Tacosi ali tortilje?
Tortilja (jed) je sestavljena iz nadeva in mehke tortilje
Tacos (jed) je sestavljen iz nadeva in trde tortilje
Meni osebno so boljši tacosi, vendar res dobrih v sloveniji še nisem jedel…
Vsake toliko si tortilje (jed) sam naredim doma. Za nadev uporabim mleto meso ali tunino, malo fižola, nariban sir, paradižnikovo omako, kislo smetano… Nadev najprej zmešam in pogrejem v ponvi, nadevam tortilje, jih naložim v pekač, potresem z naribanim sirom in postavim v ogreto pečico (180 stopinj) za cca. 10-15 minut.
Tortilje kupim v mercatorju – tiste iz koruzne moke so kar solidne. Trdih tortilj za tacose, pa še nisem zasledil nikjer. Bom pa vesel informacije, če kdo ve kje bi se jih dobilo…
No tole niti približno ni res. Tortilje so pšenične ali koruzne 2palačinke2 in so nepogrešljiva sestavina v mehiški kuhinji. Iz njih potem pripravljaš različne jedi, tacos, burritos, chimichangas, enchiladas … kar so v bistvu nacionalna imena za različne vrste polnjenih tortilj.
Tacos je jed iz manjše tortilje z različnim nadevom, značilnost je, da je tortilja samo prepognjena in ne zvita oz. zavita. Lahko jih delaš iz mehkih (pšeničnih) tortilj, meni osebno so boljši iz trdih koruznih, ki jih dobiš v trgovini kot taco shell, pakirane so v škatli.
To je na kratko kar se tiče mehiške kuhinje.
Obstaja pa tudi jed tortilja, ki pa je španska in z mehiško nima ničesar skupnega, saj je narejena iz krompirja.