Med.Over.Net

Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma ... vprašajte in dobili boste nasvet.

test semenske tekočine

Default avatar

specialc

Pozdravljeni!

Z ženo se že slabo leto trudiva za zanositev. Uporabljava naravno metodo urejanja rojstev Fertility Care, za katero upava, da nama bo v prihodnje tudi pomagala pri zanositvi. Glede na določene težave pri ženi, bo skoraj zagotovo potrebno narediti teste, ki so povezani z neplodnostjo oz. zmanjšano plodnostjo. Pri moških se menda v začetni fazi pregleda semenska tekočina. Ker uporabljava naravne metode, imam zadržek do klasične oddaje vzorca semenske tekočine (prek masturbacije). Ali obstajajo v Sloveniji še kakšni drugi načini? Zasledil sem, da se lahko semensko tekočino prinese tudi od doma, me pa zanima, če se jo lahko pridobi preko normalnega spolnega odnosa? V nekem ameriškem članku sem prebral, da je to možno. Rad bi vedel, kakšne so možnosti glede tega.
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Za natančen odgovor na vaše vprašanje bi se bilo treba obrniti na konkretni laboratorij, ki bo testiranje izvedel (to je v SLO v domeni ginekologov in ne andrologov, ki bi po definiciji morali biti urologi - nekoliko nenavadno v primerjavi s tujino, vendar tako pač zaenkrat je).
Vsekakor je običaj, da se praktično vedno prinese vzorec za spermiogram od doma. Drugo je, če se odločite za zamrznitev spermijev (npr. v primeru raka testisa pred kemoterapijo) ali za oploditev z biomedicinsko pomočjo - v slednjih primerih je za kar najbolj optimalen postopek verjetno primerno, da se sperma tudi pridobi tik pred laboratorijem, kjer se takoj obdela. Za sam spermiogram pa marsikateri laboratorij sploh nima prostorov v ta namen in je edina možnost, da prinesete vzorec od doma.
Če ne želite vzorca pridobiti z masturbacijo tako, da to storite sami, vam lahko pri masturbaciji pomaga žena, lahko imate spolni odnos in ga prekinete tik pred izlivom in izbrizgate v lonček (ki ga dobite v laboratoriju), lahko uporabite kondom (preverite v laboratoriju kateri bi bil primeren, da ne bi premaz vplival na rezultat) in ga po ejakulaciji izpraznete v lonček.
Teoretično bi lahko tudi prepričali ginekologa (kar pa seveda ni standarden postopek), da bi imeli spolni odnos v bolnišnici in bi ejakulirali v ženo, takoj nato pa bi ginekolog odvzel spermije iz vagine in jih pregledal - to je bil test, s katerim so včasih iskali določene vzroke neplodnosti.

Opozoril bi še na to, da imeti otroke pomeni kdaj sprejeti tudi kakšen (pravzaprav vsak dan velikokrat) kompromis. Verjetno je še najmanjši ta, da - če žena ne more zanositi in se odločite za pomoč s strani medicine - pač enkrat (ali kolikokrat je potrebno) "špricnete v lonček". Mimogrede - menda se je treba kar potruditi, ker je parameter pri ocenjevanju kvalitete sperma tudi volumen izliva in morate paziti, da ujamete čim več - da ne "špricnete mimo".

Pa še ena stvar je - obstajajo moški, ki imajo težave z izlivom in ki tega res ne morejo opraviti, niti v partnerko in zato ne morejo dobiti otrok. V takem primeru je prvi poskus reševanja poseben "vibrator" - aparatura, ki izvaja tresljaje na predel frenuluma s precej visoko frekvenco. Če tudi s tem vibratorjem ni moč pridobiti ejakulata, semena, je varianta poskus z zdravili, če gre za retrogradno ejakulacijo odvzem semena iz mehurja, tudi elektroejakulacija oziroma kirurški odvzem semena iz obmodka ali testisa. V primeru kirurškega odvzema je seveda edina možnost oploditev jajčeca pod mikroskopom in nato vstavitev zarodka v maternico - umetna oploditev, v kolikor pa je mogoče pridobiti spermo na enega od ostalih načinov, je mogoče poskušati tudi doma z inseminacijo - pridobite seme in ga vnesete v vagino.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL