Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

odgovornost aplikacije zdravil

Default avatar

liza 100

ZAPOSLENA SEM V ZDRAVSTVU.PO POKLICU SEM ZDRAVSTVENI TEHNIK.VSAK DAN SE SOOČAM Z ODGOVORNOSTJO APLIKACIJE ZDRAVIL..OPOZARJAM DELODAJALCA O ZDRAVNIŠKEM NEVESTNEM PREDPISOVANJU ZDRAVIL BOLNIKOM,KI SE PRI NAS ZDRAVIJO. ZANIMA ME SLEDEČE: ALI LAHKO PREDPISANO ZDRAVILO BOLNIKU ZAMENJAM SAMA ALI MORA ZAMENJAVO STORITI ZDRAVNIK.( SOOČAMO SE Z NEVESTNIM PREDPISOVANJEM ZDRAVIL,KI JIH V LEKARNI PODJETJA NI ), TER ZDRAVILA ,KI JIH JEMLJE BOLNIK TUDI PO MESECE NI PREPISANO NA TEMPERATURNI LISTI. KDO JE ODGOVOREN? PODAM PRIMER: ZDRAVNIK PREDPIŠE SANVAL 10 mg JAZ PREDPISANEGA ZDRAVILA NIMAM AMPAK IMAM ZOLSANO 10mg . KDO JE ODGOVOREN,ČE PRIDE DO PREOBČUTLJIVOSTI NA PRIMEŠANE SNOVI GLAVNI UČINKOVINI.
HVALA ZA ODGOVOR, TER NAPOTKE ZA NADALJNO DELO . KAM NAJ SE OBRNEM, KAJ NAJ STORIM.......
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljena!
Vaše pisanje me je pošteno pretreslo. O zamenjevanju zdravil bolnikom se je očitno v medijih preširoko razpravljalo. Čeprav je ta tema na splošno gledano, zame osebno še vedno sporna, je dobila v naši zakonodaji svoje mesto. Za njeno izvajanje pa so postavljene varovalke, to so zelo stroga pravila, kdo sme zamenjevati zdravilo in katera zdravila pridejo za zamenjavo sploh v poštev.
V določenih primerih je zamenjava zdravila tudi nujna in potrebna, vendar to lahko storita le zdravnik ali farmacevt. Nikakor pa zamenjava zdravil ni v vaši pristojnosti. Naložili bi si nepotrebno odgovornost, ki bi lahko imela v določenih primerih tudi hude posledice za bolnika.
V kolikor zdravnik predpisuje zdravilo, ki ga v vaši lekarni trenutno ni, ga na to opozorite, nikakor pa zdravila ne smete zamenjati sami. Zdravnik mora zamenjavo odobriti tudi pisno.
Za predpisovanje zdravil bolnikom je polno odgovoren zdravnik. On določi diagnozo, se odloči za zdravilo in je za zdravljenje tudi odgovoren. V lekarni pa je za to odgovoren farmacevt. Nikakor pa ne seže ta pristojnost in s tem tudi odgovornost do farmacevtskega tehnika ali zdravstvenega tehnika.
Za organizacijo dela v vašem primeru pa je tudi nekdo odgovoren. Ta naj ta poskrbi, da bodo zdravniki seznanjeni s seznamom zdravil, ki so na voljo. Vaša dolžnost pri tem je samo opozorilo, da določenega zdravila ni. Držite se tega, pa bo prav za bolnike in za vas.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.