Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Mikroskopski kolitis

Default avatar
Spoštovani!

Dva meseca sem imel hude driske. Včasih celo do 30 krat na dan. Mislil sem, da se mi bo zmešalo. Na infekcijski so pregledali blato na klostridij, patogene bakterije in parazite, izvidi so bili negativni. Kljub temu so mi predpisali Efloran. Izboljšanja ni bilo, zato sem bil poslan na koloskopijo. Makroskopsko je bilo črevo bp, vzeli so 6 vzorcev za biopsijo. Biopsija je bila negativna, znakov mikroskopskega kolitisa niso našli. Našli so samo posamezne limfocite v sluznici, ki pa ne zadostujejo za diagnozo mikro kolitis. Diagnoza je bila sindrom razdražljivega črevesja. S časoma so driske prenehale.
Imam pa eno vprašanje in sicer, ko sem šel na koloskopijo sem že dva tedna jemal Salofalk 3000 mg/dan. Zanima me, če bi bilo možno, da bi zaradi tega prišlo do lažno negativnega izvida glede mikro kolitisa? Torej v smislu, da bi salofalk tako zelo zmanjšal vnetje in je zato negativen izvid?

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni!

terapija izbora mikroskopskega kolitisa je Budenofalk. Ponavadi Salofalk pri tej obliki vnetja ne pomaga, tako da je malo verjetno, da bil izvid lažno negativen.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
O ful lepa hvala za odgovor, da lahko s tem končno zaključim.

Me pa zanima samo še ena zadeva. Namreč že več kot leto dni imam precejšnje težave s spanjem. Zdravnica mi je predpisala antidepresiv Zoloft (sertraline) v zelo nizkih dozah. Nisem depresiven sicer, niti anksiozen, samo pač ko bi moral iti spat, enostavno ne gre. Nisem ga še začel jemati, ker sem na netu najdu ogromno študij, da je ravno sertraline v povezavi s pojavom mikro kolitisa. Zanima, če imate vi kaj izkušenj s tem ozirom znanje o tem, če to drži?
Default avatar
Pozdravljeni!

Sertraline je zdravilo, za katerega je znano, da lahko sproži mikroskopski kolitis- v koliko procentih, žal ne vem. Ni pa nujno, da ga sprožil pri vas-ponavadi za mikroskopskim kolitisom obolevajo ženske s povprečno starostjo 65 let.

Lp,Nataša Smrekar

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija