Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

več viroza ali adenoviroza

Default avatar
Spoštovani!

Sin je pri enem letu s septembrom šel v vrtec.
Od takrat naprej je večkrat prehlajen in ima večinoma izcedek iz nosu, kaj hujšega pa še ni bilo.
Vedno sem predvidevala,da pač pobere vedno novo virozico, ampak sedaj, ko berem, se sprašujem, če gre mogoče za adenovirozo. Od septembra naprej je šlo takole:
- najprej prehlad z enodnevno malo povišano TT (pod 38) in izcedek iz nosu vseh barv, izcedek je sčasoma postal prozoren in voden in ga je bilo že zelo malo,
- potem pa je spet dobil virozo z gostejšim izcedkom iz nosu, občasnim pokašljanjem (res minimalno), mogoče enodnevno minimalno povišano TT in izcedek je spet trajal, ter ko je bilo že skoraj dobro
- je dobil črevesno virozo, z dvodnevnim bruhanjem (samo ko je pokašljal) in drisko, vse skupaj je trajalo en teden, da smo prišli na zeleno vejo z apetitom in normalno teksturo blata.
- potem je bil kakšen dober teden v redu, tudi izcedka iz nosu zelo malo, sem in tja suho pokašljanje,
- v četrtek pa je spet dobil gostejši izcedej iz nosu, ter več je začel kašljati,predvsem ponoči zato slabo spimo, čez dan niti ni krize, če leži je slabše. Ob tem je imel včeraj popldne rahlo povišano TT (okoli 37,5), od večera in ponoči ter danes je nima več.
Danes zjutraj je imel malo izcedka iz oči - malo zapacanega, ampak res malo, sedaj preko dneva tega ni več.

Glede na napisano me zanima, ali gre pač za več virozic (v vrtcu itak vsi smrkajo in pokašljujejo) ali je možna adenoviroza? Glede črevesne viroze naj povem, da smo jo tudi ostali družinski člani pokasirali, tako da najbrž to ni imelo veze z adenovirozo. Prejšnji teden je bil tudi cepljen proti gripi in meningitisu.

Ali je izcedek iz oči nujno povezan z adenovirozo ali gre bolj verjetno za pač izcedek pri prehladu, glede n ato, da ga ni bilo prav veliko?
sicer je ok, le nos mu je treba ves čas čistiti s fiziološko, zvečer mu dam Operil (prve dni prehlada, ko je izcedek bolj gost).

Kar se kašlja tiče, že dlje občasno pokašlja (ampak res občasno, tudi noči to ni motilo, ker niti ni kašljal ponoči, mogoče samo kmalu po tem ko se je ulegel). Sedaj pa kašlja več, sploh ponoči, čez dan sem in tja, sicer večkrat in bolj "zares" kot prej, ne kašlja pa tako, da bi kar bruhal ali brez sape ostal,itd. Ne piska, ne ugrezajo se mu jamice,....

Do sedaj nisva bila pri zdravniku, saj TT ni bila nikoli večk kot 1 dan, pa še to nizka, prav tako razen izcedka iz nosu, ter občasnega pokašljanja ni bilo nič hujšega. kdaj je potrebno k zdravniku? Ali lahko te znake (spet gostejši izcedek iz nosu, več kašlja, včeraj povišana TT) štejem za novo virozo ali je to žekakšen zaplet?

Sicer je, tudi je z apetitom,pije, je aktiven.

Hvala in lep vikend!
Default avatar
Glede na znake, ki jih opisujete, je bolj verjetno, da je otrok prebolel do dsedaj nekaj viroz, tako prehladnih kot čreevsnih kot eno samo adenovirozo, ki običajno poteka bolj kontinuirano, z visoko vročinom, izrazito gnojnim izcedkom iz oči (pri navadnem prehladu gre bolj za solzenje kot izcedek), mehkim blatom, čeprav tudi večdnevna driska ni izključena.
Če je otrok samo prehlajen, nima izrazitih bolečin (običajno pri vnetju ušes), nima visoke vročine, ni dehidriran, potem lahko te prehlade uredite sami in ukrepate tako, kot ste napisali.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Danes se je zjutraj zbudil z zapacanimi očesi, zeleno rumeno rjave barve. Potem sem jih očistila in čez dan nima nič izcedka.Kašelj zjutraj je bil že bolj sočen. Sicer je ješč, razpoložen.

Pred tednom na cepljenju mu je cepteljica zdravnica poslušala pljuča, srce,pa tudi pogledala ušesa.

Ali ta jutranjji gnojni izcedek ne pomeni nujno adenoviroze?

Saj najbrž v vsakem primeru ravnam enako ali so ukrepi kaj drugačni, če je adenoviroza?
V kolikor bi se kašelj slabšal ali znaki težkega dihanja,piskanja - zdravnik. Če bi bile oči še nekaj dni zjutraj zapacane - zdravnik. Če izcedka iz oči ne bo več in če bo s kašljem šlo na bolje (občasno pokašljanje je najbrž dopsutno še več tednov??) mi ni treba k zdravniku?

Pa še nekaj glede pidobivanja teže- kolikor natančno ga lahko doma stehtam, ni v 2 mesecih pridobil čisto nič! To je pogojeno z vstopom v vrtec,slabšo ješčostjo prvi mesec ter prehladnimi ter črevesnimi virozami.Sicer v vrtcu pravijo, da je, tudi doma se mu je spet kar zelo povrnil apetit in če je zdrav veliko poje. Teža pa kar stoji. Ali bi me moralo skrbeti? Na sistematske pregledu po 12m je imel 9600g, ob rojstvu 3250,pa sicer s hrano nismo imeli nikoli težav in se mi zdi, da poje več kot marsikdo, ki je precej bolj "okrogel".

Hvala lepa in lp!
Default avatar
Običajno je gnojen izcedek iz oči znak adenoviroze.


Saj najbrž v vsakem primeru ravnam enako ali so ukrepi kaj drugačni, če je adenoviroza? Ne, enako kot pri durgih virozah.
V kolikor bi se kašelj slabšal ali znaki težkega dihanja,piskanja - zdravnik. Da Če bi bile oči še nekaj dni zjutraj zapacane - zdravnik. Da Če izcedka iz oči ne bo več in če bo s kašljem šlo na bolje (občasno pokašljanje je najbrž dopsutno še več tednov??) mi ni treba k zdravniku? Res je

Teža je trenutno na 25. percentilni krivulji za starost za dečke. Znano je, da bolezi ena za drugo otroku odvzamejo apetit iin slabše pridobiva na teži. Ko bo zdrav, bo jedel in se bo poredil.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala.

Sedaj preko dneva so postale oči gnojne...
se pravi najverjetneje adenoviroza.

Ali moram z njim jutri k zdravniku, da da kapljice, ali še par dni čakam, če se pozdravi samo od sebe?

Hvala in lp!
Default avatar
Pa še to - povsod berem, da adenovirozo spremlja mehko blato in visoko TT. Pri nas ni nić od tega. 3× je v dveh mesecih imel 1-2dni rahlo povišano TT (običajno ob izbruhu simptomov prehlada - predvsem smrkanja). Niti nimam občutka, da bi ga grlo bolelo, čeprav ne vem kako bi to lahko ugotovila.

Kljub temu, če prav razumem, je zaradi gnojnega vnetja oči, najverjetnejša adenoviroza. Ali gnojni izcedek iz oči nujno potrebuje antibiotično zdravljenje? Je dovolj, da samo pokličem pediatra ali je potreben pregled?

Ali je kakšno pravilo ali se gnojni izcedek pojavi ob koncu adenoviroze ali na začetku. Prvi prehladni znaki so se namreč pojavili ob vstopu v vrtec, pred 2 mesecema.. Sedaj pa ne vem ali je že takrat dobil to adenovirozo, ali jo je šele sedaj te dni, ko je ponovno dobil prehladne znake in gnojni izcedek iz oči....

NAjbolj me skrbi, da bi spregledala kakšno bakterijsko okužbo oziroma zaplet (kaj s pljuči, ušesi, angino,...), po drugi strani, pa menim, da zaradi običajnih prehladnih znakov ni potrebno k zdravniku,ker bi bila lahko ves čas tam.

Ali menite, da bi moral otroka pregledati pediater, mu pregledati kri, ali je dovolj, da samo pokličem glede izcedka iz oči, ali počakam še par dni?

Hvala in lahko noč
Default avatar
Ni nujno, da ima nekdo v poteku bolezni istočasno prisotne vse znake, lahko pa se kakšen znak sploh ne pojavi. Običajno vidimo potek z vsemi znaki pri otroku, ki prvič v življenju preboleva adenovirozo, mehko blato pa je lahko prisotno samo nekaj dni, lahko gre pa za pravo nekajdnevno drisko, skratka, zelo različno.
Gnojno vnete oči se lahko pojavijo v prvih dneh, lahko čez teden, lahko proti koncu. Vemo, da gre za virusno okužbo in pogosto mine samo, brez zdravljenja. Če ima otrok zeoeno gnojen izcedek, pordeli očesni veznici, celo rdečino okoli oči, potem zdravimo z antibiotičnimi kapljicami in mazili, čeprav ni povsem gotovo, da je kljub tem znakom zadeva bakterijskega izvora (kot superinfekcija, torej zaplet virusnega vnetja).
Bakterijska okužba pomeni vedno poslabšanje nekega stanja. Vnetje ušes z bolečinami, kii jih ne morete spregledati, pljučnica s splošnim slabim stanjem in uizrazito motečim kašljem, otrok je tudi videti hudo bolan (tipične pljučnice pri otroku, ki ima normalne dnevne aktivnosti pač ne more biti), vnetje žrela pa je pri virusinih okužbah zelo pogosto in rdečine same ne moremo ločiti od steptokokne angine, sploh če so prisotne tudi povečane vratne bezgavke (ki so pri bakterisjki angini obvezni znak bolezni).
Za obisk zdravnika se po nekaj dneh bolezni odločate glede na otrokovo stanje.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Sem poklicala pediatra in je predpisal Ciloxan kapljice 4-5krat na dan v vsako oko 1-2.
V lekarni so rekli, da jih ponoči ni treba dajati - ali to drži?

Očesi sta kar vneti, izgledata utrujeni, otekli, čez se nabira taka mrena - gnoj, tudi v notranjem kotičku očesa je pordela vneta koža. Zato nisem čakala in sem mu že dala prvi odmerek. Zanimivo pa je, da dopoldne stanje kar ok, vedno bolj proti večeru se stanje slabša.

Hvala za odgovore in lahko noč!
Default avatar
Jaz običajno predpišem tudi mazilo, ki se ga daje zvečer in ponoči otroka ni potrebno zbujati.
Cilaxan lahko prvi dan dajete tudi na 2 uri, naslednji dan pa po izboljšanju na 4 in nato na 6 ur.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Ze po nekaj odmerkih kapljic je bilo stanje 95% boljse. Ker sem imela doma ze tobrex mazilo, sem mu zvecer poleg kapljice dala se mazilo.
Ali je mozno, da te kapljice se zabasanemu nosku pomagajo?
Ali tako hiter ucinek pomeni, da je bilo bakterijskega izvora oz. zaplet?
Ali je lahko vnetje oci posledica, ker si smrkel zanese v oci in s tem bakterijske infekcije ter ne nujno adenoviroze?

Bom nadaljevala s terapiji in upam, da se ne ponovi!
Hvala in lp!

Hvala
Default avatar
Gnojno vnete oči pri adenovirozi niso bakterijski aplet, pač pa del zelo značilnih znakov, po katerem lahko skoraj zagotovo vemo, da gre za točno to virozo. Po nekaj dneh gnojenga izcdka štejemo, da gre verjetno tudi za bakterijsko vnetje očesne veznice.
Za nos ne priporočamo lokalnih antibiotičnih kapljic, saj povzročajo le rast odpornosti bakterij na antibiotik, kakšnega dokazljivega učinka v primerjavi s čišenjem nosu in Operilom pa pri prebolevanju bolezni nimajo.
Gnojno vnetje oči pri adenovirozi ni posledica zanašanja iz noska.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala lepa!

Pri zanašanju iz noska me je bolj zanimalo, če lahko pride do vnetja tudi na ta način ali je edina možnost za vnete oči adenoviroza in ne kakšna druga viroza oz. razlog za vnete oči.

Po dveh dneh jemanja izcedka sploh ni več, vneti kotički očesa se še celijo. Je pa postalo kapljanje v oči in mazanje prava nočna mora in 2/3 kapljic gre mimo.. zraven tuli, oči drži tako skupaj, da je nemogoče narediti žepek in vanj stisniti kapljico. Ne vem kako bom lahko terapijo izvedla popolno in do konca. Upam, da se zaradi tega situacija ne bo ponovila.

Pa še nekaj glede dvignjenega vzglavja - glede na to, da je praktično ves čas smrkav, ima ves čas vzglavnik (mojega običajnega). A pa je to dobro za hrbtenico??

Lahko noč
Default avatar
Sicer ni mogoče reči, da to ni mogoče, je pa zdaleč najpogosteje, da je to pač znak adenoviroze, k sreči dovolj značilen, da takoj vemo, za katero virozo gre.
Dajanje kapljic je vedno muka:=(
Kar se tiče dvignjenega zvglavja, moram priznati, da še nisem videla (kar ne pomeni, da ne obstaja:=) študije, ki bi dokazovala, da vzglavnik povzroča kakšne težave s hrbtenico. Videla pa sem otroke, ki jih je celo uho nehalo boleti samo s tem, ko so otroka dvignili, da otrok lažje diha, če ma dvignjeno vzglavje in se tudi kašelj malce umiri.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Spoštovani!

Bom kar tu nadaljevala, saj se najbrž nanaša na isto stvar o kateri pišem zgoraj - adenoviroza.

Torej 2 tedna nazaj sem napisala potek sinovih bolezni in da je spet dobil več izcedka iz nosu, ter začel kašljati. Nekaj dni za tem, pa je dobil gnojno vnetje oči, ki sem ga pozdravila s Ciloxanom in Tobrexom. V vsemm tem obdobju 14 dni je bil sicer ok, razen izcedka iz nosu, ki se je manjšal in kašlja, za katerega se mi tudi zdi, da je pojenjal, občasno pa še pokašlja, kar opazim predvsem ponoči (nekajkrat na noč zakašlja, odvisno od tega kako dobro spi, od 2× - 5×.Če se predrami, ponavadi zakašlja). Ni pa imel kakšnih daljših napadov kašlja, niti v vrtcu niso nič rekli, da bi čez dan kašljal, razen enkrat so rekli, da je med spanjem in da se je zato zbudil.

Sem že mislila, da smo na zeleni veji, pa je danes ponoči dobil vročino. Ob 2h ponoči je bil še hladen, ob 3.30 že vroč, s tem, da je imel že tople roke in noge, termometer je pokazal skoraj 39 stopinj. Svečke mu nisem dala, ker je imel tople roke in noge in sem predvidevala, da vročina itak pada. Od takrat naprej je spal in ni bil več vroč.

Sedaj me pa zanima ali ga moram peljati k zdravniku zaradi predhodnega prehlada s kašljem in glede na vročino (če ne bi toliko brala od adenoviroze najbrž ne bi pomislila na to), ali kljub temu velja, da le v primeru, če traja 3 dni?? Ali bi se morebitni zaplet kazal še kako drugače? Ali bi bil kašelj bolj izrazit kot pišem jaz? Bi bile bolečine v ušesoh evidentne? Ne opažam,da bi ga kaj bolelo.

Če danes ne bo več vročine,ali to le pomeni, da je sigurno adenoviroza?

Kako naprej?

Hvala in lp
Default avatar
Na vaša vprašanja odgovori niso možni. Ni mogoče napovedovati ali sklepati ali je bila nočna vročina povezana s prejšnjo adenovirozo ali pa gre za novo okužbo. Vnetje ušes (in ne bolečine) se seveda vidi na pregledu kot rdeča, zadebeljena bobniča.
Počakajte, jutri pa k zdravniku, če bo to noč še vročina.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Danes je bil cel dan brez vročine, normalno razpoložen in normalen/dober apetit.
Torej g re jutri lahko v vrtec kajne?

Ali je bila glede na napisano (kratkotrajna - 2 uri) vročina najverjetneje v sklopu adenoviroze?

Hvala lepa in lep pozdrav!
Default avatar
Če je vse v redu, lahko gre v vrtec.
Kot sem napisala že zgoraj, ne morem sklepati ali je bila vročina povezana s prejšnjo adenovirozo.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Ker je bil cel včerajšnji dan ok,je šel danes v vrtec.
Ko je prišel danes iz vrtca, pa spet vročina 38. Spet bolj smrkav, kašlja čez dan občasno (v vrtcu pravijo, da sploh ne), ponoči nekajkrat.

Ker se zadeva vleče in ponavlja (čeprav le po enodnevne vročine, smrkanje in občasno pokašljanje), sva ga danes peljala na pregled.
fizični pregled: grlo, pljuča, srce, ušesa bp.
Krvni izvid: kaže na virusni prehlad.

Zdravnica je komentirala, da gre za prehladno virozo in dala napotke. Rekla je tudi, da naj ga pripeljem na kontrolo v torek, da se še enkrat pogleda kri, da ne bi kaj spregledali. Je mnenja, da bi bil otrok kar cel drug teden doma. Ker ni nič omenila adenoviroze, sem jo omenila jaz (tudi dejstvo gnojnih oči), pa je rekla, da adenovirusi povzročajo prehlad z drisko in da vnetje oči je vedno bakterijsko..... Rekla je, da je železo nizko, vendar ne kritično, predvsem najbrž zaradi slabše ješčnosti ob vstopu v vrtec ter številnih viroz. Ni rekla, da bi bili potrebni kakšni ukrepi.

V priponki vam pošiljam izvid krvi od danes in prosim za komentar.
Poleg tega me zanima še, če menite, da je kontrola potrebna, sploh pa celotedenska odsotnost iz vrtca (seveda, če bo sedajle 2 dni brez vročine in ne če bo še 5 dni imel vročino).

Ali izvid lahko kaže na adenovirozo?

Pa še vprašanje glede Operila. Vem, da je sicer šele za otroke nad 2 leti, ampak..... jaz sem ga do sedaj dala 14 mesečniku ene trikrat po cca 5 dni 1-2 vpiha zvečer, vmes je bila vsaj 1 tedenska pavza. Farmacevtka v lekarni pa mi je rekla, da enoletniku lahko dajem samo 3 zapovrstjo zvečer samo en vpih, ter da pavza mora biti enomesečna! Ali je to res? Ker 3 večeri na mesec so absolutno premalo...
Ali lahko dajem 5-7 dni 1-2 vpiha zvečer in potem le 1 teden pavze?

Otrok je sicer še malo vroč, ne pretirano, dobre volje in tudi še kar ješč.

Hvala lepa in lep vikend!
Priponke

52332_IZVID.jpg
0 (66.89 KiB)

Default avatar
Vedno mi je zanimivo, kako nekateri zdravniki ne vedo osnovnih dejstev.

Izvid ima sicer nekaj povišanih vrednosti, v celoti pa bolj verjetno kaže virusno okužbo (za adenovirusno celo značilno posnemanje nekaterih parametrov).
Navodilo farmacevtke za Operil je močno pretirano. Če boste dajali Operil samo pred spanjem, 1 vpih v vsako nosnico bo zadostoval, ga lahko dajete povprečno 5-7 dni, potem pa premor.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Toliko v vednost - zdravnica je nadomeščala, sicer bi ocenila, da je že ene 20 let v penziji:) Je bila res stara.Občasno pride napomoč.

Kaj pa glede kontrole in bolniške oz. nege?

Hvala.

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč