Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Srce in ožilje

Default avatar

majda

Spoštovani,

Zanima me, če je pri preprečevanju kardiovaskularnih obolenj rekreacija res tako zelo pomembna. Stara sem 40 let, pri višini 160 cm tehtam 53 kg, moj pritisk je običajno 100/75, holesterol in krvni sladkor b.p., ne kadim, občasno spijem pivo ali kozarec vina, prehranjujem se zdravo. Kontracepcijskih tablet ne jemljem. Moj oče je imel pri 55 letih možgansko kap (bil je diabetik in imel je previsoko težo) in je umrl pri 70 letih zaradi srčnega infarkta. Tudi mama ima pri 70 letih zvišan pritisk (tudi ona ima previsoko težo). Sama imam šibko vegetativno živčevje (po izjavi splošne zdravnice) in hitro reagiram na stresne situacije, drugače pa sem zdrava. Skrbi me , ker povsod poudarjajo pomen rekreacije, jaz pa sem izrazit "antišportnik". Rada sicer hodim v naravo, vse ostale oblike rekreacije pa so mi zelo odveč. Opravljam sedeče delo. Rada bi izvedela, ali je kljub dokaj zdravemu načinu življenja moje tveganje za tovrstne bolezni zaradi telesne neaktivnosti bistveno večje?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Majda
Default avatar

Marija Rejec

Spoštovani!

"Rekreacija" ne pomeni, da se morate s kolesom poditi po Triglavu ali teči ultra maraton. Imate idealno telesno težo in nobenega od rizičnih faktorjev, rekreacija je za vas lahko tudi sprehod s psom trikrat na dan ali pa krajši izlet, vožnja s kolesom do službe, neuporaba dvigala, pešačenje namesto vožnje z avtom itd. Za srce in ožilje je dobro, če kdaj pa kdaj poženete pulz čez 130/min, npr. da del poti pretečete ali zelo hitro prehodite. Če imate možnost se lahko tudi 2x tedensko pretegnete v kašnem fitness studiu, vsekakor pa ne imejte slabe vesti in občutkov krivde, ker niste športno "mahnjeni".