Prehrana in kulinarika

šolski jedilnik

Default avatar
Zdravo,
sem mamica, ki se trudi svoji družini ponujati zdrave in uravnotežene obroke. Do nedavnega mi je to tudi bolj ali manj uspevalo, sa je imel otrok v vrtcu pohvale vreden jedilnik, odkar pa hodi v šolo zgrožena ugotavljam, da ni nič čudnega, če imamo toliko prekomerno hranjenih otrok, saj količina sladkorja, ki ga otrok zaužije v šoli znotraj organizirane prehrane v enem dnevu včasih "zadostuje" za cel teden... Prav tako smatram, da pica, hamburger in podobni obroki nimajo kaj iskati na šolskem jedilniku, skupaj s t.i. paradižnikovo omako, ki seveda ni nič drugega kot ketchup. A sem res v manjšini in ostali starši dovolite otrokom, da se dnevno prehranjujejo s takšnimi jedmi? Saj ne rečem sem in tja ampak na naši šoli je vsak teden kakšna takšna jed in sokovi ob skoraj vsakem obroku, da ne omenjam belega kruha. A je med uporabniki kakšen, ki bi lahko spodnji jedilnik strokovno pokomentiral (s stališča sestave posameznih živil)?

Ponedeljek
dop. malica
Ajdov kruh z orehi
Sadni jogurt
Sadje

kosilo
Goveja juha z domačimi rezanci
Ražnjiči
Ocvrt krompir
Paradižnikova omaka
Sestavljena solata
Napitek

pop.malica
Bombeta s sirom
Ledeni čaj


Torek
Polbeli kruh
Tamar namaz
Planinski čaj
Sveža paprika in paradižnik

kosilo
Svinjski paprikaš
Kuskus
Zelena solata z lečo
Mešano sadje
voda

pop.malica
Jesenski list - beli kruh
Mleko -tetra


Sreda
dop.malica
Hambi
Mehka solata, ajvar, gorčica
Limonada

kosilo
Frankfurtska juha
Široki rezanci z orehi
Kompot

pop.malica
Slanik
Sadje
Napitek


Četrtek
dop.malica
Polnozrnat kruh
Vitaminski namaz
Šipkov čaj

kosilo
Prežganka z zlatimi kroglicami
Pečeno piščančje bedro
Mlinci
Zelje v solati s fižolom
Napitek

pop.malica
Ciabata
Sadni jogurt


Petek
Mlečni zdrob
Čokoladni posip
Banane

kosilo
Zelenjavna juha
Pizza
Mešano sadje
Borovničev sok

pop.malica
Sirova štručka
Gosti sok-tetra


Ponedeljek
dop.malica
Čokoladni kosmiči
Mleko
Sadje

kosilo
Mesni polpet
Rizi-bizi
Zelena solata s koruzo
Sadna rulada
Voda

pop.malica
Krof z marmelado
Napitek


Torek
dop.malica
Polbeli kruh
Rio- mare pate
Svež paradižnik in paprika
Planinski čaj z limono

kosilo
Prežganka
Pečenka
Pražen krompir
Zelena solata z paradižnikom
Napitek

pop.malica
Mlečno pecivo
Gosti sok


Sreda
dop.malica
Hot-dog
Paradižnikova omaka/ gorčica
Limonada

kosilo
Zelenjavna enolončnica z mesom ali brez
Čokoladna tortica
Napitek

pop.malica
Grisini
Sadni jogurt


Četrtek
dop.malica
Slanik
Kakav
Mešano sadje

kosilo
Segedin golaž
Slan krompir
Puding s smetano
Voda

pop.malica
Osje gnezdo
Mleko - tetra


Petek
dop.malica
Sirov burek
Navadni jogurt
Voda

kosilo
Puran v zelenjavni omaki
Kruhovi cmoki
Mešana solata
Sadna kupa
Voda

pop.malica
Koruzna žemljica
Sir v rezinah
Ledeni čaj
Default avatar
Mislim, da jedilnik ni nobena katastrofa, kakršno želite vi prikazati. Je zelo različen, tako da se najde za vsakega nekaj. Nekateri otroci žal niso navajeni na zdravo hrano zato se najde kdaj pa kdaj na jedilniku tudi nekaj za njih (npr. hot dog).

Pa še to: kako pa veste, da je paradižnikova omaka samo ketchup? ste se pozanimali pri šolski kuharici ali je to pač samo pavšalno udrihanje čez celotno prehrano. Če doma stalno uživate zdravo hrano, vašemu otroku tudi kakšna pregreha ne bo škodila. Pa še to me vedno znova pojezi, ko začnete starši komplicirati s prehrano. Pomislite, koliko je otrok, ki se morajo zaradi zdravstvenih razlogov držati strogih diet (celiakije, fenilketonurija....). Ti otroci in njihovi starši bi bili več kot veseli, če bi njihov otrok lahko brez zadržkov užival vso hrano, pa je ne more/ne sme. Pa tudi če bi bili to hamburgerji, hot dogi in kečap. Zamislite se malo in ne komplicirajte tam, kjer ni treba.

Tudi vsa zdrava prehrana je dandanes daleč od zdrave....vse možne bio,eko,light....in druge oznake napopajo damo zato, da od naivnežev dobijo denar.
Default avatar
:-) ja vem da ni vse kar je reklamirano kot zdravo, tudi zares zdravo... Nisem se pozanimala pri kuharici, ker mi lahko otrok pri šestih letih seveda sam pove kaj je jedel oz. česa ni želel jesti, saj nekateri otroki pač ob deveti uri zjutraj, po tem ko pred tem doma pojedo zajtrk (in namenoma ga imamo že ob sedmih, čeprav smo tako blizu šole da bi ga lahko jedli ob osmih, samo potem malice sploh ne bi jedel in bi bil tako edin otrok v razredu, kar spet ni dobro) ne morejo v šoli jesti tako težke hrane kot je hot dog, pica ali burek. In takšne malice pač imajo vsak teden vsaj enkrat. In potem so zgroženi v šoli, če večina otrok ne zajtrkuje, ja je pa res nepotrebno, ker potem najbrž otroci ne morejo pojesti tako težke dopoldanske malice, ker je enostavno preveč. Moj otrok je kmalu zaprosil, če ga lahko odjavim od malic (kosilo mu je bolj ali manj všeč), pa doma nimamo težav,da česa ne bi jedel...
Default avatar
Bom pa še jaz nekaj povedala glede šolskih malic. Se babica 8 letne vnukinje, ki obiskuje 3. razred. Glede šolskih kosil in malic precej pretiravate in niti slučajno ni v šoli slaba hrana. Moja vnukinja tudi ne je pece pa hot doka. Oziroma ne je nobenih salam in klobas. Pa zato nič ne kompliciramo, pač pa tisti dan poje samo juho in pecivo, pa potem doma še kaj. Je pa res, da je težko vsem ustreči. Če ti pač malica ali kosilo v šoli ine odgovarja imaš še vedno možnost da otrok nese vse to s sabo v šolo. Bo pač nekaj posebnega.
Pa oprosti mojemu komentarju, sem samo povedala kar mislim
Default avatar
Pozdravljeni,
glede jedilnika me predvsem motijo napitki( kakšni napitki so to) na vašem mestu bi se pozanimal pri vodji prehrane.
ledeni čaj ni primeren za šolsko prehrano, zakaj ne skuhajo manj sladek čaj.Borovničev sok, ali je 100% sadni delež, namesto sladkih napitkov naj rajši otrokom dajo vodo, pa še cenejša je.
Pa tudi pica ni primerna za kosilo, če že bi jo lahko dali za malico, pa še to ne prepogosto.
Lp
Default avatar
preveč OH in vso hrano pripravijo na najcenejšem olju, ki je visoko procesirano in zelo škodljivo, da ne ponavljam o SLADKORJU-šolska prehrana je KATASTROFA !!!
Default avatar
Jaz se na pol poklicno ukvarjam s prehrano, že precej let, zato obm malo tole komentirala, delam pa na šoli.

1. Jedilnik je sicer daleč boljši kot pri nas :)) Ampak daleč od tega, da bi bil zdrav.

2. Glede OH - ne morem rečt, mogoče pa res malo, ampak otroci potrebujejo veliko več OH kot mi.

3. Moti me pa: sadni jogurt - imajo veliko sladkorja ali umetnih sladil in jih jaz npr. svojemu otroku nikoli ne bi dala. Napitek - kaj mislijo s tem? V terapaku? Sam cuker... Isti dan še ocvt krompir in ledeni čaj, poln cukra... MISLIM DA VSI VEMO, DA SE DA NAREDIT NEK MANJ SLADEK SOK, RAZREDČEN Z VEČ VODE ALI ŠE BOLJE, NESLADKAN ČAJ ALI VSAJ MANJ SLADKAN IN DA SE TUKAJ GRE ZA POGODBO MED ŠOLO IN NEKIM PODJETJEM OZ. NEK TIHI DOGOVOR, KJER JE V OZADJU ZASLUŽEK

V istem tedni še hambi, hamburger predvidevam in pica... ?? Pa razni gosti sokovi, pudingi ipd...

Otroci niso navajeni - a se vi zavedate kako slab izgovor je to, ja se bodo pa navadili... Sicer pa to je naloga staršev, da se jih navadi, ker pa so večji del v šoli, mora pa tudi šola poskrbet za to. Ne bodo umrli, če ne bodo en dan nekaj jedli, sčasoma, ko bi videli da druge ni, bi pa jedli. Ni čudno, da se razvijajo v razvajeno drhal potem...