Starševski čvek

Cena bencina v ameriki,poceni zakaj?

Default avatar
1$ za eno galono nekje 3,8L
Default avatar
ameriška galona je 3,78 l
angleška pa 4,5 l

oni imajo 3,78lbencina za 1 dolar, kar je manj kot 1 €

super a ne
Default avatar
ja , no malo bolj natančno je napisal/a:
ja full lepo,zakaj pa je tam tako poceni???
Default avatar
naftni lobiji, pozresne masine itn.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
Gunnar je napisal/a:
to lahko tud mi nardimo. Tisto kar je narejeno za izvoz na ameriški trg (tako Srednja Amerika, kot Kanada, ker razne fabrke prilagajajo modele glede na ciljno tržišče) se lotimo tud mi v Eu uvažat, pa bomo enakovredni.

a potem bomo imeli bencin cenejši?
Default avatar
Morš met svetovno valuto. Kolikor rabiš za nafto, natisneš te svetovne valute. Če ima kdo idejo, da bi nafto obračunaval v npr. evrih, mu pred obalo parkiraš letalonosilko ali pa mu izvoziš demokracijo.

Približno tako gre na kratko...
Default avatar
ej gunnar je napisal/a:
imamo se vedno premalo svojih vrtin za to sem pa navedel najprej naftne lobije...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
Gunnar je napisal/a:
Lobiji se borijo za VIŠJE cene, isto velja za požrešne mašine - večje kot je povpraševanje za neke omejene dobrine -> višja cena.


Cena je nižja zato, ker je bencin v ZDA obdavčen samo 1x in to z t.i. "sales tax" (ZDA ne poznajo DDV) v nasprotju z EU, kjer je treba plačevati takse, marže in na vse to še dodatno DDV...
Default avatar
Americani imajo preprosto prevec razlicen model obdvcitve kot tudi ekonomije nasplosno, da bi se dalo odgovoriti z enim stavkom. Ampak, ce poenostavim: pri nas so visoki davki in posledicno bistveno bolj barocna drzavna uprava, vec raznoraznih pravic/socialne varnosti in subvencij za drzavljane ter podjetja, vec javnih storitev (recimo vrtci) ... pri njih pa nizki davki, manjsi obseg javne uprave, manj javnih storitev, manjsa socialna varnost.

Ce malo pofilozofiram, davki po eni strani marsikaj omogocajo, po drugi pa tudi dusijo (ekonomija, tehnoloski razvoj, inovativnost nasplosno, ljudje v glavnem manj sposobni delovati samostojno). Tezko je najti tisto pravo smer med obema skrajnostima, a ko se druzba odloci za eno smer, je preobrat skoraj nemogoc. In Amerika se je odlocila za nizke davke (zato so tam davki odlocujoci skoraj na vsakih volitvah, vsak kandidat obljublja manjse davke, manjsi drzavni aparat, manj javnih storitev), evropske drzave pa v glavnem za visoke (in analogno ameriskemu primeru, so tu pri nas na volitvah skoraj vedno odlocujoca vprasanja o vec socialne varnosti, vecji drzavni moci, itd.).
Default avatar
Torej trenutne cene bencina (najcenejšega, regular 87) v severni Ameriki so

USA okoli 4,06 USD za galono, kar znese 1,07 USD za liter, oz 0.85 EUR za liter
Kanada okoli 1,27 CAD za liter, kar znese 1,02 EUR za liter

O razlogih je lepo povedal filizofko.
Default avatar
filozofko je napisal/a:
Ampak na primeru Avstralije pa ta tvoja teorija ne drži.. Bencin trikrat cenejši, obenem je pa za vse (upokojenci, zdravstvo itd) normalno (odlično) poskrbljeno
Default avatar
Bencin v Avstraliji je po 1,12 EUR liter. Ma dajte malo na internet pogledat, preden trabunjate.
Default avatar
To je zato, ker imajo Američani Koalicijo voljnih riti, ki skupaj z njimi ropajo po naftnih državah in imajo vsi poceni bencin. Saj nas so tudi spravljali tja, pa smo samo v NATO, no mogoče bo kaj bolje, saj še ni konec vojn in imamo še priložnost vstopiti v to koalicijo.
Default avatar
še malo prakse je napisal/a:
Kolikor vem, v Avstraliji ni javnega sklada za pokojnine. Tisti revni upokojenci, ki niso privarcevali dovolj za starost, dobijo nekaj miloscine (200 ali 300 dolarjev), nekaksna socialna pomoc. Glede cene bencina ne vem, ampak mocno dvomim, da je trikrat cenejsi, to bi bilo nekje 50 evro centov/liter.