Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

premagovanje stresa

Default avatar

krpica

Pozdravljeni

kot strokovanjaka bi vas prosila za nekj uspešnih napotkov, ki pomagajo premagati stres.

Zdravnica mi je trenutdno predpisala helex 1 teden , potem kontrola (pa imam odpor do tablet) čeprav je rekla da je to le kot most čez katerega prideš na drugo stran, tam pa je treba začeti znova. Kakšen so vaše izkunšje s helexom

Vesela pa bom tudi povratnih informacij tistih, ki so sami uspešno premagali te tegobe. Kaj in kako so delali oz. spremneili način življenja?

Hvala in lp
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

zelo skopo ste opisala svoje težave. Premagovati stres je zelo širok pojem, saj smo si ljudje ZELO RAZLIČNI. Vsakdo je UNIKUM, in zato bi morali vsakemu posebej pripraviti njemu najbolj primeren program kako se ubraniti pred simptomi stresa. Zato bom najprej poskusila par stvari obrazložiti.

Predvsem zato, ker osebno vem kaj pomeni biti v hudem stresu mesece in leta; ko se ti zdi, da si v vrtincu, iz katerega enostavno ne moreš več izstopiti. Ko si tako utrujen, paničen, večna bojazen in strah, tista tesnoba, tiščanje v prsih, moraste sanje,......Ko vzameš eno tabletko, pa potem še drugo, pa pride tretja,... pa si rečeš, da bo to samo za kratek čas, samo da mine.... a stanje nikakor ne mine, ker je ves čas s tabo. Ker ti okolja ne zamenjaš, ker ne moreš kar zbrisati okolice, vseh neprijetnosti, težav, brezizhodnih položajev,....In potem ugotoviš, da je edina prava rešitev, da si dopoveš, da moraš sam nekaj narediti. Da tabletke sploh niso rešitev. So samo potuha, ki te v bistvu potegnejo še globlje v brezizhodnost....So v bistvu pomirjevala, to kar je tudi marsikatera oblika drog ali mamil, ko postanemo odvisni, a se tega sploh ne zavedamo; in potrebujemo večje in večje doze, ki povzročajo večje in večje možnosti stranskih učinkov.
/**Helex je ena od oblik sintetičnih pomirjeval in ima vse lastnosti pomirjevala, hkrati pa povzroča rahlo odvisnost (zato ne smete takoj prekiniti z uživanjem tega zdravila. Prekinjate ga postopoma) in ima tudi stranske učinke. Vsaka tovrstna molekula deluje še na cel kup drugih funkcij v našem telesu, ki lahko povzročajo dodatne zaplete./

Tako, sedaj vam bom poskusila razložiti kako pride do teh težav, in kako jih IMAMO LAHKO POD KONTROLO in nismo na pomirjevalih. ŠE POSEBEJ, KER SE ZAVEDATE in NISTE PRISTAŠ tabletk. To je znanje in izkušnje, ki jih je tudi naša znanost že dokazala, izkušnje zelo starih vzhodnjaških kultur pa to poznajo že tisočletja. Velja?

ENAK STRES (n.pr. izsiljevanje, poniževanje, ustrahovanje ALI nepravilna prehrana in nepravilne fizične aktivnosti , nepravilen način življenja ALI neugodno vreme, vlaga v ozračju, kozmična žarčenja, sončni žarki, magnetna valovanja Zemlje ALI onesnaženo okolje, preveč detergentov, pesticidov, insekticidov, PARFUMOV, dišav, .....- vse to so stresni dejavniki, ki na vsakega delujejo malo drugače. VEDNO pa na nas deluje več stresorjev hkrati in ne le en sam; zato je težko ugotoviti kaj je glavni vzrok za naše težave) deluje na vsakega od nas malo drugače, saj smo si vsi malo drugačni. Ta drugačnost pa je odvisna od:
- naše podedovane genetske zasnove (ki določa našo biološko uro, naš vsakdanji metabolizem, kako sploh funkcioniramo, se odzivamo na dražljaje, okolje,...),
- vzgoje, vpliva družine in okolice, družbe na nas (tako se oblikuje naš značaj, kako se obnašamo v okolju v katerem smo rastli in kako tudi odreagiramo na okolje)
-in pa kako grdo delamo z našim telesom (kako ga prehranjujemo, kako ga razgibavamo,delamo vitalnega in koliko počitka in spanja mu nudimo!!!!)

Vsi smo večno podvrženi stresom. Samo, da jih eni lažje upravljajo, drugi malo težje (pri teh se je v razvoju in odraščanju nesrečno "sestavilo" nekaj "šibkih" genetskih lastnosti s slabim odnosom iz družine in kasneje iz bližnje okolice-družbe). Z leti, predvsem pa z desetletji pa nam "ven udarijo" simptomi stresorjev. Pri ženskah prvič ponavadi po 30.letu, ali ob rojstvu otroka.Potem se lahko umirijo in ponovno udarijo po 45+, in kasneje v meni.

Eden glavnih vzrokov, da stresorje ne zmoremo več upravljati, je kronično pomanjkanje energije, ker jo trošimo prekomerno, preveč potratno. Zato naši možgani ne zmorejo več dobro, hitro in pravilno opravljati svoje naloge. Zato začnejo signalizirati, nam dajati opozorila, da ne zmorejo več. Te signale vsakdo sliši in občuti malo drugače (ker smo tako različni), a vzrok je povsod enak. NI ENERGIJE, da bi dobro delali, zato začne telo tvoriti cel kup stresnih hormonov, različnih stresnih molekul, ki nam pač to sporočajo. Tako se telo še dodatno izčrpava.(če vas zanima malo več o oksidativnem stresu, si lahko preberete na www.cellfood.si spodaj v modrem kvadratu ali ogledate filmčke na MedOverNet o Skrivnostih organizma in Dejavniki stresa)

DANES STROKOVNJAKI s področa celične biologije, nevrofiziologi, imunologi, endokrinologi in psihologi SKUPAJ UGOTAVLJAJO ( obstaja posebna veda psihonevroimunologija, ki že vsaj 30 let uči in je v tujini že dolga leta praksa), da je najboljše in najbolj učinkovito in prijazno zdravilo : SPREMEMBA NAČINA ŽIVLJENJA. To ne moremo narediti kar čez noč.

1/ Najprej je treba nekako sprejeti ta DOGOVOR S SAMIM SEBOJ
- res se bom potrudil odpraviti slabe navade
- VEM, da se to ne bo zgodilo takoj , čez en teden!!!!!!
- SPREJMEM, da bom za to spremembo potreboval vsaj 1 leto!!
- RAZUMEM, da moram te spremembe uvajati postopoma, sicer so za moj organizem HUD ŠOK!!!

2/ Potem je potrebno POŠTENO SAMEMU SEBI PRIZNATI kateri STRESORJI so tisti, ki ga uničujejo, energetsko izčrpavajo. Vem, da se večine teh stresorjev ne da odpraviti, saj nismo tako BOGATI, da bi lahko MENJALI SLUŽBO, OKOLICO, PODNEBJE,....... A marsikaj se da narediti. Če se že zavedate, kaj vas uničuje, je dobro. POSKUSITE SE ČIM VEČKRAT IZOGNITI TEM DEJAVNIKOM.Vedno se jim nihče ne more!

3/ Ker pa se večini teh dejavnikov ne moremo izogniti, pripravimo OBRAMBNI MEHANIZEM proti stresorjem:

- spremeniti način prehranjevanja (narejeni smo iz hrane, ki jo pojemo!!). Jesti vsaj 4-krat dnevno a v ZELO majhnih količinah. Ko še nismo popolnoma siti, takrat smo pojedli ravno dovolj hrane. MI biologi radi rečemo, da jemo toliko, da smo vedno malo lačni. SIGURNO ŽE VSE TO VESTE: Potem jemo predvsem veliko zelenjave, sadja, VELIKE KOLIČINE NAVADNE VODE, riž, žitarice, tudi malo mesa in rib, veliko rastlinskih maščob in zelo zelo malo živalskih maščob. SKORAJ NIČ poživil v obliki kav, črnih čajev tudi zelenega čaja, gaziranih, sladkanih pijač, umetnih sladil in sladkorja, čokolade, sladkarij, kruha, testenin, alkohola, cigaret,.... način prehranjevanja ne moremo spremeniti v enem tednu. VZEMITE SI ČAS vsaj 6 mesecev in si OBLJUBITE, da boste v tem času spremenila grde navade v dobre.

- obvezno se je treba vsaj 2 do 3 krat tedensko dobro natelovaditi. Poiščite pravega trenerja, ki vam bo pokazal, VAS NAUČIL, KATERE VAJE IN KAKO JIH OPRAVLJATI, da so PRAV ZA VAS dobre, prijazne in UČINKOVITE!!! Vsak trener tudi ni za vsakega in vsaka vaja tudi ni primerna za vsakega, to je tudi dobro vedeti. Seveda bi bilo odlično, ko bi se začela ukvarjati ali s hojo, tekom, kolesarjenjem.

- začnite hoditi spat ob ISTI URI. To je za možgane ZELO ZELO POMEMBNO.

- naučite se sproščati. To so lahko samo 10-minutno počasno, globoko dihanje in takrat MISLITE in POSLUŠAJTE samo svoje dihanje. Te vaje opravljajte vsak dan, lahko zvečer ali tik preden greste v posteljo. Lahko tudi v postelji.
Dobro je opraviti te 10-minutne vaje tudi, ko nas nekaj stresne. Takrat se USTAVITE, GLOBOKO ZADIHAJTE in dihajte tako mirno, počasi vsaj 10 do 15-krat. Potem opravljajte naprej svoja dela. Podobne sprostilne tehnike so meditacija, avtogeni trening, yoga,.... Vse te tehnike IMAJO ZNANSTVENE DOKAZE, potrdila, da resnično omogočajo, da naše telo ob tem sproščanju TVORI TISTE DOBRE molekule, ki pomagajo sproščati stres.* Res je, da zato potrebujete nekaj vaje in tudi časa, da se naučite. A tako kot smo se naučili brati in pisati (to smo se učili nekaj let, se še spomnite?), ravno tako se lahko naučimo kontrolirati naše telo. Lahko se naučimo TVORITI vse tiste hormone, ki nam pomagajo, da smo bolj umirjeni, sproščeni in da zaupamo sami sebi.* Zato niso potrebna sintetična pomirjevala ali poživila, saj samo rušijo naravna ravnovesja. VENDAR se moramo zavedati, da po naravni poti potrebujemo več časa, a je učinek za nas veliko boljši in bolj prijazen.

VERJEMITE mi, da se da brez tabletk narediti ogromno. Samo POGUM, potrebno je VERJETI VASE, si malo zaupati. Ne se takoj ustrašiti in prenehati. Potrebna je volja, POTRPEŽLJIVOST in VZTRAJNOST in seveda redoljubnost - pa boste videla kako se da odpraviti težave, ki se vam danes zdijo NEPREMAGLJIVE, BREZIZHODNE.
Verjemite mi, da ste že sedaj na zelo dobri poti, Ker ne marate uživati tabletk. Ta strah pred tabletkami je za vas samo tisto dobro gonilo, da boste naredila veliko drugega, samo da ne pride do odvisnosti od tablet. Ali ni tako?

lp m
/*
Obstaja ena čudovita knjiga "Molecules of emotion", ki jo je napisala zelo priznana znanstvenica biologinja dr. Candace B.Pert, ki je odkrila receptorje za čustvene molekule in bi za to skoraj dobila Nobelovo nagrado. Tudi sama je doživela hude travme, saj so ji kolegi odvzeli nagrado, jo poskušali odmakniti od središča raziskovalnih dejavnosti. Tako je tudi sama občutila stres in vse posledice stresa - utrujenost, panika, strah, depresija, tesnoba, ..... Skozi svoje raziskovalno delo je prišla do spoznanja (in to je zelo odkrito opisala v tej knjigi), kako naš organizem tvori cel kup molekul, ki so samo kurirčki, ki prenašajo iz možganov v telo in obratno, sporočila, navodila kaj mora kateri organ narediti.Ugotovila je tudi, kako si rušimo to harmonijo naših kurirjev in povzročamo utrujenost, tesnobo, depresijo, strah, žalost, malodušje,...- vse to so samo sporočila naših možganov, da so energetsko izčrpani in ne zmorejo več. Ugotovila je tudi,ravno tako skozi raziskave in opazovanje bolnikov, ki so dobivali različna pomirjevala, da je VNOS ZDRAVIL v telo zelo slaba kamuflaža za vse težave, saj še bolj rušimo že tako porušeno ravnovesje. Zato je v knjigi tudi opisala vse načine kako ponovno vzpostavljati naravna energetska ravnovesja. To so vse metode, ki jih poznamo tudi mi, a jih največkrat naša medicina omalovažuje, ne daje tako velike pozornosti./ Pa tudi mi sami smo preveč neučakani, želeli bi takoj, jutri odpraviti težave. A v bioloških procesih - ko želimo res odpraviti tegobe, to ne gre tako hitro.**Zdravilo Helex vsebuje učinkovino alprazolam, ki spada v skupino benzodiazepinov. Alprazolam odpravlja nemir, tesnobo in strah ter deluje pomirjevalno in protidepresivno.

Zdravilo Helex je namenjeno zdravljenju tesnobe (anksioznosti) s simptomi depresije (brezvoljnost, izguba zanimanja ali zadovoljstva, pomanjkanje energije) ali brez njih, zdravljenju mešanih anksiozno-depresivnih stanj, ki spremljajo druga obolenja, in paničnih motenj.
Default avatar

KRPICA

Pozdravljeni
hvala za izčrpen odgovor
res se opravičujem ker nisem opisala simpotomov in sicer se mi dogaja jo občasne vrtoglavice, včasih tudi tiščanje v glavi, dvčasih kot neka praznika, včasih občutek mravljinčenja v predelu glave, .
včasih imam občutek kot da me noge ne držijo .in se bom zrušila.. sicer pa imam nizek pristik običjano 100/65, pri zdravniku vedno 120/80.
zadnjič sem med pogovorom po telefonu začutila neko tiščanje v glavi ki je v meni povzročilo napetost..sicer čutim da sem zadnje čase močno napete (tvsak dan se zalotim da tiščim jezik v nebo.., ) res je za malo veliko stvari...niti ne vem ali je vse to le posledica velike utrujenosti ali stresa ali kaj drugega.
sicer imam rada družbo in se veselim raznih srečevanj, je pa res da sem v zdanjih mesecih opustila gibanje (včasih sem zvečer tekla in se vsaj čez vikend podala na vsaj 1 uro hoje, zdaj pa si res nisem vzela časa ), in gibanje prav pogrešam.

že sicer se močno potim, zato sem pomislila na ščitnoco pa je TSH normalen, ostalega niso zato konttrolirali.

Kaj o vsem tem menite vi?
Ko prebiram forume sem že kar panična berem o strestih, depresijah, anksioznosti...kako naj vem kaj se mi dogaja? So morda kakšni testi krvi ki pokažejo na to?
Hvala in lp
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

vaši simptomi so simptomi tisoč in tisoč žena in deklet, pa tudi moških. In medicina danes še preveč enostransko (mehansko) obravnava naše simptome. Vse kar opisujete so največkrat posledica preobremenjenega možganskega sistema, ki vam poskuša na tak način sporočati, da ima težave z obdelavo vsakodnevnih podatkov/sporočil/dražljajev. Primanjkuje mu že kronično energije.

Vsa diagnostika, ki jo v našem zdravstvu uporabljajo, ne pokriva teh težav. Pa tudi sama diagnostika (krvne slike, razni limfogrami, endokrinogrami,......) največkrat še ne more zaznavati pravih sprememb, ker ne pokaže čisto prave slike delovanja vašega celičnega metabolizma. Seveda si lahko naredite cel kup raziskav in verjemite, da bo večina bp. Takšne preiskave je potrebno narediti zaporedno kar nekajkrat v krajših časovnih presledkih, da bi recimo lahko predvidevali, kje so najbrž vzroki za vaše težave. Takšne raziskave ne delajo rutinsko po laboratorijih. Lahko pa jih plačate, a vam jih ne bo predpisal vsak zdravnik, ker se marsikateremu zdijo brez veze, ker se marsikdo s tem sploh ne ukvarja - poglablja. Če si želite res narediti neko kompleksno krvno sliko, bi vam predlagala, da se obrnete na Inštitut za preventivno medicino (v Ljubljani, na Tržaški ulici), kjer vas bodo obravnavali malo drugače kot to počnejo v zdravstvenih domovih. Inštitut vodijo zdravniki strokovnjaki (prof.dr.Ihan, dr.Hafner), ki pa spoštujejo nova dognanja psihonevroimunologije. In tako vas tudi obravnavajo in naredijo analize, teste. A to je plačljivo, saj naše zdravstvo tega ne pokriva.

Morate pa vedeti, da včasih minejo leta in leta, da mogoče odkrijejo kaj je z vami narobe.ZELO PA JE ODVISNO OD VAS, ali jih poslušate in sledite njihovim navodilom. In prvo tako navodilo bo, da morate spremeniti marsikaj v svojem načinu življenja. Mi smo vedno največji krivec za uničevanje in kvarjenje svojega organizma. Vsak organizem ima velike potenciale,a velikokrat večina organizmov niso v trendu načina življenja, ki ga živimo danes. Vsa ta potrošniška miselnost, pehanje za nekimi dobrinami, želja biti enak tistemu kar nam obljublja reklama...........nas največkrat potegne v vrtinec izčrpavanja našega telesa. In PRVI, KI NAM TO SPOROČAJO so MOŽGANI! In vam možgani nekaj sporočajo. In to so še zelo prijazna in začetna sporočila vaših možganov:"Ne morem več! Spremeni tisto, kar me izčrpava!"
/To je podobno kot pri infekciji, ko postajamo utrujeni, šmrkavi in glava nas boli - to so enako sporočila naših možganov in tistih organov, ki so inficirani:"Mikrobi so nas napadli! Ukrepaj!" In če pravi čas ustavimo konje, se dobro naspimo, ne pretiravamo s fizičnimi in psihičnimi aktivnostmi, če popijemo dovolj toplih čajev, vode, zelenjavnih in pustih kokošjih juh, sadja, zelenjave,.... se zvlečemo samo s prehladom in nekajdnevnim slabšim počutjem./ In verjemite mi, da to moje pisanje ni samo leporečenje, ki si ga sproti izmišljujem. To so dejstva, ki jih stroka (biološke vede) pozna že vsaj 30 let. Samo da se v medicinski praksi bolj malo upošteva.

Zato vam ni potrebno biti preplašena, panična - kaj se z mano sedaj dogaja. Najbrž nekaj hudo narobe, najbrž.....
Pri vas je lahko krivec začetek menopavze, ki se začne z rahlimi spremembami v hormonski sestavi že leta in leta preden nastopi prava mena, vi jo pa občutite lahko tako kot ste opisala. Prepričana sem, da je, skupaj s temi hormonskimi spremembami (ki niso nič slabega, saj so tako zapisane v vašem genomu, vaši biološki uri: pač, vaša ura je pritik-takala v to fazo življenjskega obdobja. To je ravno tako kot obdobje pubertete,ki ga dobro poznate. Saj veste, da se enemu prične pri 9.letih, drugemu pri 16.letih;eni gredo skozi puberteto brez težav v zelo kratkem času parih let, drugi spet imajo tudi celo desetletje hude težave.), tudi vpliv stresnih faktorjev, ki so sedajle samo kapljica čez rob pri vašem počutju, občutju.

Preden boste začela z obsežnimi laboratorijskimi preiskavami, si še enkrat preberite in mogoče začnite s spremembami, ki sem vam jih še enkrat spodaj prilepila*. Nič vam ne bodo škodovale, nasprotno.
Organizem boste ponovno "utirila" v tisti ritem, ki je njemu najprijaznejši. Začnite ponovno telovaditi, redno vsak teden. NAUČITE se sprostitvenih vaj, tega enostavnega 10-minutnega globokega dihanja. Boste videla kaj vse se lahko doseže.
Ko/če boste imela še kakšna vprašanja, sem vam vedno na voljo,
lp m

*DANES STROKOVNJAKI s področa celične biologije, nevrofiziologi, imunologi, endokrinologi in psihologi SKUPAJ UGOTAVLJAJO ( obstaja posebna veda psihonevroimunologija, ki že vsaj 30 let uči in je v tujini že dolga leta praksa), da je
najboljše in najbolj učinkovito in prijazno zdravilo : SPREMEMBA NAČINA ŽIVLJENJA.
To ne moremo narediti kar čez noč.

1/ Najprej je treba nekako sprejeti ta DOGOVOR S SAMIM SEBOJ
- res se bom potrudil odpraviti slabe navade
- VEM, da se to ne bo zgodilo takoj , čez en teden!!!!!!
- SPREJMEM, da bom za to spremembo potreboval vsaj 1 leto!!
- RAZUMEM, da moram te spremembe uvajati postopoma, sicer so za moj organizem HUD ŠOK!!!

2/ Potem je potrebno POŠTENO SAMEMU SEBI PRIZNATI kateri STRESORJI so tisti, ki ga uničujejo, energetsko izčrpavajo. Vem, da se večine teh stresorjev ne da odpraviti, saj nismo tako BOGATI, da bi lahko MENJALI SLUŽBO, OKOLICO, PODNEBJE,....... A marsikaj se da narediti. Če se že zavedate, kaj vas uničuje, je dobro. POSKUSITE SE ČIM VEČKRAT IZOGNITI TEM DEJAVNIKOM.Vedno se jim nihče ne more!

3/ Ker pa se večini teh dejavnikov ne moremo izogniti, pripravimo
OBRAMBNI MEHANIZEM proti stresorjem:

a- spremeniti način prehranjevanja (narejeni smo iz hrane, ki jo pojemo!!). Jesti vsaj 4-krat dnevno a v ZELO majhnih količinah. Ko še nismo popolnoma siti, takrat smo pojedli ravno dovolj hrane. MI biologi radi rečemo, da jemo toliko, da smo vedno malo lačni. SIGURNO ŽE VSE TO VESTE: Potem jemo predvsem veliko zelenjave, sadja, VELIKE KOLIČINE NAVADNE VODE, riž, žitarice, tudi malo mesa in rib, veliko rastlinskih maščob in zelo zelo malo živalskih maščob. SKORAJ NIČ poživil v obliki kav, črnih čajev tudi zelenega čaja, gaziranih, sladkanih pijač, umetnih sladil in sladkorja, čokolade, sladkarij, kruha, testenin, alkohola, cigaret,.... način prehranjevanja ne moremo spremeniti v enem tednu. VZEMITE SI ČAS vsaj 6 mesecev in si OBLJUBITE, da boste v tem času spremenila grde navade v dobre.

b- obvezno se je treba vsaj 2 do 3 krat tedensko dobro natelovaditi. Poiščite pravega trenerja, ki vam bo pokazal, VAS NAUČIL, KATERE VAJE IN KAKO JIH OPRAVLJATI, da so PRAV ZA VAS dobre, prijazne in UČINKOVITE!!! Vsak trener tudi ni za vsakega in vsaka vaja tudi ni primerna za vsakega, to je tudi dobro vedeti. Seveda bi bilo odlično, ko bi se začela ukvarjati ali s hojo, tekom, kolesarjenjem.

c- začnite hoditi spat ob ISTI URI. To je za možgane ZELO ZELO POMEMBNO.

d- naučite se sproščati. To so lahko samo 10-minutno počasno, globoko dihanje in takrat MISLITE in POSLUŠAJTE samo svoje dihanje. Te vaje opravljajte vsak dan, lahko zvečer ali tik preden greste v posteljo. Lahko tudi v postelji.

Dobro je opraviti te 10-minutne vaje tudi, ko nas nekaj stresne. Takrat se USTAVITE, GLOBOKO ZADIHAJTE in dihajte tako mirno, počasi vsaj 10 do 15-krat. Potem opravljajte naprej svoja dela. Podobne sprostilne tehnike so meditacija, avtogeni trening, yoga,.... Vse te tehnike IMAJO ZNANSTVENE DOKAZE, potrdila, da resnično omogočajo, da naše telo ob tem sproščanju TVORI TISTE DOBRE molekule, ki pomagajo sproščati stres.* Res je, da zato potrebujete nekaj vaje in tudi časa, da se naučite. A tako kot smo se naučili brati in pisati (to smo se učili nekaj let, se še spomnite?), ravno tako se lahko naučimo kontrolirati naše telo. Lahko se naučimo TVORITI vse tiste hormone, ki nam pomagajo, da smo bolj umirjeni, sproščeni in da zaupamo sami sebi.* Zato niso potrebna sintetična pomirjevala ali poživila, saj samo rušijo naravna ravnovesja. VENDAR se moramo zavedati, da po naravni poti potrebujemo več časa, a je učinek za nas veliko boljši in bolj prijazen.
Default avatar

krpica

Kako pomirjujoče je brati vaš odgovor. Hvala vam.

Res sem v tem tednu, bolniške, imela čas da sem se poglobila vase in ugotovila kaj vse delam narobe in da moram to spremeniti: moje prejšnje navade - zjutraj kava na tešč , za malico kava in sladkarije,kosilo šele po prihodu domov ob 16 uri, se nabašeš in naprej, na vodo se še ne spomnim saj žeje ne čutim če ni vroče, spjem jo le ob kavi..zvečer pa len v posteljo. Nekaj časa sem delala daljše sprejhde in hodila zvečer tečk vsaj 20 minut, dobro da sem pred leti vsaj opustila kajenje.

Zdaj začenjam dan v jutru s 5-10 min telovadbo, želim to navado obdržati, prenehala sem piti kavo, spijem vsaj 1,litr vode + čaje, naredim v sokovniku sok (korenček, jabolko)..posežem po sadju. Odločila sem se da si vobčasno vzamem kako urco za plavanje, obvezno pa vsak večer sprehod ali zelo kratek tek pa v službi bo treba začet hodit na malico in je ne zamenjevat le s kavo., potrebno pa bo poiskati tudi neko obliko vadbe .. Stres pa mi povzroča moj perfekcionizem ki me izčrpava v službi in doma v odnosu do otrok in njunih obveznostih ko prihaja do konfliktov, ki morda to sploh niso pa jih le jaz zaznavam tako, nenazadnje ltudi najstniki dela jo po svoje ne glede na priganjanje k učenju s strani staršev. (zato ke r se bojimo da bodo ponavljali naše napake)
Včasih so takšna opozorila telesa tudi dobrodošla , upam le da ne bo nič hušjega in je alarm ki sem ga še pravočasno zaslišala.

Res sem razmišljala tudi o znakih menopavze.

Tole mravljinčenje in tiščanje v glavi pa me je resmočno prestrašilo..

Hvala vam za vaše izčrpne napotke, ki jih je vredno upoštevati
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

ja, navade res niso bile dobre za vaše telo in vaše možganske celice. Lahko bi rekla, da kar zelo zelo slabe. Če bi tak način življenja nadaljevala, pa če bi še dodajala raznorazne tabletke, verjemite mi, da bi zašla v večni začarani krog odvisnosti od tablet, kavic, slabe volje, strahu in bojazni,.....no, tako pa se pridela resnično lahko grde kronične degeneracije.
Vesela sem, da se znate pogledati, videti kaj vse narobe delate (od prehrane, razgibavanja, do vašega perfekcionizma). In očitno znate ZAČETI DELATI SPREMEMBE. To je zelo vzpodbudno, saj marsikdo to na samem začetku zelo težko naredi.
In vedno se spomnite, da se nič ne zgodi jutri. Da za vsako dobro spremembo in potem tudi, da to spremembo res občutimo, potrebujemo mesece. Najbolje je, da si rečete: prvič se bom resno že spet pogledala spomladi. Do pomladi pa se bom držala novega ritma, načina prehranjevanja, telovadbe, SPROSTITVE in SPANJA. Tudi otroke boste začela razumevati z večjo strpnostjo in posluhom.

Če boste imela še kakšno vprašanje, vam bom vedno poskušala odgovoriti.

lp m

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić