Forum.Over.Net

Starševski čvek

Vaši otroci med počitnicami kuhajo kosila?

Default avatar

brez_veze

Bila sem jezna, zdaj sem žalostna.
Hči se neznosno upira, da bi kuhala kosila. Vsak drugi dan naj bi bila na vrsti, v izmeni z bratom. Stara je 17 let. Kuha dobro, ni pa izjemno vešča, vem, da ji pobere kar nekaj časa. Ampak če sva z možem v službi, otroka pa na počitnicah, pričakujem, da naredita kosilo.
S sinom ni problemov, prevzame svoj del opravil, hči pa, kot že rečeno, bi se najraje izmaknila.
In danes, ko sem želela, da greva v zmrzovalnik izbrat nekaj za jutri, se je uprla in zaklenila v sobo.
Tako! Pripravljeno ni nič, tega tudi ne mislim storit, do trgovine je predaleč, zdaj pa naj čara kakor ve in zna!

Vaši otroci pridno pomagajo pri domačih opravilih? Jaz imam sedaj občutek, da sem čisto odpovedala ... :(
Default avatar

ehhhh

Hmh, imela sem sošolko, ki so jo starši med vsakimi počitnicami morili s kuhanjem. Meni je bilo to tako mimo, da sem se zaklela, da jaz pa ne bom tako težila svojim otrokom. In jim ne bom. Ker je to bedarija prve klase. Skuhaj prejšni dan, pa naslednji pogrejte. Daj otroku mir.
Default avatar

cool down, woman

Moja 16-letnica kuha, če si tega zaželi. Takrat jemo mehiško, italijansko ali japonsko hrano. Ni pa kuhanje njena obveznost. In ne čutim, da sem zato odpovedala pri vzgoji. Mislim pa, da ji boste kmalu zagnusili pripravo hrane. Res, zakaj se toliko ukvarjate s kosilom?
Default avatar

sadna kupa

Mo hči je tudi stara 17,pa kuha,samo ,če je nujno.

Tudi jaz nisem.

Tudi danes mi kuhanje ni prav urnebesno.Vendar skuham,tudi kaj novega probam.

Okrog sebe imam tudi same nekomplicirane glede hrane.

Ko bo pripravljena in jo bo zanimalo,se bo že naučila.
Default avatar

annn154

Moja je stara tudi 17. Kuhanje je ne veseli, zato je ne morim. Tudi mene ni. Skuha pa silom prilike makarone, krompir, riž... kaj enostavnega, jaz pa dokončam, ko pridem.

Sicer pa lika, pospravlja, ampak vse v mejah normale, cca 1 uro dnevno.
Default avatar

kaj mir

Prav je, da ji moriš, saj je kuhanje take vrste delo, ko se ne vprašaš ali mi je ali mi ni. Skuhano mora biti vsak dan (ne bi zdaj razpravljala o tem zakaj je tako) in logično, da ne bo 17 letna punca doma poležavala cele dneve, ti pa prišla iz službe vsa utrujena in pričela s kuho.

Da ne omenjam, da ji bo to znanje v življenju prišlo še kako prav. Brez kuhe ni polnega želodca, ni zdravja, ni povezanosti, mi ni ničesar.

Jaz imam dve hčerki, prva ima že svojo familijo in je odlična kuharica. Vnuka vedno rečeta, da mamica najbolje na svetu kuha. Mlajša pa je že tudi na svojem s fantom in je že prava kuharica. Sicer še ne zna ravno vsega, je pa na dobri poti, da bo postala odlična.

Jaz bi se na tvojem mestu z njo pogovorila in ji tudi povedala, da ni debate o tem ali bo ali ne bo.

Določene stvari v življenju pač morajo biti narejene, pa če nam je to prav ali ne.
Default avatar

Mehan

Če hočejo jesti kuhano, si morajo skuhati, ker pred 18.00 ne pridem domov in potem jemo samo še večerjo. Aja, starost pa 18 in 14.
Default avatar

jatakojeto

Predstavljaj si, kako bi bilo tebi, če bi te nekdo med dopustom silil delati stvari, ki jih ne maraš?!
Default avatar

takole

ehhhh je napisal/a:
In takole se vzgajajo sončki, iz katerih zrastejo popolnoma nesposobni, leni, neodgovorni odrasli...........
Default avatar

a ste en mejchken pochene

takole je napisal/a:
Yep, ženska mora znati v prvi vrsti dobro kuhati, da zadovolji nesposobnega, lenega in neodgovornega moža....
Default avatar

podpišem

kaj mir je napisal/a:

Podpišem!!!

Sem eden tistih, ki mi starši niso omogočili naučiti se samostojnosti. Je pač potem življenje potem samo poskrbelo za to. Šola življenja je bila mnogo težja, kot pa bi bila pravočasno dobro opravljena vzgojna naloga mojih staršev.
Default avatar

točno takole

Točno tako in nikar se ne čudi, jaz se ne čudim tu prav nobeni stvari več. Le kdo je kuhal tem - če so želele hotele jesti ? Daj mami mir, bi bilo bolje.
Default avatar

To pa ne bo držalo

takole je napisal/a:
Ja, itak. Mene starši niso nikoli v nič silili, sploh pa ne v kuhanje med počitnicami. Pa sem čisto nasprotje vsega, kar si naštela.
Default avatar

ma.ma.ma

Sama se morala kuhat in delat še marsikaj drugega med počitnicami. Zdaj hči še ne kuha, ker je še premlada (tudi ni sama doma), jo pa počasi navajam na kuhanje, ki ji je tudi v veselje.
Jaz še danes rada kuham, čeprav sem morala že med vsemi šolskimi počitnicami (pa tudi v času šole, ker sem prišla prva domov).
To, da mora kuhat ni nič takega. Po moje nekaj kar otrok ne sprašujemo, ampak ukažemo. Res pa s 17-letniki še nimam izkušenj in ne vem, kako stvari takrat funkcionirajo. Samo, če so od mladih let navajeni, da se o določenih stvareh ne razpravlja ... potem predvidevam, da je tudi pri teh letih manj problemov.
Moram pa reči, da pri svojih otrocih kljub temu nisem ravno uspešna pri navajanju na delo ... deloma zato, ker za enkrat še niso dosti sami doma, deloma, ker v bloku pač ni toliko dela kot v hiši in tudi zato, ker sem temu namenila premalo energije.
Default avatar

takole

a ste en mejchken pochene je napisal/a:
Lahko sicer tudi, gre pa za to, da morajo skoraj odrasli (ker pri 17 pač ni več otroček), sprejeti svoj del odgovornosti. In prispevati svoj del k skupnemu bivanju, ne pa čakati, kdaj jim bo kdo kaj v rit vtaknil. Pa naj bo to kuhanje, likanje, pospravljanje, košnja trate, okopavanje vrta ali pranje avtomobila. Za dekleta in fante. Brez izjeme.
Z načinom "dajmo otroku mir, bomo že mi vse naredili, otroku pa ja ni treba kaj delati..." se vzgojijo leni, neodgovorni in nesposobni mamini sinčki in hčerkice.
Default avatar

jalur

To pa ne bo držalo je napisal/a:
To bi pač moral povedati kdo drug, ne ti. Nisi kompetentna za ocenjevanje same sebe.
Default avatar

Zima1

Nekaj ur pomoči na teden pa tudi ni taka drama za otroka. Sploh ker je tudi sam eden tistih, ki je, ki mora biti opran..., pa še 17 let ima in počitnice, ki jih prav gotovo izrabi tudi za druženje in druge stvari. Prepričana sem, da ji marsikaj dovoliš.

Kuhanje je pač nuja, lahko pa si zasluži sama denar in hodi jest v gostilno. Če je tak problem, se pa zmenite, da kuha njen brat, ona pa pospravi, zlika ali kako drugače opravi svoj del hišnih opravil. Poskusi pa malo poenostavit kuhanje in pripravi dan prej omako, operi recimo solato, skratka en del naredite skupaj.
Default avatar

Milenca

Moja hči kuha samostojno in na lastno željo od 10leta(sedaj ima 15let),vse od kanelonov do narastkov,pit,štrukljev,celo ajdove testenine sama naredi:)komaj čaka počitnice da lahko kuha,v nedeljo si sestavi jedilnik in skupaj nabavimo stvari.Tudi jaz sem zelo zgodaj začela na lasno željo kuhat.In še zdaj rada kuham.
Default avatar

geaeny

Prav je, da se otrok uči kuhanja. In prav je, da ko hči dobi delo, pa naj bo to pospravljanje, kuhanje, likanje, to naredi. Vsak družinski član mora nekaj prispevati v skupnost, če je ona doma in ima čas, medtem ko si ti v službi, pa še toliko bolj.

Mi je pa mimo to, da delate tak bavbav iz tega kuhanja in kosila vsak dan... Ja da bi mi imeli doma vsak dan kosilo, bi se ga naveličala :) Pa toliko dela je s tem... čisto razumem tvojo hčerko, jaz bi se ti v tem primeru tudi uprla.. Zateži ji 2x na teden, ne pa vsak dan.
Default avatar

tukaj ena:)

Med počitnicami mi nikoli ni bilo treba delati nič. Če sem želela, sem lahko skuhala, pospravila ipd. ni pa bilo nič na ukaz. Mislim, da sem večino počitnic v gimnaziji prespala. Na faksu pa sem potovala in delala preko študenta (mi tudi ne bi bilo treba, če mi ne bi bilo...)
Danes imam družino, zahtevno službo, znam kuhat, znam pospravljat, znam pa si tudi vzeti čas zase. To pa se mi zdi stvar, ki jo večina ljudi nekako zavrača. Kot, da smo tisti, ki to naredimo sredi delovnega dne navadne lenobe. Jaz zase lahko rečem, da sem daleč od tega.
No, sem malo zašla...počitnice so tukaj z namenom. Dokler ne bulji cel božji dan v tv ali računalnik, ji daj mir. Naj pa sin kuha, če mu je v veselje.