Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Izvid merjenja hormonov

Default avatar

nikita979

Pozdravljeni,

prosim za razlago izvida merjenja hormonov, ki sem ga opravila 3 dan menstruacije:
- S-FSH mlU/ml 6,75
- S-LH mlU/ml 6,21
- S- Prolaktin ng/ml 22,00

Opravila sem tudi test za merjenje Antimilerjevega hormona, vendar je potrebno izvide čakati precej dalj časa

Izvid iz leta 2010 je bil:
- S-FSH mlU/mL 6.96
- S-LH mlU/mL 8.26
- S-Prolaktin mlU/mL 19.40

Stara sem 33 let in že skoraj 4 leta poskušam zanositi. Izvid laparoskopije ki je bila prav tako opravljena leta 2010 je endometrioza na desnem jajčniku in porcelanast videz jajčnikov. Bila sem na treh umetnih opolditvah, nobena ni uspela, v tretji niti ni prišlo do transferja. Težava je predvsem v zelo malem številu jajčec (maksimalno število 4) in očitno slabi kvaliteti,(če že pride do transferja je oplojena samo ena celica) kjub precej visokim dozam hormonov.Zanima me če izvidi merjenja hormonov kakorkoli kažejo na kakšno težavo glede slabega števila jajčec? Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Laboratorij je le del možnih diagnostičnih preiskav. Žal vam iz laboratorija ne morem pojasniti majhnega števila jajčnih celih dobljenih pri punkciji v IVF postopku.
Ni pomembno število (4 jajčne celice so več, kot jih nastane v naravnem ciklusu). Bolj pomembna je kvaliteta jajčnih celic. To pa je šele začetek dolge poti od oploditve, ugnezditve in razvoja zarodka.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

aleksija

Pozdravljeni,

navezujem se na moja prejšnja dva posta, sedaj imam tudi izvid merjenja antimilerjevega hormona, test je bil opravljen 3 dan menstruacije:
Hormonske preiskave Točke
0,46 ng/mL. anti-Mul. hormon 18.00

vmes sem bila tudi v 4 IVF postopku z zdravilom Puregon (300 ml na dan), 7 dan smo poleg tega dodali še Orgalutran (nekaj podobnega, neznam razbrati), dobila sem samo eno jajčno celico, ki se je oplodila vendar se ni razvijala. Vsi štirje postopki so bili opravljeni pri dr. Rešu. On ima samo en postopek kjer se drugi dan menstruacije začne z inekcijami.

Zanima me glede na zgornje izvide kako daleč v menopavzi sem že oz. koliko približno manjka do popolne mene?
Želela bi tudi nasvet ali bi bilo smotrno na podlagi zgornjih izvidov k IVF postopiti kaj drugače? ne vem kako poteka postopek IVF v ljubljani?
Sedaj smo rekli da bi poskusili samo s klomifenom in potem punkcija in ostalo kot pri IVF-ju (spontani postopek).

Ali bi bilo glede na rezultat antimilerja pri osebni zdravnici potrebno opraviti kakšne preiskave? Ne vem kako tak rezultat vpliva na moje nadaljne zdravje?
Menstruacije imam za zdaj še redne (+ ali - kakšen dan), edino kar sem opazila da so za kakšen dan krajše (močna krvavitev rve dva dni potem samo še malo močnejši izcedki)
Najlepša hvala za vso pomoč
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Glede na izvide niste v menopavzi.
Anti-Mul. hormon kaže na zaloge jajčec, ki jih še imate na zalogi. Proti menopavzi se manjša, po menopavzi ga ne zaznamo več.
Nič ne govori o tem, da bi bili v menopavzi. Imate redne menstruacije, nimate nikakršnih simptomov prezgodnje odpovedi jajčnikov in tudi laboratorijski izvidi so trenutno povsem primerni.
Držite se zdravnika, ki mu zaupate in vas pozna, ker je to v prid uspehu IVF postopka.
lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Sonce7

Pozdravljeni,
želela bi zanositi. Stara sem 31 let, mensturacije redne na 28-29 dni, krvavitev 5 dni. Imam pa žal pogosta glivična vnetja. Lepo vas prosim za mnenje o laboratorijskem izvidu za hormone, ali so ti ugodni za zanositev in nasploh.

Testiranje 3. dan po začetku menstruacije
FSH 6,52

Testiranje 21. dan po začetku menstruacije
TSH 0,589
T4 prosti 16,55
T3 prosti 3,92
Estradiol 103
Testosteron 0,093
Progesteron 15,9
LH 2,95
Prolaktin 50,28
DHEA 4,05

Glede na to, da naj bi po porodu precej padel progesteron, ki naj bi bil domnevno povzročitelj poporodnih depresij, ali se lahko takrat uporabi bioidentični hormon, tudi če dojiš otroka?

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Iz izvida hormonov ne vidim razloga za težave pri zanositvi.
Progesteron se načeloma lahko uporablja ob dojenju. Ne svetujem pa vam samozdravljenja ali banaliziranja bolezni poporodna depresija. To je nevarno stanje, ki ga vedno zdravi specialist!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič