Neplodnost

NOV PRISTOP - NAPRO????

Default avatar
Zasledila sem, da so začeli v Slo ponujati nov pristop zdravljenja neplodnosti.
Poglejte si tale link:

http://www.fertilitycare.si/neplodnost.html

Zanima me vaše mnenje, ali poznate kakšno izkušnjo para, da je tole preizkusil. Ali gre spet samo za pobiranje denarja in rezultati le niso takšni, ko so prikazani? Predvsem me zanima, če je tole kdo preizkusil, ki se je prej zdravil v postopkih IVF (ICSI)?
Default avatar
Sorry ampak da ti dajo pogoj : zdravljenje je namenjeno zgolj poročenih parom, zaradi želje po zaščiti interesov otroka... ???
Default avatar
Tole sem je že preučevala in mi je šlo kar na bruhanje; gre za stran iskreni.net, ki bolnice in bolnike z diagnozo neplodnost odvrača od ŽIVF, s tem da nikjer ni pojasnjeno kaj ta "nov" protokol sploh pomeni. Gre za propagiranje verskih fanatikov proti medicini. tole je link od strani, izpostavila pa bom še velino do točk, kjer so brezobrazno napisane same laži. mogole bi človek še verjel v kakšno "naravno " metodo, če ne bi , kot že tolikokrat videno, ušorabili laži in zavajanje za dosego svojega cilja. Sama sem bila 4x v ivf postopku, v 10 letnem boju z neplodnostjo sicer imam otroka, bi jih pa rade volje imela še več.

http://www.iskreni.net/druzina/plodnost ... o-ivf.html

Tole pa so njihove trditve, ki so čiste laži:

NaPro išče vzroke neplodnosti in na podlagi le teh vzpostaviti normalno plodnost. Pri umetni oploditvi velikokrat ne iščejo vzrokov slabšega reproduktivnega zdravja, poleg tega pa lahko sam postopek umetne oploditve težave le še poveča. Npr. namesto da bi »popravili« poškodovane jajcevode, jih raje zvežejo ali odstranijo v želji, da povečajo možnosti za uspeh IVF postopka, hkrati pa ženski odvzamejo možnost za spontano zanositev, če IVF postopek ni uspešen.
Čisto zavajanje; v IVF ne greš kar tako, ampak po številnih preiskavah, tudi operacijah in kot skrajni izhod v sili. Toel z jajcevodi je pa narac+vnost za bruhat...ne vem od kje jemljejo take nebuloze....

NaPro ima boljše izide nosečnosti kot IVF. Otroci spočeti z IVF imajo dvakrat več prirojenih okvar ploda kot dojenčki spočeti brez IVF (9% proti 4%). IVF dojenčki imajo tudi pogosteje nizko porodno težo tudi če so rojeni ob roku. Poleg tega je tveganje za rizično nosečnost pri NaPro le 3.2% v primerjavi z 35.9% pri IVF.
Čista laž; stric google vam bo pomagal najti izsledke raznovrstnih raziskav, veliko tudi slovenskih, ki potrjujejo, da IVF otroci niso v ničemer različni od drugih otrok.... Zgleda nekateri pe vedno verjamejo, da se po IVF rodijo vesoljčki.

Pri NaPro pride do spočetja na način, ki spoštuje dostojanstvo otrokovega življenja. Na žalost IVF pogosto uniči življenje v svojih poskusih, da bi ga ustvarila. V povprečju odmre 6 zarodkov preden je IVF postopek uspešen. Poleg tega v primeru, da se »prime« več zarodkov, zdravniki pogosto predlagajo odstranitev 1 ali več zarodkov, da bi s tem zmanjšali komplikacije zaradi večplodne nosečnosti (t.i. selektivna redukcija). In nenazadnje na tisoče zarodkov je zamrznjenih. Ti so večinoma odmrznjeni in zavrženi, ne da bi jih podarili drugim parom ali jih pokopali, ali pa jih uporabijo za raziskave.
Zavajanje: v čem IVF ne spoštuje dostojasntva otrokovega življenja? Spet iz domišljije privlečena statistike, in ko smo žepri tem, koliko v telesu spočetih zarodkov odmre, se ne vgnezdi? A kdo to ve? Že vrsto let v SLo vrnejo v maternico le 1 ali največ 2 zarodka, redukcije so se delale včasih, ko so vstavljaji tudi nekaterim po 3 zarodke, in zelo, zelo redko, so se trije vgnezdili. O nebulozah z zavrženimi odmrznjenimi odmrznjenimi zarodki pa sploh ne bom zgubljala besed....

NaPro spoštuje in spodbuja zakonski odnos. NaPro pomaga parom, da spočnejo novo življenje tekom naravnega spolnega odnosa, in jim tako hkrati pomaga pri ohranjanju zdravega zakonskega odnosa. Na žalost pa IVF loči plodnost para od njune intime in tako tehnologija razvrednoti pomen spolnega odnosa.
IVf loči plodnost od intime?.... Intima je stvar posameznika oz para....v IVF ali postelji.....

Edina etična dilema pri NAPro je izbira otrokovega imena. IVF odpira vrsto etičnih problemov, ki vključujejo bodisi uničenje življenja ali napad na človeško dostojanstvo in spolno integriteto.
A je sploh treba komentirat.....

NaPro ne žali verskega prepričanja. NaPro je splošno sprejemljiva, saj do spočetja pride med spolnim odnosom, novega otroka pa se spoštuje z vsem dostojanstvom.
Prav zgrožena sem nad to versko propagando.... kako nizko se lahko spustijo.... takonizko, da označijo pare, ki gredo v IVf postopek, da odvzamejo otroku dostojanstvo.... in to naj bili varuhi morale... spet, kot že tolikokrat so me prepričali, da se morale ne išče v cerkvah ....
Default avatar
Se opravičujem za številne tipkarske napake; sem zelo z jezo pisala, tipkovnico imam pa čisto fuč....moj IVF otrok je namreč zbrskal kar nekaj tipk ven :))
Default avatar
Hvala za tako obsežno informacijo. Moram reči, da sem malo razmišljala, da bi šla tole preizkusit, ampak si korektno napisala kam pes taco moli, tako, da ne bom tvegala. Škoda denarja, sem videla, da imajo cenik kar soliden, glede na to, da so tako krščansko usmerjeni. Ja na koncu potem ugotoviš, da zavajajo in vlečejo denar pri tistih, ki so v stiski. Nimaš kaj, hvala še enkrat.
Default avatar
Tudi sama sem dala dvakrat čez IVF,...sicer smo zdej v 30 tednu...ampak...tole ko sem brala...to ti gre pa res na bruhanje.
Default avatar
Metka_ je napisal/a:
slažem se!
Default avatar
Moja prijateljica je zanosila s pomočjo NaPro tehnologije. Z možem sta se trudila 10 let in skoraj obupala, potem pa ji je nova ginekologinja svetovala, naj poizkusita še to. In sta - zadnjo možnost, ki sta jo še videla. Zdaj sta v 7. mesecu :)))

Ne poznam podrobnosti (na srečo se mi s tem nikoli ni bilo treba ukvarjati), ampak rezultati vsekakor so. Prijateljico in njenega moža je spremljal zdravnik, specialist za NaPro (izobrazil se je v Ameriki), tako da je stvar čisto znanstveno zastavljena (hormonsko zdravljenje, operacija v tujini, ki ji je prej ni nihče predpisal).
In pri nekaterih vsekakor deluje :)

Srečno vsem!
Default avatar
Ko sem malo pregledala to stran, sem prišla do spoznanja, da kot večina staromodnih ljudi za neplodnost krivi žensko! Kaj pa moški faktor? Kaj pa embriološke razikave, protitelesa in ostalo?

Kaj pišejo o ženskem ciklu; sem večino izvajala že sama. Natančno sem vodila dnevnik vseh simptomov, lastnosti sluzi, oteklih prsi, pozicijo in trdoto materničnega vratu; seveda tudi merjenje bazalne temperature. Po nekaj ciklih sem že vedla 3 dni naprej napovedat ovulacijo (čeprav se mi cikli razlikujejo za cca 5 dni od cikla do cikla). Tako da se mi zdi povsem nepotrebno metanje denarja skozi okno.....še posebej ko potem ugotovijo, da je možev spermiogram "neprimeren" ali "manj primeren". Potem ti pomaga samo ICSI.

Glede prijateljice, ki je zanosila pa le to: poznam nekaj parov, ki so šli skozi vse mogoče na klinikah za neplodnost, in ko so obupali; so zagledali + na testu. Življenje je pač nepridvidljivo.

Sama se držim načela: naredim vse kar je v moji moči; če mi je usojeno se bo zgodilo. Če ne, že obstaja razlog za to. Mogoče ga ne vidiš v tistem trenutku; ampak vedno ostaja nek razlog :)

Z možem zdaj čakava na krvni test po IVF/ICSI.

Srečno vsem.
Default avatar
Dada85, držim pesti za nosečnost!

Pri nekaterih diagnozah res ne pomaga kaj dosti, obstaja pa cel kup zdravstvenih težav, ki se jim naši ginekologi enostavno premalo posvečajo oz. jih niti ne identificirajo. Pri NaPru ne gre samo za to, da imaš spolne odnose v času ovulacije. Kot sem napisala, je NaPro zdravnik prijateljici svetoval operacijo v Nemčiji, ki ji je ni svetoval nihče od specialistov, ki so jo obravnavali do takrat. Z možem sta zanosila (doma, v spalnici :) v ciklu po operaciji. Naključje? No, ne vem, tukaj si vsak lahko misli svoje :)

Čim več dobrih odločitev in zdravih otročkov vsem!
Default avatar
Nikkolina99 je napisal/a:
Pri IVF izvenmaternično oplodijo več jajčec, tako da navadno nastane okrog 10 zarodkov. V maternico nato vstavijo le 1-2 "najbolj kvalitetna". Ostale se uporabi za morebitni naslednji IVF, "odvečne" se pa v končni fazi zavrže. To pomeni, da se pri vsakem IVF-ju zavrže nekaj zarodkov.

Odloča se vsak sam, prav je pa, da poznamo dejstva.
Default avatar
Pozdravljena, Nikkolina99

Ja vsak poskusi svojo pot, vendar me je osebno to "versko" pa kot si napisala poročeni pari... naravnanje zelo motilo, a nisem človek ki bi lahko imel otroka če nisem poročena? To je odločitev posameznika ne pa moraliziranje nekaterih, ki ti narekujejo kaj v življenju lahko in kaj ne delaš, seveda če ne obremenjuješ ali škoduješ s tem drugim. Recimo da Krščansko - verske omejitve lahko nekaterim zelo škodijo. Tako da me je ta naravnanost najbolj motila drugače bi jih mogoče tudi obiskala.

In se strinjam v vsem kar si napisala. Seveda pa so lahko alternative dobrodošle sama jih podpiram ni v tem problem sploh :-)

Je pa res, da v klasični medicini včasih res ne naredijo dovolj preiskav.., da bi razumeli kaj je pravi vzrok za neplodnost ali za kakšno obolenje gre. Tu smo žrtev sistema, in je samo od posameznega zdravnika odvisno koliko se bo v raziskavo spustil.
Default avatar
Ne razumem ravno vašega razmišljanja.

NaPro pač poteka v okviru krščanskega zavoda in po krščanski miselnosti otroci spadajo v zakon. S tem se samo držijo svojih načel. Nikomur jih ne vsiljujejo, saj nikogar ne silijo, da gre k njim. Ne morejo pa verjetno kar poteptat nekih svojih prepričanj, samo zato, da bi bili vsi zadovoljni. Jaz v tem vidim, da so jim načela bolj pomembna od samega služenja denarja, kar v tem našem svetu skoraj ne obstaja več.

Glede zgražanja nad ceno pa - a veste, koliko stane umetna oploditev?? Samo da tisto krije zavarovalnica, tega pa ne. A res pričakujete, da vas bodo strokovnjaki in zdravnik več mesecev spremljali zastonj?

Ne vem, na srečo se mi ni treba s tem ukvarjati, ampak če bi mi dal nekdo na izbiro, da mora moja žena čez vse postopke IVF, ali pa da plačam par sto evrov in narediva otroka lepo v postelji, ne bi imel dileme z odločanjem. Jo imam preveč rad ;)
Jamstva, da bo otrok 100 % nastal, ti pa ne morejo dat ne eni ne drugi.
Default avatar
No, naj mi nekdo pove, kako lahko NaPro izboljša porazen spermiogram. In to konkretno KAKO, ne s slepomišenjem okrog "celostnega pristopa" in ne vem čem še. Simpl vprašanje, simp odgovor.

Ker marsikaj smo pari, preden smo šli v IVF, tudi že poskusili. Od zdravega načina življenja, prehrane, PRofertila, urologa, ultrazvoka, bioresonance, bioenergetikov, itd ..... In res ne vem, kaj ponujajo od tega, kar se že itak prakticifra.
Default avatar
Z nama se zdravniki tudi celostno ukvarjajo..odkrili smo vzrok a bi lahko zaradi operacije pri partnerju prišlo do prevelikih zapletov zato raje kakšnega naredimo z ivf predem se gremo celostno zdravljenje..
Default avatar
Morda se gibljem samo v teh krogih, ampak poznam nekaj parov, ki jim je po več letih in tudi neuspešnih ivf uspelo zanosit z napro.
Ni pa to nobeno alternativno zdravljenje, je bolj specializirana smer zdravljenja neplodnosti in ostalih ginekoloških težav. Ena taka basic razlika je, da je zdravljenje osnovano na ženskinem ciklu, vsa zdravila dobi takrat ko jih mora glede na to, kje v ciklu je. Plus da je velik že to, da ženska ve, kdaj mora it pogledat kakšne hormone, ker če moraš pogledat progesteron, ki začne nastajati po ovulaciji, ti nič ne koristi, če ne veš, kdaj imaš ovulacijo, ki se btw ne zgodi vedno na 14 dan v ciklu kot je prevladujoče mnenje tudi zdravnikov. In so tut izjave ginekologinj, ki so šle čez ta izobraževanja za napro, da se tok podrobno na faksu niso učili.

Plus - to, da se pred ivf nrdi vse možne raziskave in da je to izhod v sili je bullshit. Najboljša prjatlca se ravno sooča z neplodnostjo in je blo prvo vprašanje, če rabi napotnico za ivf!
Zgodba znanke je pa ta, da ji ginekologinja niti ne nudi drugih zdravljenj, ker misli, da je trapasta, ker ne gre na ivf, da ji drugače itak ne bo uspelo. S tem da do kašne histeroskopije ali pa laparoskopije še sploh ni prišla!
Default avatar
Pozdravljeni!

Sama sem svetovalka za FertilityCare in se dnevno srečujem s pari, ki imajo težave z zanositvijo.

Naš princip temelji na tem, da dejansko iščemo vzroke in jih zdravimo. Torej se ne ustavimo pri tem, da je slab spermiogram in kar predlagamo IVF kot edino možnost, ampak se trudimo izboljšat spermiogram in tudi žensko plodnost. Torej zdravi se oba in ne samo ženske. Je pa pri ženski seveda več faktorjev, zato je toliko več "fokusa" nanjo.
In lahko potrdim, da je v Sloveniji že kar nekaj otrok spočetih z NaPro. Primeri so zelo različni- od neprehodnih jajcevodov, ki so jih uspeli "odpreti" (pa čeprav so gospo želeli kar apriori napotiti na IVF), do nosečnosti z obojestransko neplodnostjo. Imamo že tudi pare, ki že v drugo čakajo otroka s pomočjo NaPra.
Vsekakor nismo vsemogočni, je pa mogoče marsikaj narediti. Predvsem pa pari pohvalijo pristop, ker se končno ne počutijo razvrednoteni, pa ker ugotovijo, kaj je z njimi sploh narobe.

Imamo pa seveda tudi svoja načela in ne delamo nečesa, kar bi bilo v nasprotju z našim prepričanjem.

Želim vam vse dobro in veliko otrok, rojenih v ljubeče odnose.
Default avatar
Pozdravljeni,
Pa se srečujete tudi s pari, pri katerih naj ženska ne ni imela težav (po mnenju zdrsvnikov), moški spermiogram z večjim številom nepravilno oblikovanih spermijev, s pomočjo ivf pridobijo lepe blastaciste, vendar pa ne pride do vgnezditve?
Hvala za odgovor,
Lep pozdrav