa je video le tega.

V C-maxu se sedi malce višje, sicer preglednost naprej je pri obema precej podobna. Nazaj, če me spomin ne vara, sem lažje peljal Focusa karavan.
Default avatar

želim si novega focusa

Najlepša hvala za odgovor.

Sem še malo po drugih znamkah pogledala, zaenkrat še nisem bila na nobeni testni vožnji, nameravam v kratkem.

Želim si karavana in sem poleg focusa gledala še:
- Kia cee'd SW nov model
- Chevrolet Cruze SW

Cena slednjih bi bila občutno nižja. Naj povem, da mi ime in znamka ne pomenita veliko. Focus je bil prvi izbor morda zato, ker ga vozim sedaj.

V prejšnjem odgovoru ste zapisali, da bi bil ecoboost motor za moje potrebe čisto ok. Zanima me, ali je na splošno 100 KM za tak avto dovolj. Predvsem mestna in medkrajevna vožnja, pa tudi avtocesta občasno.
Kia ima 1.4 CVVT motor - ta pa verjetno nima turbo tako kot fordov? Chevrolet ima po drugi strani na voljo samo močnejše motorje (1.6 - 124 KM in 1.4 turbo - 140 KM). Se mi zdi, da bi se morala najprej glede motorja odločiti, da sploh lahko naprej primerjam :)

Kaj pa sicer primerjava navedenih treh modelov? Glede zanesljivosti in kvalitete izdelave.

Focus z 1.0 EcoBoost in želeno opremo bi prišel okoli 17.000€... prodajalec je za nižjo ceno ponujal navaden 1.6 motor, ker jih imajo zgleda na zalogi in je ugodnejša cena.

Vesela bom, če boste uspeli kaj pokomentirati to izbiro. Predvsem motorje pri teh karavanih. Hvala.
Default avatar

IztokFranko

Glede zanesljivosti in kvalitete vseh treh vozil je težko reči kateri je najboljši, saj boste srečali na cesti za vse po približno enak odstotek zadovoljnih in tudi razočaranih uporabnikov.

Ford s turbino se lepo pelje, lepo "vleče" v nižjih obratih kar je pomembno za po mestu. Kiin klasičen motor nima moči pri višjih hitrostih. Je potrebno v višje vrtljaje spravljat motor.

Menim, da boste pri Kii in Chevroletu za enak denar dobili več opreme, kot pri Fordu, vendar se vprašajte, ali boste dejansko potrebovali vso to opremo? Poglejte razumno in resnično izberite le tiste zadeve, ki jih boste potrebovali. Glede varnostne opreme - popravljanje voznega pasu, aktivni tempomat ipd... tu je v prednosti Ford.
Default avatar

želim si novega focusa

IztokFranko je napisal/a:
Hvala za odgovor. Tovrstne opreme si ne nameravam omisliti. Navedena cena pri Focusu nima nič od tega in nisem imela v mislih, da bi vzela pri drugem modelu toliko več opreme, da bi prišla na isto ceno. Pri KII bi recimo oprema LX FUN+ bila čisto ok. Glede na trenutne popuste bi prišla skozi s 14.000€.
Je pa vaše opozorilo čisto na mestu - zakaj bi plačevali nekaj, česar ne potrebujemo. Jaz grem na avtocesto na daljšo vožnjo nekajkrat letno in tempomata po mestu res ne rabim.

Rada pa bi recimo zadnje senzorje za parkiranje, ki jih povsod dajo v pakete šele z neko drugo (dražjo) opremo.

Všeč mi je, če se ogledala zložijo, ampak je to spet v top opremi. OK, brez tega bo šlo. :)

Zdaj pa bo treba it na kakšno testno vožnjo, da se lažje odločim.
Default avatar

IztokFranko

Vsekakor vam priporočam testno vožnjo.

Glede parkirnih senzorjev - lahko jih sami dodatno vgradite. Pred tem preverite kako je z garancijo in o kvaliteti tega, ki vam jih vgradi. Nekateri uvozniki to sami naredijo zelo ugodno. Hyundai je preverjeno eden izmed teh.
Default avatar

ecoboost

je ta motor (1.6 ecoboost) tudi pri novih focusih sw, če da, je bolji ta ecoboost od tdci-ja??
Default avatar

IztokFranko

ecoboost je napisal/a:
Odvisno za kaj ga boste potrebovali.

Mene TDCi-ji do sedaj niso ravno zelo prepričali in ker sem ljubitelj bencinarjev bi se prej odločil za EcoBoosta. Tu je test dizla: http://avto.over.net/testi/ford-focus-l ... -titanium/
Default avatar

///M

Kar 1.0 ecoboost vzam.