Starševski čvek

Slovenski kmet, le kdo bo tebe ljubil ?

Default avatar
Štajerska, sobota popoldan. Ob izvozu iz mesta vidim ob cesti kombi MB registracije, zraven nekaj zabojev s sadjem in gospo srednjih let. Spomnil sem se, slive ..., Eh, je že prepozno, sem že mimo. Kaj če bi enkrat kaj po dolgem času spet kupil od kmeta in ne v trgovini ? Na rondoju zavijem nazaj in potem še enkrat na naslednjem rondoju, zaustavim avto in vidim listek z napisom ob nakupu 5 kg cena 1€. Gospo vprašam kako natanko je to mišljeno. Odgovorila mi je, da je vseeno kaj vzamem lahko tudi mešano le, da je 5kg in je potem cena 1€ za kg sadja. Če vzamem naprimer 3 kg potem je cena 1,50€ za kg.
Debelo sem jo pogledal, videla me je in rekla, da vse to oni doma pridelajo. Prav toda jaz ji ne morem ponuditi več kakor bi dal za sadje v trgovini. Hotel sem oditi brez posebnih komentarjev, na kar mi je vseeno prodala 3kg sliv za 3€, brez računa, brez ddv ..., zraven pa nezadovoljno odkimavala. Ne očitam ji tega, mi je vseeno, ni mi pa vseeno koliko jaz plačal v času recesije.

Primerjava Mercator cene iz kataloga, poreklo Slovenija:
Breskve 0,99€, slive 0,79€, jabolka 0,89€ in tukaj je zajeta trgovska marža, davki, prevoz, plačilo kmetu in še kaj bi se našlo. To trojno je imela tudi kmetovalka, le da bi mi prodala za 1,50€ po kilogramu oziroma količinski popust 1€ za kg.

Podobne zadeve so se mi dogodile že večkrat. Potem pa kmetje jamrajo, da ne morejo prodati doma. Zanimivo, če prodajo preko zadruge v trgovino dobijo morda 25% od tiste cene, ki bi jo zaračunali meni in so zadovoljni.
Default avatar
O ne, niso zadovoljni. Zadruge jih ozkoriščajo, kolikor najbolj morejo.
Default avatar
In zakaj mislis, da bi ti morala izdati racun z ddvjem ali kakrsnim koli drugim davkom??
Kmetje niso s.p.ji, prodaja izdelkov brez racuna je popolnoma normalna in skladna z zakonom, da pa ena kmetija cenovno ne more niti pod razno tekmovat s poceni tretjerazredno robo s plantaz, bi pa tudi lahko vedel...
Default avatar
ateek je napisal/a:
Ostalega ne bom niti komentirala mimo tega pa ne morem. Preden se pljuva se je najprej fajn kaj prebrat, se o čem poučiti sicer kaj hitro izpademo bedaki. Kmet je svoj davek državi plačal v naprej s plačilom katastrskega dohodka na vse svoje kmetijske površine. Zato kmet ne izda računa, mu ga ni potrebno izdati in od prodaje ne plača davka. To je tudi razlog zakaj država ob večjih izpadih pridelka temu kmetu pomaga saj je kmet plačak davek za nekaj, kar potem zaradi od njega neodvisnih okoliščin ni pridelal. Ampak važno je, da se kritizira in pljuva. Da o tem poveš veliko le sam o sebi seveda ni potrebno dodati.
Default avatar
Ne vem je napisal/a:
Sem napisal, da mi je vseeno, mi da račun ali ne, prav tako mi je vseeno če kaj prijavi v dohodnino ali nič. V Mercatorju je pisalo poreklo sadja Slovenija.
Želel sem povedati nekaj drugega. Bom sedaj natipkal še eden primer. Pred štirimi leti sem se odpeljal na kmetijo oddaljeno 5 km, kupil krompir za ozimnico ( tisto leto se je kmet ukvarjal s pridelavo krompirja ).
Moj namen je bil dobiti domačo hrano in ugodno ceno.
Čez dva meseca so prodajali v trgovini Jager krompir istega pridelovalca ( deklaracija na vreči) le da je bil v trgovini cca 15% cenejši. Tako smo imeli doma enak krompir le da smo ga dražje plačali in šli po njega 5km, med tem ko imamo do trgovine 1km in še skladiščit ga ne rabim.
Želim povedat, da si domači proizvajalci sami odženejo morebitne kupce in potem jamrajo, da ne morejo prodati doma.
Default avatar
Ce si dobila domace slive ne vem kje je problem. Jih pac ne bi kupila in bi jih sla kupit v Tus ali Merkator in bi jih dobila po njihovih cenah in njihovi kvaliteti.

Da kmet ne izda racna, jooj ta slovenski kmet, res. Si ze bila kje izza meja Slovenije? Si mogoce ze videla, da res v veliko drzavah kmetje ob cesti prodajajo sadje in zelenjavo oz so drzave kjer psotavijo to ob cesto in zraven mosnicek kamor vrzes denar. Si prav mislim, da vsi ti kmetje potem placajo davek in to prodajo prijavijo.
Default avatar
ateek je napisal/a:
Pa si nam morda zamolčal, da si krompir kupil junija, ko je bil tudi v trgovini enkrat dražji, saj je šlo za zgodnji krompir, v trgovini pa si ga videl avgusta ali septembra, ko se prodaja blabo za ozimnico, ki bi moralo že načeloma biti cenejše?
Če pa ni bilo tako, si morda pomislil, da kmet, ki proda večino svojih pridelkov v zadrugo za mizerno ceno, ki komaj pokrije njegove stroške, želi vsaj nekaj zaslužiti s prodajo na domu - za normalno ceno?
Morda je včasih vredno dati nekaj več za karkoli, če zato vidiš, kako je zraslo (krompir, solata ali jabolka...). V trgovini res piše poreklo Slovenija, ne veš pa, s katere kmetije je blago prišlo, ali je bilo pridelono ekstenzivno ( z malo gnojenja in škropljenja) ali pa intenzivno (z veliko gnojenja in večkratnim škropljenjem).
Kot zadnje pa potrdim še jaz. Za kmetijske pridelke, ki jih kmet proda neposredno končnemu kupcu, kmetu ni treba izdati računa. Od pridelkov je davek že plačan v obliki davka na katastrski dohodek.
Default avatar
Ne razumem, kaj sploh hočeš. Ali domače sadje,iz prve roke ali neko xy sadje v trgovini. Najprej sam pri sebi razčisti.
Jasno je, najbrž vsem, da je kila sadja pri kmetu dražja kot v Mercatorju in da je ta kila pri kmetu z okusom,v Mercatorju pa brez.
Sama tudi kupujem direktno pri kmetu in za paradižnik na Primorskem dam 1,6 eura, v Tušu ga imam po 0,86 eura Lušt.Ampak ima primorski paradižnik fenomenalen okus pred katerim se (sicer dober) Lušt skrije, da o ostalih sploh ne govorim...
Pri meni velja načelo "jej malo,jej dobro".
Default avatar
sejnivažnokdo je napisal/a:
Točno tako.
Default avatar
Saj ne vem kako naj napišem, da ne bom napačno razumljen.
Meni je pomembna ena zadeva - cena. Grem kupit pridelek X, če grem na dom dam 1,20€, ta isti pridelek X je v trgovini 0,95€. V trgovini so marže, posredniki in kaj vem kaj še vse, je res ?
Potem predvidevam da je pridelovalec dobil morda 0,50€, če je dal pridelek v prodajo prek trgovine. Zakaj potem želi meni prodati za 1,20€. pošteno bi bilo, če bi imel jaz nekaj profita in pridelovalec tudi in bi mi zadevo prodal za 0,80€. Oba sva zadovoljna, razen posrednikov ki ne dobijo nič. Če grem jaz v trgovino dobi pridelovalec manj kot če meni ponudi za zmerno ceno in še nekaj, če proda meni in vam za zmerno ceno se bo izognil posrednikov kateri kot ste rekli izkoriščajo kmeta. Ni bil moj namen koga jeziti z davki ali podobnim. Namen je bil predstaviti, čemu se mnogi odločijo za nakup v trgovini in ne direkt pri kmetu. Pol se pa kmet čudi zakaj ne more prodati robe doma.
Default avatar
ateek je napisal/a:

Še dodam, ves čas govorim o istem pridelku, celo iz iste kmetije, slovenske kmetije in govora je o večjih kmetijah katere pač ponudijo svoje pridelke tako doma kot preko trgovine. Zgoraj mi nekdo natipka paradižnik v trgovini iz tujine je brez okusa, ja pa saj je res brez okusa in mi je jasno da je s tem pogojena tudi cena. Eh.
Default avatar
Pogoji za vstop v katerokoli trgovsko mrežo (merkator, tuš, lidl...) so za vsakega pridelovalca sveže zelenjave zelo kruti.

V Sloveniji ni logistično povezane mreže, ki bi sredi noči pobrala svežo solato od Jožeka, Frančeka, Lojzeka...itd...in jo zjutraj svežo pripeljala do polic v teh trgovinah ter jo prodajala pod eno blagovno znamko. Potem se zgodi, da v Prekmurju preorjejo cele njive solate, ker nimajo urejene logistike in ustreznih pogodb...Kmete, ki so se odločili za vzgojo zelenjave, cenim vse po vrsti.

Če pomislimo samo malo dlje od naših nosov: vzgajati in prodajati svežo zelenjavo je precej bolj rizično, potrebno je veliko več fizičnega dela velikega števila ljudi, da vse to oberejo, spakirajo, prodajo....

...ali pa posejati pšenico ali koruzo...s traktorjem preorješ tja in nazaj, vklopiš drug stroj, poseješ, vklopiš tretjega n pobereš.....malo dela, veliko odvisnosti od vremena, kajne?...potem pa se še zgodi suša, poplave, svetovni trg...

...kaj pa solata, kumare, krompir?...če bi en sam kmet želel preskrbeti s solato celo Slovenijo?...pa s kumarami?...koliko ljudi potrebuje, da poberejo solato, oberejo vsakodnevno kumare?

Ste kdaj razmišljali na tak način?

Kmetu, ki mi proda krompir po enaki ceni kot še tako dober sosed, vedno plačam še nekaj več samo zaradi tega, ker se je potrudil zame.
Default avatar
ateek je napisal/a:
Potem pač kupuj najcenejšo zelenjavo in sadje, kmete pa pusti pri miru. Nas je dosti, ki smo pripravljeni sadje od njih kupit po ceni evro/kg.

Pa še to. Tudi kmet ima s tem, da sedi za cesto in prodaja pridelek, stroške. Najprej potni strošek, da pride s kmetije do lokacije, kjer prodaja, in potem še strošek lastnega porabljenega časa zato, da ti lahko praktično izza volana kupiš sadje.
Default avatar
Ne morem verjeti, da si TAKO PREKLET za tistih par centov. Dala bi te za teden dni, da garaš na kmetiji in to, ko je 40. stopinj vročine, da okopavaš ročno, in bi te nato vprašala, če je res toliko vredna ta roba, ali sadje, ali solata ali pa muhe, ki jih po zraku loviš.
Default avatar
Jaz tudi mislim, da si zgrešil poanto "kupovanja pri kmetu". Logično, da je pri njem dražje kot če kupiš v trgovini. Pa čeprav ta kmet morda preko zadruge isti proizvod prodaja tudi v trgovini. Če pomisliš malo na Vipavce. Oni prodajajo svoje breskve predelovalcem za, če me spomin ne vara, tam nekje 0,25eur. Ampak vipaski kmet je v to ceno prisiljen, če hoče večje količine breskev, ki jih ima, prodati. Trgovine, predelovalci itd. kmeta pač ne cenijo. Le izkoristijo ga. Nasprotno pa nekdo, ki pride k njem nikakor ne more pričakovati, da bo dobiš breskve po 0,25eur, ampak po pošteni ceni, ki kaže na to, da ceniš tega kmeta, ceniš njegovo delo in njegov proizvod. Naj vsak dobi za svoje delo pošteno plačilo. Tudi kmet.
ajda
Default avatar
OK imate prav, jaz sem v zmoti in nimam prav.
Če prav razumem je prav tako.Pridelovalec iz sosednje vasi prodaja naprimer jagode preko trgovine kjer dobi zanje 1€, nam bi te jagode trgovina prodala za 2€, ker pa moramo mi ceniti trud našega pridelovalca iz sosednje vasi naj gremo k njemu domov kupit jagode za katere nam bo zaračunal 3€. V kolikor se odločimo za nakup teh istih jagod v trgovini kjer so cenejše smo nemoralni in s tem kažemo nespoštovanje do slovenskih pridelovalcev.
Default avatar
Če te je kmet prisilil v nakup, potem nisi nemoralen.
Default avatar
no, meni pa ni jasno, zakaj bi moralo biti pri kmetu dražje kot v trgovini. sama imam ogromen sadovnjak, jabolka dobesedno mečem stran in za to da jablane rodijo (ali slive ali orehi, je vseeno) ne naredim popolnoma nič. zakaj bi potem ta jabolka prodajala meščanu po 1,5 eur? zato, ker sem mogoče pohlepna? razlog, da stanejo 1,5 eur zato, ker so doma zrasla je malček prebutast, se mi zdi.

ajda:noben kmeti ni v nič prisiljen. prideluje kar samo hoče pridelovat in če lahko frucatlu prodaja po 0,25 eur / kg, bi lahko tudi na stojnici v izli prodajal po 1 eur in ne 1,5 ali 2, se ti ne zdi? sploh pa so ti sadovnjaki prešpricani do amena, enako velja za vinograde, ki jih imam vse okoli sebe in redno videvam špricanje. če je to domače in bolj zdravo in sploh boljše od uvoženega sem jaz papež.
Default avatar
Hvala bogu da smo v EU in lahko kupujemo bolj poceni zelenjavo in sadje in verjetno tudi bolj zdravo, kot od naših kmetov, ki jim nikoli ni dovolj. Ozrite se kdaj po okolici kmetij : poslopja, traktorji, avtomobili...vse zrihtano.standard imajo dosti večji kot ljudje v mestih. Pa stalno jamrajo, en sam jamr. Saj jih poslušamo na TV vsako nedeljo že leta.
Default avatar
Jaz se tudi strinjam s Katarino in atekom, ni razloga, da bi kmetje direktnim odjemalcem prodajali dražje, kot to isto (njihovo) sadje stane v trgovini, ga enostavno ni.

Pa še nekaj glede jabolk in obiralcev, pri nas za obiranje jabolk plačajo od 2 do 3 € na uro in jabolka pobirajo večinoma Romuni in Bolgari, v Avstriji plačajo okoli 7 € in jih pobirajo Slovenci in potem so v trgovini slovenska jabolka dražja od avstrijskih, le zakaj?