Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

težave s srcem

Default avatar

Sasha

Pozdravljeni,
obračam se na vas v upanju, da mi odgovorite. Stara sem 32 let, načeloma zdrava. Pred tremi meseci sem doživela panični napad in bila po njem več kot mesec zelo oslabela. Stanje se počasi normalizira. Vzroka mi še vedno ni znan, čaka me še par preiskav. Bila sem na ekg-ju, izvid je bil bp. Čez en mesec dobim še 24-urni ekg holter. Moja težava pa je sledeča. Občasno občutim aritmijo. Najbolj očitna je, ko mi srce na hitro pospeši pri fizičnem naporu (največkrat pri spolnem odnosu). Torej, srce pospeši, potem pa ga po kakšni minuti ali še prej, kot da nekaj na silo upočasni. Pulz se iz normalno pospešenega v trenutku zelo upočasni in srce začne biti zelo plitko, udarci pa so aritmični. Takrat tudi začutim pritsk v glavi in kot neko omotico. Občutek je tak, kot da se bo srce kar ustavilo. Ali mi lahko prosim poveste, za kaj bi lahko šlo. Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravjam. Saša
Default avatar

Boris Cibic

Sodelavka me je danes zjutraj opozorila, da še nisem odgovorila na vaš dopis. Opravičujem se. Ni mi jasno zakaj se je to zgodilo. Izgleda, da imate kratkotrajne napade hitrega bitja srca ob duševnh ini telesnih obremenitvah, ki hitro spontano minejo in ob tem nastopi reakcija s pretirano nizko srčno frekvenco in s posameznimi prezgodnjimi srčnimi utripi. Mislim, da gre le za funkcionalne motnje in ste lahko brez skrbi. Morda pa je že rešil vašo skrb izvid preiskave srca po Holterju.Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

pippppy

Pozdravljeni.

Da ne bom odpiral nove teme, bom vprašanje postavil kar tu.
Star sem 26 let.

Vprašanje: so to znaki srčnega popuščanja ?

Celo življenje se ukvarjam s športom, 6 let le še rekreacijsko, vendar redno.
Od rojstva imam težave s srčnim utripom, pred letom so ugotovili, da so te "težave" ekstrasistole.
v zadnjih 3 letih sem nekajkrat doživel pan.napad in ob tem tahikardijo.

Da bi vedel, težav z visokim tlakom nisem imel nikoli - ravno nasprotno. Doma imam napravo OMRON in si redno merim krvni tlak (kar je sicer nesmiselno); zgornji krvi tlak tako rekoč nikoli ne preseže 120, (večinoma je pod 115), spodnji pa nikoli ne preseže meje 75, povprečno se giblje med 55-70.

Od 15 leta do danes, "kadim". To pomeni, da sem s 15 letom kadil kako leto (po nekaj cigaret na teden), nato sem za nekaj mesecev opustil, nato ponovno pričel z nekaj cigareti na dan, ponovno opustil in ponovno enako... pred letom sem povsm opustil za okoli pol leta, v zadnjih pol leta skadim par cigaret dnevno. Pred 8 leti sem po enoletnem premoru rednega športanja pridobil skoraj 30 kg teže. od takrat do danes imam težave s kilogrami. visok sem sicer 197 cm. še pred dvema letoma sem imel rekordnih 127,3 kg kljub športanju. Nato se je meja konstantno gibala tja med 120-125. Pred pol leta sem pričel s hujšanjem (5x tedensko tekanje po 40 minut in zmanjšanje vnosa hrane). Po pol leta sem prišel do 114 kg, ki jih držim še danes, delam pa na tem, da v naslednje pol leta izgubim vsaj od 5 do 8 kg.

Ker sem pred nekaj meseci neke noči imel težave z dihanjem (dispnea), ko nikakor nisem mogel priti do sape, niti preko zehanja, sem se odpravil na urgenco. saturacijo sem jasno imel 100% zaradi hlastanja po zraku, da bi prišel do sape. ostali izvidi s plinsko analizo so bili bp., RTG prsnega koša je pokazal rahlo poudarjen levi ventrikel srčne mišice.
Zdravnica je rekla, da je to lahko znak nepraviln zdravljenega visokega tlaka ali pa začetek srčnega popuščanja, največ možnosti je dala v trenutku slikanja rtg trenutno nepravilne lege srca, ki je "lažno" pokazalo ventrikel kot rahlo povečan.

Pišem pa vam, ker sem danes med igranjem košarke opazil, da mi že pri "segrevanju" hitr primanjkuje sape, čutil sem pritisk v prsnem košu. Nato sem 2 uri le igral, čeprav je bilo mučno, ob trenutkih sem imel občutek, da se bom zadušil oz., da mi bo zmanjkalo zraka... redno sem prihajal do sape.

Zdaj v večernih urah, ko sem se ulegel, imam ponovno težave z dihanjem; občutek imam, da porabim preveč energije za dihanje (kot bi se moral močno truditi za vdih), občasno se mi pojavlja občutek vibriranja v prsnem košu. In še spodnje okončine imam ledene... Tudi če doživim kak kratkotrajen stresen trenutek, ki načeloma v hipu poveča adrenalin, kar v mirovanju začutim utrujenost, zadihanost,...

Bil sem dolg. Vem, da opis preko spleta ne more naodemstiti obiska pri zdravniku, vendar vas sedaj vseeno sprašujem za mnenje. (Jutri pa še pokličem os. zdr.).

Najlepša hvala!
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da nimate organske bolezni srčne mišice ali srčnih žil in, da gre le za bolj izražene fuinkcionalne motnje kot posledica stresnih (fizičnih in/ali duševnih vplivov). Pričakujem, da se vam bo počutje popravilo že z nizkimi odmerki blagih pomirjeval (Persen ali podobno).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si