ARHIV - zdravstvo

Hipotiroza, utrujenost in motnje koncentracije

Default avatar

Hera1

Pozdravljene, Metuljčice !

Sem nova na tem forumu, sem si precej že prebrala vaše prispevke in so mi zelo v pomoč, sem zelo hvaležna za tale forum. Tako lažje prepoznam moje težave, saj je vse skupaj zame nekaj čisto novega in tudi občutek, da nikakor nisem edina, pomaga.

Počutila sem se že več kot pol leta zelo slabo in imela tipične simptome, predvsem sem bila pozorna na tiste, povezane z občutki tesnobe, depresije in kronične utrujenosti, ki jih je zdravnik povezoval z obilico stresa, ki ga imam na delovnem mestu.

Težave s ščitnico so mi odkrili konec avgusta, laboratorijski izvid je pokazal hudo hipotirozo, vrednost TSH preko 100, kasnejši pregled pa je ugotovil tudi povišana protitelesa. Na podlagi tega so mi določili diagnozo Hipotiroza po vnetju. Prvi teden (zadnji teden v avgustu) sem jemala Eurothyrox 25 mcg, nato en teden 50 mcg, sedaj pa jemljem po 75 mcg; ponovni pregled imam v novembru.

Bega me, da se počutje po jemanju zdravil najprej ni spremenilo, nato še poslabšalo, nato delno izboljšalo, sedaj se počutim spet bolj utrujeno. V zadnjem mesecu ugotavljam, da se sploh ne morem zbrati, da pozabljam. Težave s koncentracijo so bile pred pričetkom jemanja zdravil manjše. Pojavile pa so se mi težave, da me tudi stiska pri srcu, najhuje je bilo, ko sem dozo zdravil povečala od 25mcg na 50 mcg. Hkrati ugotavljam, da potrebujem precej več spanja, če ne spim vsaj dobrih osem ur, sem naslednji dan popolnoma nezbrana.

Težave s koncentracijo se na forumu večkrat omenjajo, a vseeno prosim za pomoč, kako naj jih učinkovito uspem premagati. Vem sicer, da je nek splošen napotek, da dokler nivo hormona še ni normalen, je to tudi razlog težav, a vendar, tudi v tem vmesnem času, ki lahko traja še nekaj mesecev, moram funkcionirati, kar mi predstavlja še dodatno obremenitev in stisko.

Nisem pa še zasledila, da bi katera omenjala težave s srcem, če so kakšne izkušnje, lepo prosim. Srčni pritisk in pulz si redno spremljam in sta normalna.

Hvala za pomoč in vsem lep dan.
Default avatar

Darja_darjA

Živjo!

Moram ti napisati nekaj besed v vzpodbudo - ker sem tvoj prispevek brala skoraj tako kot bi brala sebe.... Jaz sem na začetku jemanja čutila takojšnje izboljšanje in kmalu zatem zopet še večje poslabšanje...... naj te potolažim, da me je do "zadnje" stopničke ločilo le še eno povečanje za 25 in zdaj sem ok, oz. super.

Nekako se ne morem primerjati s teboj glede odmerka, ker moj TSH je bil največ 17, sedaj ob jemanju 75 pa je 1,1 in počutim se super. Tako super kot že nekaj let ne. Tudi jaz sem imela težave s koncentracijo in podobno.

Ko omenjaš težave s stiskanjem pri srcu - tudi meni se je to zgodilo ob vsakokratnem povečanju doze Euthyrox-a. Trajalo pa je kakšen teden, oz. kak dan manj kot en teden. Telo se je moralo pač navaditi. Zdaj sem ok, stiskanja okrog prsi ni več, hujšam, popoldne mi ni več potrebno spat vsak dan, ponoči lepo spim, sem dobre volje. Ampak je potrebno res kar kakšnih 6 tednov, da začutimo izboljšanje. Ker tudi jaz nisem zdržala do pregleda pri tirologu in sem osebnega zdravnika prosila za kontrolo TSH. Prepričana sem bila, da mi je grozno narasel v bistvu pa je padel in to skoraj na zgornjo mejo okvirnih vrednosti...... Pa sem potrpela še malo in sedaj pri 1,1 je pesem.

Itak pa se moramo mi Hashiji ves čas opazovati ker se nam ščitnica ves čas uničuje in je potrebno dozo vsake toliko časa povečati vse dokler ščitnica v celoti ne odpove - takrat je potem doza več ali manj ves čas enaka.

Zdrži, čas med pregledi je res dolg ampak z razlogom - telo dejansko potrebuje toliko časa, da začne delovati "po novem".

lp
Default avatar

Hera1

Darja,

najlepša ti hvala za vse napotke in spodbudne besede.

Točno to sem se začela spraševati - da mi ni TSH spet narasel, tako da hvala, da si navedla svojo izkušnjo.

Lep dan.