Starševski čvek

To je adijo pamet, da morajo ostarele osebe, ki že itak nimajo denarja, same plačevati za dom ostarelih, zraven pa še vr

Default avatar
To je adijo pamet, da morajo ostarele osebe, ki že itak nimajo denarja, same plačevati za dom ostarelih, poleg tega pa še dodatno zdravstveno zavarovanje (ja, ne oprosti se niti njih) in obleko. To je adijo pamet, da v teh visokih stroških ni vključena ena obleka, da bi lahko oseba normalno živela v domu! Kam gre ta denar za božjo voljo jedno? Če pa denarja nima ostarela oseba, niti njeni svojci, je treba pa vračati od dediščine. Adijo pamet! Celo življenje oseba plačuje davke in prispevke, prispeva v zdravstveno blagajno, plačuje dodatno zdravstveno zavarovanje, nazadnje pa vse, kar je občina doplačala za dom starejših občanov, vrniti pri dediščini! Adijo pamet! Zakaj takega vračanja ni pri drugih javnih storitvah, kot so npr. šole, knjižnice, kulturne ustanove (vem, da država veliko subvencionira), itd.? V čem se razlikuje zdravstvena nega v domovih starejših od npr. bolnišnic, ki jih zdravstvo plača in ni treba potem nič vračati??? Logično bi bilo, da se oboje plača iz prispevka za zdravstveno zavarovanje!

Ni čudno, da je toliko depresije in samomorov med starejšimi, sploh pa zdaj, v času krize, ko se vse draži, pokojnine se pa nižajo, pa govori se o kolapsu pokojninskega sistema.
Default avatar
Starejši, ki nimajo denarja in niti zaposlenih otrok, dobijo krito s strani občine!

Da bi se pa špilali zastonj hotelirstvo ... to ne gre, nismo luxemburg.
Default avatar
A imajo v Luxemburgu zastonj domove za ostarele?
Default avatar
xyc je napisal/a:
Ne vem, vem pa, da imajo dovolj denarja, da bi si kaj takega lahko privoščili (vsaj če gre verjeti uradnim podatkom o bdp-ju in proračunu luxemburga).
Default avatar
No, je pa res žalostno, da vse ostale javne storitve država krije, samo tega ne. Žalostno, da je točno tukaj potegnila črto in rekla, to si plačajte pa sami. S tem, da vemo, da so pokojnine po 500, 600 evrov, domovi stanejo pa od 800 evrov pa tudi do krepko čez. Torej je povprečna oseba sposobna to plačat samo, če ima prihranke. In to prihranke ulala, če traja bivanje tam recimo deset let. In dom ni hotel, je varstvo za starostnike in za marsikoga zelo podobno kot bolnišnica, če so nepokretni. Zato mi je jasno, zakaj pomoč na domu v Avstriji cveti. Verjetno imajo podoben sistem in svojci raje plačajo osebo, da skrbi za nekoga na domu, kot da bi plačevali dom.
Tudi jaz sem že razmišljala, kaj bi storila, če bi moji starši potrebovali dom in sem si rekla, da raje vzamem mamo k sebi in plačam nekomu, da skrbi zanjo kot da jo vtaknem dom in plačuje 800 evrov za oskrbo popolnih tujcev. Kar si ona hvalabogu lahko privošči, marsikdo pa ne.
Pri trumi brezposelnih takega človeka verjetno ne bi bilo težko najti za nek normalen denar.
Default avatar
Če dom stane res 800EUR, potem bi se verjetno dal odobiti kakšno žensko na borzi dela, ki bi za 750EUR oskrbovala starejšo osebo na domu.
Default avatar
Marsikje imajo urejeno, da oblačila in obutev za starostnike, ki so v domu in nimajo nikogar, ki bi jim lahko to kupil, priskrbijo dobri ljudje, ponavadi so to sorodniki drugih in kar poznam, tega veliko prinesejo, celo nova oblačila.
Default avatar
oh baby je napisal/a:
Za 800€ v domu je plačana voda, elektrika, televizija, hrana in pijača. Za 750€ doma bi potreboval dodatni 500€ še za stroške.
Default avatar
Ne razumem te socialistične logike, res je ne.
Upokojenec ima pokojnino in neko premoženje. Ko gre v dom, naj ga poplača iz premoženja in pokojnine, logično.
kaj je tu spornega? razen še bolj čudne logike, da premoženje starša absolutno in neodtuljivo pripada otrokom, in to v celoti, za ostarele starše pa naj kar država skrbi...........

meni se bolj smilijo mladi, ki NIMAJO PREMOŽENJA; pa jim država ne omogoči nek normalen začetek družinskega stanovanja z bivanjem v zastonj stanovanjih za npr 3 leta, brezobrestnim prvim kreditom za stoanovanje, itn.
Default avatar
No, saj, tejle je tudi šla adijo pamet, saj se je kar 5x poslovila od nje.
Default avatar
Ella e'la je napisal/a:
Zakaj je zate dom starejših občanov hotel?

Imam dve vprašanji:
1) Ali je tudi vrtec zate hotel? Seveda pa ni treba nikomur vračati tega, kar starši za otroka v vrtcu dobijo od občine oz. države (tudi, če ima oseba, ko odraste, super plačo)
2) Ali je tudi bivanje v bolnišnici zate hotel? Potem bi bilo ok, da sami plačamo hotelski del oskrbe v bolnišnici.

Ostarele osebe v domu starejših občanov dobijo tako zdravstveno oskrbo (podobno bolnišnicam) kot tudi varstvo - predvsem dementne osebe (podobno vrtcu).
Default avatar
adijo pamet je napisal/a:
Zame je vrtec in dom starejših občanov ista stvar. Plačaš toliko, kolikor imaš. Tisti z nič imajo krito vse, tisti z dobrimi plačami pa plačujejo skoraj polno ceno.
Default avatar
No d ne bo tema samo o luxemburgu, v nemčiji in avstriji so domovi svinjsko dragi - že od prve zaposlitve mladi plačujejo zavarovanje za čas starosti, da se jim vsaj delno pomaga pri pokrivanju stroškov.

Dom upokojencev pridev v Nemčiji od 2000 na mesec naprej, taki malo bolj prestižni pa do 5 jurčkov na mesec. Torej večina upokojencev ima penzije okoli 1000 evrov, nato vnovčijo še zavarovanje - torej za skrb in nego, pa nekaj doda zdravstveno, pa pridejo tam okoli 1600 evrov. Ampak še vedno večini zmanjka kar slaba četrtina, ki jo potem doplačujejo otroci, se prodaja premoženje itd... šele na koncu se vmeša država in pomaga, če res ne gre. Ne vem kje vi živite, da bi morala država pomagati čisto pri vsaki stvari. Saj tudi nemci niso navdušeni, pa veliko jih je doma v privat oskrbah pri vzhodnjakinjah, na črno, ali pa tudi uradno, saj je mnogo ceneje za vse. Ampak če ne gre, pač ne gre, prodajajo celotno premoženje staršev, samo da so starši preskrbeljeni.

Kaj pa pri nas - pri nas bi pa radi sedeli na obeh stolčkih - torej država naj plačuje dom za upokojence, hkrati pa otroci vse podedvajo. Hvala bogu ni več tako, Ni več sozializma.
Default avatar
sploh ne razumete, premoženje poerbajo otroci, ata in mama, pa nja greta na državne stroške v dom.
Premoženje pripada njim, skrb za stare pa državi. Samo res svašta no.
Default avatar
Za eno povprečno bajto v Sloveniji, na katero željno čaka naslednji rod, je lahko starejši občan v domu skoraj 19 let (180.000 EUR / 800 EUR).
In sedaj naj to krijem jaz s svojimi davki? Kdo pa bo meni?
Default avatar
Ella e'la je napisal/a:

takšnih je pa zelo malo, tako gredo pokojnine, plače , nepremičnine in vnuki postanejo reveži

to smo dobili z našo socialno državo
Default avatar
Žalostno je predvsem to, da na koncu v tako opevani socialni državi ob vse tudi tisti, ki so trdo delali celo življenje za minimalca.

Primer :
Nekdo ob solidni plači živi v službnenem stanovanju na veliki nogi in si marsikaj privošči in nima na koncu nič razen pokojnine cca 700 EUR in pride v dom.
Kar mu zmanjka dobrih 900 EUR doplača država.

Drugi gara celo življenje za minimalca, skupaj s šolajočimi otroci, ki vsakodnevno pridno pomagajo pri gradnji in betoniranju postavi hiško (pa ne mislim vile z 300 kvadrati) v kateri bi si ustvaril svoj prostor po soncem. Na koncu dobi dobrih 500 EUR penzije, kmalu po upokojitvi zgaran težko zboli in ne more biti več doma, nima nikograr da bi skrbel zanj. Oskrbnina v domu je 1100 EUR

Otroka prav tako delata močeh (1 več kot 8 ur - terensko delo, drugi je invalid in dela kolikor lahko) za majhno plačo s katero se komaj preživljajo.

Ker res ne zmorejo doplačevati skoraj 600 EUR na mesec, dobijo hipoteko na hišo v kateri živijo in ki so jo kot osnovnošolci in srednješolci pridno pomagali graditi in v katero so šli vsi prihodki in nekoč bo hišo za drobiž kupil nekdo tretji, otroci pa bodo morali plačevat najemnino (če jo bodo zmogli).

Če že država plačuje oskrbo za nekoga ki je v življenu vse kar je zaslužil tudi zapravil, bi bilo prav, da se tudi skromnim ljudem, ki so celo življenje garali omogoči dostojno življenje, ne pa da se jim pobere čisto vse.
Default avatar
you can run around je napisal/a:
s tem da upokojencem, njihovim svojcem in vnukom ukradejo že tako težko življenje in jih postavijo na drugi konec preživetja, med drugorazredne državljane, kakor pa delajo v teh ustanovah jih izredno malo živi in preživi.
Default avatar
Meni se ne zdi problematično to, daje potrebno bivanje v domu plačati, bolj se mi zdi probematično to, da so slovenske pokojnine tako majhne, da si iz cele pokojnine ne moreš plačati bivanja.
Realno gledano bi moralo biti tako, da bi lahko oskrbnino komot plačal iz pokojnine in obstalo bi ti še nekaj denarja, s katerim bi si lahko kaj lepega privoščil.
Default avatar
cjvčo je napisal/a:
težko boš našla uporabnega tujca za uporabno ceno, tistih 800€ si pa vsaj za 600€ premalo napisala,za nepokretnega človeka, k temu naj prištejem, da se dodatne usluge, kopanje, striženje britje.... še dodatno zaračuna kar tistih 1400€ še dodatno poveča