Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mikroskopski kolitis

Default avatar

damjan 1985

Spoštovani!

Dva meseca sem imel hude driske. Včasih celo do 30 krat na dan. Mislil sem, da se mi bo zmešalo. Na infekcijski so pregledali blato na klostridij, patogene bakterije in parazite, izvidi so bili negativni. Kljub temu so mi predpisali Efloran. Izboljšanja ni bilo, zato sem bil poslan na koloskopijo. Makroskopsko je bilo črevo bp, vzeli so 6 vzorcev za biopsijo. Biopsija je bila negativna, znakov mikroskopskega kolitisa niso našli. Našli so samo posamezne limfocite v sluznici, ki pa ne zadostujejo za diagnozo mikro kolitis. Diagnoza je bila sindrom razdražljivega črevesja. S časoma so driske prenehale.
Imam pa eno vprašanje in sicer, ko sem šel na koloskopijo sem že dva tedna jemal Salofalk 3000 mg/dan. Zanima me, če bi bilo možno, da bi zaradi tega prišlo do lažno negativnega izvida glede mikro kolitisa? Torej v smislu, da bi salofalk tako zelo zmanjšal vnetje in je zato negativen izvid?

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

damjan 1985

Gospod doktor, a ste pozabili name? :)
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Ne vem, kako se je zgodilo, saj sem imel občutek, da sem poslal odgovor.

Ne spoznam se najoblje na to, vendar je delovanje slalofalka usmerjeno proti vnetju in je lahko vplival na boljše stanje, kot bi ga pričakovali.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj