Starševski čvek

dedovanje - se vam zdi prav?

Default avatar
Zanima me vaše mnenje. Mama je umrla pred petimi leti, dve leti kasneje se je oče spoprijateljil z žensko svojih let, vdovo. Kakšno leto kasneje sta začela živeti skupaj, pri oččetu, ki ju je popolnoma finančno vzdrževal, ona je kuhala... Dogovor je bil, da po smrti tisti, ki ostabe živ, ničesar ne zahteva . Oče je spomladi umrl. Ženska zdaj želi njegovo pokonino (ima jo po svojem pokojnem možu) in delež hiše. Se vam zdi prav, da to dobi?
Default avatar
Sigurno se mi ne zdi prav, ampak po zakonu??? Vedno pa pravim, da bi TASTARI pred smrtjo morali poskrbeti, kako bo z njihovim premoženjem po smrti. Torej ne da dajo premoženje iz rok pred smrtjo, temveč da na papir napišejo, kam naj kaj gre oz. naj se predhodono s svojimi potencialnimi dediči vsedejo dol in dogovorijo, da po smrti ne pride do kreganja...
Default avatar
Za hišo se mi ne zdi prav, saj sta samo dve leti živela skupaj. Če pa bi dobila višjo pokojnino, če bi vzela po tvojem očetu, pa ji jo iz srca privoščim.
Default avatar
Samo odvetnik ti bo znal svetovati
Default avatar
hči je napisal/a:
ja,se mi zdi prav !!
Default avatar
Hahaha, kako znana zgodba... Materialistična, izkoriščevalska baba je že vedla kakšnega moškega more "zahaklat". Če dediči tega niste prej predvideli, vam je kr prav, da vam nekaj pobere.............
Default avatar
da seveda je prav. izvenzakonska je izenačena z zakonsko zvezo. od penzije vi ne bi imeli nič, tako da vas naj ne skrbi. za hišo pa tudi ne boste dobili toliko kot ste mislili. vaš oče je imel pravico živeti tudi po smrti vaše matere . zakaj pa misliš, da bi morala ti podedovati vse? samo zato , ker si se potrudila na svet?
Default avatar
Po zakono o pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju pokojnine ne bo dobila, ker z njim ni živela vsaj tri leta.
Default avatar
hči je napisal/a:
Ženska po zakonu nima nobene pravice do hiše. Nobene. Niti do deleža niti do ničesar. Tako da za hišo se res ne rabiš bati, ampak jo lahko lepo izseliš ali pa ji zaračunaš uporabnino za 5 let za nazaj.

Ne vem, kaj te moti pri pokojnini. Če je kdo od vas upravičen do družinske pokojnine po očetu, jo bo dobil, če pa je ona upravičena do vdovske pokojnine pa tvojem očetu, bo pa to morala na ZPIZu dokazati, in jo bo dobila, če ji pripada.
Default avatar
moj nasvet je napisal/a:
seveda jo ima. a ni grozno, kako so otroci žleht do svojih staršev? in ti jih redijo do 30 leta in še čez.
Default avatar
Naj dodam še to:

Deduje se tisto, kar je bilo v zakonu skupaj ustvarjeno z delom in ne tisto, kar je nekdo imel, že preden je spoznal novega partnerja.
Default avatar
A se ti ne da vprašat odvetnika , ki najbolje ve ?
Default avatar
ne trosi neumnosti je napisal/a:
Ženska!

Najprej preberi napisano, premisli! in šele nato odgovori.

Dve leti sta bila šele skupaj, pa bo dedovala nekaj, kar sta on in njegova žena ustvarjala celo življenje?!

Avtorici pa svetujem, če bo na zapuščinski obravnavi zaslutila težave, naj se zjasni, da želi odvetnika.
Default avatar
"moj nasvet" prosim ne trosi neumnosti, če ne veš kaj govoriš. Ti razlagaš o skupnem premoženju zakoncev oz. partnerjev v izvenzakonski skupnosti, ki ga zakonca oz. partnerja delita ob ločitvi oz. razpadu izvenzakonske slkupnosti. Deduje pa se vse premoženje zapustnika, ne glede na to, kdaj je bilo pridobljeno. Izvenzakonska partnerica je upravičena do dednega deleža,, ne vem povedati kakšnega, ker ne vem koliko je dedičev prvega dednega reda. V kolikor se drugi dediči s tem ne boste strinjali, se bo obstoj izvenzakonske skupnosti pač dokazoval v pravdi.
Default avatar
moj nasvet je napisal/a:
eni bi se morali po prstih udarit, preden pišejo bedarije, o katerih nimajo pojma.

deduje se celotno premoženje. tole zgoraj velja zgolj in samo za delitev premoženja ob ločitvi in za dedovanje v istospolni zvezi....


in ja, kakorkoli že, gospa ima pravico do polovice/tretjine/četrtine premoženja, odvisno od tega, koliko otrok je ta gospod imel in pri dedovanju je izenačena z otroki...
Default avatar
Grada avtrica te teme, ne beri neumnosti, ki jih nekateri mimogrede trosijo po tem forumu, ker je vsak drugi post napisan zgolj iz faušije. Očitno bi eni bolj privoščili dedovanje eni tuji ženski kot nekomu iz familije - otrokom. To je bolano in nerazumljivo, tako da vse take poste lepo mirno SPREGLEJ.

Ti sama dobro veš, da tej ženski z moralnega vidika ne pripada NIČ in ravno zato sta se pred smrtjo s tvojim očetom tako dogovorila. Po smrti očeta je ženska pač pokazala svoj pravi obraz, ampak za to se ti nič ne sikiraj. Če sta res živela skupaj samo 2 leti, sem ziher, da ji po nobenem zakonu ne pripada NIČ. Ampak to je še vseeno samo moje laično mnenje, za zanesljive informacije boš enostavno morala stopiti do odvetnika.
Default avatar
tole si naj preberejo vse ženske, ki so druge, tretje itd. žene. kako jih imajo njegovi otroci radi. pa naj poskrbijo , da ne bodo slučajno pedenale kakšnega dedca, ampak naj poskrbijo , da on pedena njih.
Default avatar
takoj do odvetnika!!!!!!!! je napisal/a:
Lepo te prosim, kakšna foušija neki. Tak je pač zakon o dedovanju. To kar se tebi ali pa meni zdi prav nima nobene veze. Zakon je pač tak.

Meni se tudi ne zdi prav, ampak če bo ženska uspela dokazat, da je z avtoričinim očetom živela v izvenzakonski skupnosti je kar se dedovanja po njem tiče izenačena z otroci. Žal tko je.
Default avatar
takoj do odvetnika!!!!!!!! je napisal/a:
Se strinjam s tem.

Zgleda pa, da se tudi pri dedovanju najdejo načini za okoriščanje. In zgleda, da se ljudje zelo dobro pozanimajo o svojih pravicah do okoriščanja na račun najbljižjih in na račun laži.

Tisti, ki presojamo po vesti in morali, pa potegnemo takratko. Očitno v tvojem primeru ne bo šlo brez odvetnika.
Default avatar
jaz tudi mislim, da je najbolje da greš do odvetnika...

sicer pa moje laično mnenje je, da polovice hiše nikakor ne more zahtevati, četudi je po kakšnem zakonu upravičena do dedovanja...
namreč ko je umrla vaša mati ste bili do dedovanja njene polovice upravičeni mož in vi otroci, ako se zdaj po očetovi smrti deduje njegov delež to je njegova polovica +tisti del, ki ga je podedoval od pokojne žene in ne cela hiša...kako velik delež je ta del pa je odvisno koliko je vas otrok...to je sicer moje razmišljanje, najbolje bo pa vedel odvetnik, če gospa sploh lahko kaj zahteva in če koliko dejansko...