Med.Over.Net

Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog

gorazdkolar

keratokonus

Default avatar

ana a

Pozdravljeni.
Sinu so pri triindajsetih letih odkrili keratokonus. Ker je okulist dejal da je bolezen dedna in da napreduje, smo bili zmedeni, da niti nismo postavljali kakšnih posebnih vprašanj. Predpisal mu je očala, dioptrija -1,5 in -3,5, kontrola ćez eno leto. Nismo izvedeli, niti nismo vprašali kako je z zdravljenjem oz. spremljanjem bolezni v prihodnje. Sedaj ko malo gledam po internetu, pa sem vedno bolj zmedena, v šoku in zaskrbljena. Zakaj kontrola šele čez eno leto? Ali so res rešitev samo očala in čakanje da se bo vid poslabšal? Do kakšnje stopnje? V kolikšnem času? Kakšno bo njegovo življenje zaradi bolezni v prihodnje?
Gotovo imate izkušnje s to boleznijo in informacije, da je mogoče tudi za to bolezen kakšno novo zdravljenje, ali ustaviti ali pa vsaj čimbolj upočasniti napredovanje bolezni. Nikakor ne moremo čakati eno leto, da dobimo novo informacijo o stanju sinove bolezni in možnostih zdravljenja.

Lepo prosim za odgovor, zelo vam bom hvaležna.

Zaskrbljena mamica
Default avatar

Alenkak

Spoštovani,
kot pogosto, je tudi pri keratokonusu več stopenj bolezni, težko zagotovo napovemo kakšna bo dinamika bolezni pri posamezniku. Verjetno je sin že opravil topografijo roženice, ki več pove o trenutnem stanju. Že nekaj časa je na voljo novo zdravljenje keratokonusa-cross linikig, za katerega se seveda odločamo individualno.
Lp
**********************************************
Alenka Šket Kontestabile, dr.med, specialist oftalmolog, FEBO
Default avatar

ida1808

A se keratokonus zdravi samo samoplačniško? zdravljenje v privatni kliniki znaša cca 1500€ za oba očesa - brez odprave dioptrije, ta znaša še dodatnih 1990€ s popustom.

a ima kdo boljše informacije - to so inf. iz Zagreba.

lepo prosim za informacije. Hvala
Default avatar

gorazdkolar

Spoštovani, keratokonus se zdravi na stroške zdr. zavarovanja. Na Očesni kliniki v Ljubljani bodo opravili potrebne preiskave, ki so potrebne za postavitev indikacije za operacijo in jo tam tudi opravili.
LP, dr Gorazd Kolar
*******************************************

Moderatorji

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog
gorazdkolar