Med.Over.Net

Kardiologija

Nihanje krvnega tlaka

Default avatar

Tanja08

Pozdravljeni,

Moj oče se že 20 let zdravi zaradi povišanega krvnega tlaka. Redno jemlje tablete Olivin in Tertensif, imel je tudi že Amlopin, a ga je zaradi prepogostega odvajanja vode opustil.
V zadnjem mesecu sva dvakrat obiskala urgenco zaradi izredno povišanega tlaka in sicer 100/200 oz. 100/225. Običajno visok tlak čuti v glavi, saj ima vroče čelo in bolečine v glavi. Ko si je izmeril pritisk je bil ta okrog 90/160 in je vzel tableto za znižanje, a pritisk je narasel na 100/200.
Ob prvem obisku na Urgenci je dobil majhno tableto pod jezik in po eni uri mu je pritisk padel na 60/90, zato ga niso pustili domov in sva čakala še eno uro, da se je pritisk normaliziral.
V soboto se je situacija ponovila, pritiska je imel čez 200, šla sva k dežurni zdravnici, ta je poleg visokega pritiska ugotovila še aritmijo in ga poslala na Urgenco z napotnico za IPP. Tam so mu naredili ponovno EKG, pregled krvi, kompleten pregled, UZ pljuč. Dobil je tableto Adalat oros 30 mg, po eni uri je bil pritisk še vedno 100/180, dobil je še eno tableto Adalat. Po treh urah se je pritisk normaliziral na 90/120.
Mnenje zdravnika: Tertensif 1 tbl zjutraj, Olivin 20 mg zjutraj dodatno adalat oros 30 mg zvečer. Priporoča UZ srca in kardiologu.
RTG p.c.: srce je na zgornji meji normalne velikosti, sodeč po obliki je možna hipertrofija levega prekata. Aorta ima v descendentnem delu zvijugan pretok. V hilusu mediastinumu ne vidim posebnosti.
Diagnoze: esecnialna (primarna) arterijska hipertenzija, neurejena arterijska hipertenzija, hipertonično srce?

Predvsem nas skrbijo ta velika nihanja, za katere nihče ne ve pravega vzroka in ne zna pomagati. Včasih mu pritisk po tableti še bolj naraste, spet drugič mu pade zelo nizko in to takoj čuti kot bolečine v hrbtu. Takrat se običajno uleže in spije eno kavico.
Drugih težav oče nima, razen krčnih žil, kar blaži z elastičnimi nogavicami. Je aktiven, redno se giblje in nima drugih zdravstvenih težav.
Od nedelje dalje jemlje zdravila kot mu je predpisal zdravnik na Urgenci in redno meri tlak. Veseli bomo vašega mnenja glede opisane situacije.

Hvala in lep pozdrav, Tanja
Default avatar

Boris Cibic

Niste prva, ki mi piše, da ima ožjega svojca pri katerem tlak močno niha. Včasih je res težko preprečiti taka nihanja, vendar s pravilno časovno razporeditvijo odmerkov zdravil preko dneva je možno doseči, da so nihanja čim manjša in čim manj moteča. Poizkusite razdeliti predpisana zdravila na več odmerkov. Upam,da boste počasi uspeli ugotoviti v katerih urah dneva lahko pričakujete dvige tlaka in bolniku date zdravilo 30 - 60 minut prej.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tanja08

Hvala za vaš odgovor.

V zadnjih dneh si oče pritisk meri večkrat dnevno. Ravno danes je rekel, da bi zjutraj očitno moral vzeti le eno tableto namesto predpisanih dveh, saj mu je potem pritisk preveč padel.

Kaj pa bi po vašem mnenju lahko bil vzrok, da pritisk v kratkem času tako zelo naraste, npr. po jutranji meritvi 90/150 je vzel dve tableti in pritisk je narasel na 100/200, namesto da bi se znižal. Ali je bolečina v čelu in vroče čelo samo posledica visokega pritiska ali je možno še kaj drugega?

Očitno v taki situaciji tudi zdravniki težko predpišejo idealno rešitev in verjetno v takih primerih najlažje zdravilo dozira bolnik sam glede na trenutno situacijo in počutje.

Hvala za vaš čas, lep pozdrav, Tanja
Default avatar

Boris Cibic

Ko pri bolniku ugotovimo, da ima visok krvni tlak, mu priporočimo čim bolj zdrav način življenja (zdrava prehrana,omejena raba soli, nekajenje, izdatno gibanje..) in mu predpišemo zdravljenje z zdravili. Naša želja je, da si bolnik sam kontrolira krvni tlak (vedno v istih pogojih) in, da si sam uredi zdravljenje z upoštevanjem nihania vrednosti tlaka v teku dneva. Sodobna zdravila delujejo približno 24 ur. V večini primerov zadostuje, da jih bolnik vzame samo en krat na dan ( zjutraj ko vstane?). Ko se pokaže, da to ne zadostuje,vzame bolnik dodastno še odmerek čez dan, ki je lahko enak kot jutranji ali nekoliko manjši.V primerih, pri katerih nepričakovano nastopijo visoki porasti tlaka, pa bolnik vzame zdravilo "kaptopril", ki hitro zniža tlak. Pričakujem, da bodo ta priporočila uresničljiva, sicer mi lahko še pišete.Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Kaarin

Pozdravljeni gospod Cibic,

stara sem 26 let, 165 cm, 53 kg, kadilka in jemljem kontracepcijske tablete. NIkoli nisem imela težav s pritiskom, imela sem le občasne napade hitrega bitja srca ( kjer ste mi tudi svetovali ). Zadnje časa opažam da imam včasih visok pritisk. Najvčeji do sedaj je bil 154/99 vendar sem hodila po stopnicah in je vrjetno od napora. Danes sem merila v 3 presledkih. Prvič sem imela 142/80, 130/78 in 127/77. Te meritve sem dobila v razmaku 10 min. Ali je normalno takšno nihanje tlaka?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi "stalnega pomanjkanja časa" se nam več krat zgodi, da nekaj ne napravimo tako, kot bi morali Tipičen primer: kontrole krvnega tlaka. Pravilen postopek: Krvni tlak si merimo v sedečem položaju. Manšeta mora biti v višini srca. Tlak si merimo, ko s nam ne mudi, vsaj 15 minut po zadnji cigareti ali po kavi, med merjenjem ne govorimo, v prostoru, ki ni prehladen, itd. Ker je prva meritev mnogo krat nekoliko višja od naslednjih, bolnikom priporočamo, da opravijo 3 meritve v razmakih 2 - 3 minut. Najbolj realen je krvni tlak zadnje meritve. Prepričan sem, da ste "normotonik" z blagimi porasti tlaka ob psihičnih ali telesnih obremenitvah . Ali ste že kdaj slišali ali brali,da kajenje zelo škoduje srcu?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Kaarin

Najlepša hvala za odgovor gospod Cibic. Mislite da torej ni potreben obisk pri zdravniku ali zdravljenje z zdravili? Vrjetno je povišan tudi od psihe,saj me je pred merjenjem vedno strah koliko bo pokazalo. Glede cigaret pa sem slišala in vem da škodijo zdravju, in se tudi že trudim zmanjšat in opustit to razvado.


Hvala še enkrat in lep večer še naprej
Default avatar

anonimni uporabnik

Lep pozdrav ,tudi jaz imam težave z nihanjem krvnega tlaka in me zanima,kaj bi lahko bil razlog,stara sem 30 let,49 kg in164 visoka ,gibam se kar veliko sem pa žal tudi kadilka.Včeraj mi je naglo narasel krvni tlak,čeprav nisem imela kakšnih naporov ali razburjenj sem imela tlak 144/102,glava me je bolela ,slabost in temnilo se mi je pred očmi,danes pa je tlak čisto drugačen 76/59 ,kaj bi lahko bil razlog?Drugače nimam zdravstvenih težav .Zahvaljujem se Vam za odgovor .
Lp
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu sta rezultata dveh meritev tlaka tako različna, da ju težko razložim, razen če ste "bolnica" z nizkim tlakom, pri kateri se je tlak nenadoma dvignil zaradi neznanega(?) vzroka.. Upam, da veste koliko škoduje kajenje srcu in žilam.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

anonimni uporabnik

Lep pozdrav,hvala za Vaš odgovor ,drugače imam krvni tlak 100/70 ali 90 /60,se pa zavedam da je kajenje škodljivo in poskušam odvaditi.
Default avatar

Kaarin

Pozdravljeni gospod Cibic. Imam vprašanje glede nihanja krvnega tlaka. Ponavadi imam krvni tlak normalen (od 121/74 pa do 135/80).Večkrat merim z presledki.( 1. meritev 140/76, 2.meritev 129/70, 3 meritev 121/74). Pri zadnji meritvni sem merila dvakrat z 2 minutnim presledkom. Prva meritev je bila 140/76, čez 2 minuti pa 122/67.. Ali je to normalno ali bi morala k zdravniku zaradi takšnega nihanja?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da veste, da v teku dneva, odvisno od telesne ali duševne obremenitve, se višina krvnega tlaka stalno spreminja, pri enih ljudeh več, pri drugih manj. Spremembe so na splošno večje pri ljudeh, ki doživljajo stresna stanja in pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. Pri ugotavljanju vrednosti krvnega tlaka preko dneva so najbolj zanesljive vrednosti, ki jih dobimo pri treh meritvah v dopoldanskem času v teku treh meritev. Meritve opravimo v sedečem položaju, v mirnem okolju, v presledkih 2 - 3 minut. Najbolj pomemben je izvid tretje meritve. Glede na sporočene vrednosti sklepam, da imate normalen krvni tlak (da nimate niti "hipotenzije", niti "hipertenzije" in, da ste "normotonik", ki ne otrebuje nobenega zdravila, niti za nižanje in niti za višanje tlaka. Naj vas ne vznemirjajo morebitne visoke vrednost, ki bi jih imeli pri izbranem zdravniku zaradi duševne napetosti. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Kaarin

Najlepša hvala za odgovor gospod Cibic in lep dan.
Default avatar

Lara12

Pozdravljeni.
Moja mama je stara 75 let in že ima več kot eno leto težave s krvnim tlakom. In sicer; visokega ima zelo visokega, srčnega pa zelo nizkega , primer 230/60. Lani septembra je bila je pri kardiologu na zelo intenzivnem pregledu in ji ni ugotovil ničesar. Dal ji je tablete, ki ji nič kaj preveč ne zniža visokega pritiska (pade ji do 170) zniža ji srčnega, ki pride tudi do 40. Ne vemo na koga se naj obrnemo, saj nam osebni zdravnik pravi, da to ni nič nevarnega. Prosim še za vaše mnenje. Že v naprej se vam zahvaljujem.
Default avatar

Lon

Pozdravljeni,
stara sem 63 let in sem do sedaj imela dokaj normalen pritisk. Zadnje čase imam s tem težave, predvsem ponoči.
Zvečer vzamem tableto Olivin. Ob 4h zjutraj se zbudim s hitrim bitjem srca in pritiskom 180/ 80.Grem na urgenco, kjer mi s sprejem in aspirinom znižajo pritisk, naredijo EKG in me pošljejo z rešilcem na Golnik. Tam mi vzamejo kri in ugotovijo , da je vse normalno, mi ponovno naredijo EKG in me odpustijo. Nato se mi to ponovi čez tri dni z bolečino nad levo dojko in skoraj si ne upam dihati, vstanem (se počutim nekoliko bolje) zmerim pritisk 156/ 85.Ponovno pristanem na urgenci Golnika. Ugotovijo, da to ni pred infarktno stanje tudi s pljuči ni nič narobe, da gre verjetno za bolečine hrbtenice. Zanima me ali kljub vzeti tableti, lahko vzamem še eno za znižanje v tem primeru. Sem ne kadilka, veliko se gibam, velika sem 170, teža 60kg, pazim pri prehrani.
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da je organska bolezen srca izključena in, da so motnje posledica čezmernega delovanja vegetativnega živčevja, morda zaradi duševnih preobremenitev. Mislim, da ni zadržkov za jemanje blagega pomirjevala pred spanjem. Če imate ob motnjah visok krvni tlak lahko vzamete še dodatno tbletko. Zelo priporočam tudi opustitev kajenja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

SasaVe

Spoštovani,
Stara sem 29 let in zadnjih 5 let se zdravim za hipotirozo, trenutno jemljem 150 Eltroxin. Pred cca 1,5 leta sem rodila in takoj po porodu so me zadržali zaradi pritiska, ki je nihal nekje do 180/130. Potem se je umirilo, ščitnica mi je delala preveč, znižali so mi dozo tablet in za cca mesec dni je bilo vse ok. Potem pa so mi dozo nazaj dvignili, ščitnica še zdaj ne dela ok, pritisk pa imam v povprečju nekje 120/105. Zdravnica pravi, naj še malo počakam (sicer ne vem kaj), mene boli glava in po enem letu imam še vedno težave. Naj omenim, da pridejo dnevi, ko je vse ok, kdaj pa imam tudi vrednosti npr 120/115,140/120.. Spodnji pravzaprav nikoli ne pade pod 95. Kaj lahko naredim ? Veliko se piše, da je lahko tudi stranski učinek tablet. Prosim za vaše mnenje. Hvala in lp
Default avatar

Boris Cibic

Iz vašega dopisa ni razvidno ali jemljete zdravila, ki lahko povzročijo porast krvnega tlaka. Preberite navodila in stranske učinke zdravil. Če je naveden visok tlak kot stranski učinek opustite nadaljnje jemanje zdravila. Sicer se bolj nagibam k mnenju, da ste bolnica z visokim tlakom, ki uživa prenizke odmerke zdravil za nižanje tlaka. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si