Starševski čvek

AVTO - naenkrat poraba goriva večja - zakaj???

Default avatar

presneti avto

Pri avtomobilu (Golfa 5 Variant, dizel) sva oba s partnerjem opazila, da je že nekaj časa poraba goriva narastla. Povprečje je bilo prej vedno tam okoli 5-6, npr. če sem sem peljala po AC 120 km/h, sem ga spravila pod 5 litrov, zdaj pa kar 6 litrov, po mestu pa celo 8 litrov. Še nekaj tedno nazaj je bil poraba precej manjša (ves čas nama računalnik kaže sprotno povprečno porabo). Naj povem, da je avto redno servisiran (olje bilo ustrezno menjano itd.), letne pnevmatike smo kupili nove spomladi... tako da res ne najdem razloga, ker nisva ničesar spreminjala v tem času. Tudi gretja še ne uporabljava, poleg tega sem poleti vedno imela klimo in je bila poraba kljub temu normalna.
A je slučajno možno, da je to zato, ker je zunaj hladnejše vreme? Verjetno to ni razlog, ampak samo to mi pade na pamet, na avte se žal ne spoznam...

Če ima kdo kakršno koli idejo, zakaj bi lahko poraba goriva naenkrat tako narastla, bom zelo hvaležna za nasvete!!! Hvala.
Default avatar

takolele

Preveri tlak v pnevmatikah. Ne moreš verjet, kako premalo tlaka vpliva na porabo.
Default avatar

pri meni

Meni je pri bencinarju šla lambda sonda. In se je poraba ogromno povečala. Če jo imajo tudi dizli pa ne vem.
Default avatar

pomladna1

Sicer nimam Golfa, imam pa tudi dizla. Poraba je ista ali je klima, ali zima, niti po avtocesti 130 povprečno ne pride kaj veliko več. In, če bi meni narasla poraba za liter ali več bi sigurno stopila do mehanika, da pogleda kaj je narobe.
Default avatar

mehanik

nič ni narobe z avtom, golf se pa ja ne kvari.
ok. šalo na stran. lahko je tisoč stvari, ki bi lahko šle narobe. v končni fazi ti lahko kje pušča nafta, pa je zato poraba večja, oz. se hitreje niža nivo v rezervoarju. lahko je merilec pretoka zraka, lahko je kje kaka cevka preprerela, se snela itd... ( kaka zadeva, ki uravnava egr ventil)........morje možnosti. tudi tlak v gumah.
Default avatar

presneti avto

Barca je napisal/a:
nimamo strešnega prtljažnika, tudi v prtljažniku ničesar posebnega ne prevažava... sej pravim, nič takega. ampak kar naenkrat sem en dan začela opažati, da ga na AC pri vožnji 110-120 km/h ne spravim več na 4,5 litrov, ampak mi kr 6 litrov pije, me je skoraj kap!
Default avatar

fda

Ste mi res zanimivi ljudje - če boš prevozila v enem letu 40.000 km (kar ni veliko ljudi v SLO, da jih), boš izgubila z večjo porabo ca. 500-600 EUR. Pri avtu, vrednem krepko preko 20.000 EUR (novem) oz. 10.000 EUR (starem 3 leta) se sekirate zaradi tega?
Da pa bi npr. privarčevali ob nakupu 6.000 EUR z nakupšom ne-golfa, tisto pa ne ;) Tipično slovensko, gastarbeiter golf je zakon !!! Pa naj stane kar hoče...
Default avatar

+-

dizel ima šobe, preverite, take težave sem imela na dizlu tudi sama, sicer ni golf
Default avatar

schenk

fda je napisal/a:
Novega golf dizla karavan je možno dobiti za 19 tisoč. Seveda z dodatno opremo, močnejšimi motorji in kakšnim avtomatskim menjalnikom lahko to dvigneš tudi na 25 tisoč in več. Pa ne pravim, da je to poceni, ampak samo popravljam napačne informacije.

Še odgovor avtorici: take napake so smotane, ker je krivca težko najti. Sploh v primeru, da je tako majhna razlika v porabi (pri bencinarjih in okvarjeni lambda sondi poraba res ponori in ni dileme, da nekaj ne štima). Glede normalnih nihanj pa lahko povem, da meni med zimo in poletjem poraba niha za cca. 1 liter. Zimske gume, daljši čas ogrevanja motorja, gretje, ipd. prinese svoje.
Default avatar

arkyca

Kolegici se je isto zgodilo pri prejšnjem avtu. Imela je Nissan Almero, sicer bencinarja. Do nekje 6 leta je avto kuril normalno, pač bencinar, okrog 7 leta starosti je pa avto začel kuriti dobesedno vsak dan več. Na koncu ji je kuril že kar po 10 litrov. Nihče ni ugotovil v čem je bila napaka.
Default avatar

presneti avto

Avto ni star, ima komaj 4 leta, zimskih gum še nismo namontirali... bo treba do mehanika, da vidimo, kaj je problem.
Default avatar

tlak

presneti avto je napisal/a:
Daj najprej preveri tlak v pnevmatikah.
Default avatar

DRRR

Pod 5 l porabe na avtocesti? Mission imposible!
Katastrofalno visokih 8 l v mestu? Popolnoma normalna poraba...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

kam hodte tankat

lahko je gorivo škart in posledično tud poraba večja. poskuste vaskih ko tankate tankat na drugi črpalki (petrol, omv,...) in spremljajte porabo. lahko da je krivc nekakovostno gorivo
Default avatar

presneti avto

DRRR je napisal/a:
Bom pa menda ja vedela, če ga vozim že eno leto vsak dan min. 80 km po AC in skos gledam na števec, ki mri povprečno porabo. Celo na 4,3 litre sem ga spravila, če sem vozila tam do 110 km/h po AC. Je zelo varčen avto, samo zadnje tedne ga nekaj biksa, ne vem...
Default avatar

presneti avto

kam hodte tankat je napisal/a:
Vedno samo na Petrol, ker OMV-ja tukaj okrog nimamo, povsod sami Petroli... bomo vidli najprej, kaj pravi tlak, potem pa dalje k mehaniku...
Default avatar

DRRR

presneti avto je napisal/a:
Pod 5 l pomeni:

-samo ena oseba v avtu
-vožnja okrog 100 km/h konstantno, striktno AC, najbolje s tempomatom, po možnosti za šleparjem
-originalne dimenzije gum + letne gume
- klima izklopljena
-šobe očiščeneNič od naštetega pa vedno ne drži, tako da ti lahko farbaš kogarkoli s tako porabo... v resnici ti pupa povprečno nad 6l, pa lažeš sama sebi o porabi pod 5 l...

In še 1x ponavljam...8 l v mestu je normalna poraba za dizla tega ranga avta..
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

presneti avto

DRRR je napisal/a:
Po alinejah si opisal mojo običajno vsakodnevno pot v službo in JA, vsi navedeni pogoji so ponavadi izpolnjeni.
Sicer pa tvoj slog pisanja daje vedeti, da ti očitno bolje veš od mene, ko se sploh nikoli nisi peljal z mojim avtom, si samo grozno pameten... s tvojimi odgovori si nimam kaj početi, ker očitno nimaš pojma, zakaj avto naenkrat več porabi. Take brezvezne odgovore običajno ignoriram.
Default avatar

DRRR

presneti avto je napisal/a:
Briga me zakaj več porabi...zmotilo me je to, da vsi dizlaši dobesedno nakladate o nižji porabi od realne...in nikoli ne boste priznali kolk ste imeli stroškov z njim(turbina, šobe, grelne sveče, itd..), ker ste bolano obsedeni z nizko porabo oz. posledično z nizkimi stroški z gorivom....s takimi se na splošno ne družim spljoh!! Taki še za rundo nikol ne daste !!! Škrtuharji gnili!!
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°