zdrava hrana na prvem mestu
danes sem bila pri tašči
imela je piksno fižola, ga splahnila, dala na olje čebulo
prepražla, dodala paradajz v tubi in še iz tetrapaka, mal zalila
začinila, tud vegeta je šla not
in potem to mal pokuhala, poskusla če še kaj manjka, dala še lovor, česen na res drobno oz stisnenga
in na koncu, par pesti makaronov, jih zavrela, odstavila, pokrila in pustila 20min pokrito, enkrat vmes pomešala in nazaj pokrila
zraven rekla, da ni treba trošit el. če se makaroni pod paro omehčajo glih prav
potem je odkrila lonc, pomešala, makaroni so bili res kuhani, čeprav sem dvomila…ker se ji je zdelo mogoče malo pregosto, je kolebala, če bi dodala malo moke, no pa je ni, ker je računala, da bojo
karončki ko bodo stali pustila svojo gostoto..
rekla je še, da se to mora zdaj mal upišmanit…točno s tem besedam…čez ene pol ure
pride še mož, moj njen, otroci iz vrca…
jaz sem samo čakala, kdo se bo pobunil, kaj hudiča si nam dala na mizo
vsi tiho, jejo, še otroc jejo, moj mož, pa res z užitkom
potem sem bila ferbčna ,če je vsaj mal dobr, poskusim, eno žlico
poskusim drugo, in zdej moram priznat, da ni bilo slabo, celo dobro
sem bila pa čist šokirana, ker to kuha, pa vegeta pa moka, pa kr piksna…ne vem no
jaz tega ne dam mojim doma…pašta se skuha al tko kot se kuha al pa ne…..ima še ene par takih jedi, ki vam jih bom napisala, če me ne boste čist zjebale
se pa sprašujem kako lahko tašča to kuha tud trikrat na mesec
Kaj je pa tako groznega? Fižolu v pločevinki nič ne manjka – verjetno si zamešala s predpripravljeno jedjo, da se zgražaš. Edino, kar se mi pri vsej jedi zdi sporno, je vegeta. Mezga je mezga, mi smo jo uporabljali vse življenje in tudi jaz jo, paradižnik v tetrapaku je pa pač paradižnik v tetrapaku. No big deal. Ne rečem, da se ne da bolj zdravo, se da pa tudi bistveno, bistveno bolj nezdravo.
Mi jemo podobno povprečno 3x na mesec.
Grah iz konzerve spasiram s paličnim mešalnikom.
Na ponev dam olivno olje, popražim čebulo in moko. Dodam paradižnikov koncentrat iz tube in sladko rdečo papriko.
Grah in zgoraj opisano dam v en lonec, dodam še malo vode, sol, poper ter lovorjev list. Nato dodam še široke rezance nadrobljene na manjše koščke. Včasih dodam še kakšno kranjsko klobaso noter.
In to je to. Hitro, poceni in nam tudi dobro.
Fižol v konzervi s fižolovko vred je čisto ok. Za kuhanje fižola je dejansko škoda elektrike ali plina, saj se kuha dolgo (moj sosed je od kmeta, ki mu je prodal fižol, zahteval jeklenko plina, ker naj bi menda vso porabil, da se je le-ta skuhal:) Poleg tega je fižol ali tisti res dobri pasulj najboljši, če se kuha v velikih količinah. Torej za vojsko.
Jaz pripravljam fižolovo juho na enak način, le da makarončke skuham posebej, nekaj fižola prepasiram, dodam paradižnik, malce paprike, lovor, majaron, solzo kisa, sol in poper. Res pa nikoli vegete.
Tudi otroci jo obožujejo, všeč jim je, da si lahko sami dodajajo makarončke po želji.
polento, čist trdo, skuha belo kavo, polijo po polenti in
zalije z ocvirki, koji kurac je to za ena hrana
peče štrudl s češnjami, jih da sam za 15 min v vodo, da črvi ven prilezejo
potem jih s skuto zmeša in nafila
ko kdo ugrizne, ugrizne v peško
zakaj jih ne da narazen pa peško ven…jo ji že rekli, ona še kr po svoje
ima toga još puno, sam se mi zdele več ne da…
Jaz mislim, da ta snaha itak sama ne zna nič skuhati, potem se pa vsemu čudi. Jaz kuham čisto enako in je zelo dobro, vsi hvalijo in vse pojedo.
Vse življenje že uporabljam fižol iz pločevinke, ker mi je najboljši. Sem ga enkrat na tržnici kupila, pa sem imela celo kuhinjo polno moljev iz fižola, pa še namakati ga je treba, pa kuhati. En kup časa in plina gre v nič. Dostikrat mi zvečer zapaše fižolova solata. A naj grem namakat fižol čez noč in ga še par ur kuhat? Lepo odprem piksno, operem fižol pod vodo, dodam čebulo ali šalotko, sol poper olje in kis in večerja je gotova v petih minutah. Zraven lahko še trdo kuhan jajček in je super.
S polento je pa tudi morje variant in nobena ni slaba. Nimam pojma, kaj avtorici ni všeč, taščina kuhinja je čisto v redu. Če še otroci jedo, potem ni slaba.
Če ti kuhaš tako, kot “govoriš” slovensko, bolje, da ostaneš pri taščini hrani.[/quote]
Če njen mož je prav z užitkom, pomeni, da sama ne zna nič skuhati. Ker če bi ona bila tako izvrstna kuharica, mož ne bi tako z užitkom jedel drugje, ampak raje doma. Najlaže je šimfat druge, namesto hvaležnosti, da jih tašča zastonj nafutra.
Vegeta je za dodatek jedem. Ampak ne vsem. včasih je bila na HTV zelo luštna ene oddaja, kjer so kuhali z vegeto. kakšne zelenjavne jedi ali za kakšno marinado.
Sama sem probala dunajsko ocvrte svinjske zrezke, ki jih natreš z vegeto, potopiš za pol ure v radensko, osušiš na papirnati brisači, paniraš in ocvreš. Res dobro, mehko in okusno.
To naj bi bile male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Sama jo pa ne uporabljam, ker kuham po maminih receptih.
recept za vegeto je pogruntala ena (danes) stara gospa iz hrvaške, stvar je patentirana
mogoče je celo še živa, samo mora imeti že blizu 100 let
zakaj no-go?
saj je lahko go-go
samo zelo značilnega (tudi dobrega) okusa je
in nekatere kuharice jo dajo čisto povsod zraven
in posledično ima čisto vsaka hrana od mesa do zelenjave enak okus (po vegeti seveda)
Mene edino pri vsej tej kuhariji moti fižol iz konzerve. Jaz je namreč ne uporabljam, ker se mi nekako gabi. Ne uporabljam nobenih konzerv in fižol kuham skoraj vsak teden. Meni se ne zdi veliko dela in časada namočim zvečer fižol, drugi dan pa ga skuham. Ga pa skuham 1 kg, tako da ga jemo še kaki dan v solat ali pa restanega.
Vegete skoraj ne uporabljam na leto 250 g, druge začimbe pa enako kot tvoja tašča. Skratka trudim se kuhat čimbolj naravno, tako kot so kuhale naše babice. Zelo malo instant hrane. Raje vložim več časa in energije, pa se to na koncu vse poplača z boljšim okusom in boljšim vplivom na zdravje.
Pri nas smo tudi jedli polento, pa kavo skupaj.Sama pač tega ne delam, ker mi pšolenta ni ravno blizu. Z ocvirki? No, tako se je jedlo včasih, pa danes še tudi po kmetih.(poznam še družine)
Mi smo jedli fižol v zrnju z ocvirki in jabolčno čežano.:) Pa še sedaj kdaj to jem, ker mi je enostavno dobro.
Najbolj dober češnjev štrudl je s peškami, imaš pač več dela ko ga ješ.:)