Med.Over.Net

Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

mazilo za luskavico

Default avatar

šica

Lepo prosim, če mi lahko kdo pove kaj mu pomaga pri luskavici, kajti poizkusila sem že vse mogoče pa mi nič ne pomaga.Vsa mazila od dermatologa mi ne pomagajo nič.Imam izpuščaje po celem telesu, najhuje je po nogah in se mi še širi in širi.na pregled sem naročena oktobra!!!!!!!!!!!!Srbi me, znorela bom!!!
Vsakega nasveta bom vesela!
hvala
šica
Default avatar

ajda

Si že poskusila milo ali kremo iz kozjega mleka? Malo pogooglaj za informacije in izkušnje (goat milk soap oz. goat milk body cream), oboje pa lahko dobiš tu:

http://priusovih.weebly.com/
ajda
Default avatar

bibik

Tudi sama imam take težave z kožo, kot si jih opisala. Odkrila sem kremico damia euten, me prijetno pohladi ter olajša srbečico. jo že uporabljam 2 tedna in sem zadovoljna verjetno tudi zarad tega ker ne vsebuje kortikosteroidov...pa zdaj sem tudi slišala za ene ribice, pa mi nekak niti misu na to ne da (da me grizljajo ribice :))
Default avatar

šica

vaaaaaaaaaav, poslušajte tole!!!Prijateljica mi je dala pred enim tednom šentjanževo olje.<naredila ga je sama z olivnim oljem. Sem na dopustu in se vsak dan namažem po celem telesu, potem pa grem za eno uro in pol na sonce.Pravijo, da ne smeš na sonce, če si namazan z oljem.Poskusila sem, da bi videla kakšna bo reakcija Nisem nič opečena. .Po enem tednu rednega mazanja mi je po rokah vse izginilo, po trebuhu jih imam še malo, noge pa se mi že sušijo. Ne morem verjeti, da sem končno našla nekaj, kar mi bo upam olajšalo mojo bitko z luskavico.
Tudi nabrala sem že ŠENTJANŽEVKO in jo že pridno namakam v olivnem olju.
Poizkusite tudi vi, morda vam tudi pomaga!!
lep pozdrav od vesele šice!!
Default avatar

mbdMojca

bibik je napisal/a:


O tej kremici tudi jaz govorim in je super...Ohladi in preneha srbeti..
Uporabljam jo 2-3x na dan. Priporočam!!!
Default avatar

jan jani

Moja babica ima hudo luskavico na nogah.Uporabila je ze vse mogoce pa ji nic ne pomaga prosim za nasvet
Default avatar

šica

Jan.šentjanževo olje naj poskusi, meni je pomagalo, imam kožo kot dojenček, že leta ni bila taka!!!!!!!!!!!!
Default avatar

Labolan

Pri nas celi družini pomaga mazilo Labolan. Dobi se na Hrvaškem in starša sta ga zasledila tudi pri menihih v Olimju.

Ne odpravi seveda zadevščine v celoti, ampak jo pa precej omili. Po dveh škatlicah mi je uspelo celo obleči najlonke brez zatikanja v prstne blazinice. ;)
Default avatar

Stric Marč

Meni je dermatolog predpisal kortizonsko mazilo z salicilno kislino in neko lanolinsko kremo za maščenje kože. Fototerapija ni dala posebnih učinkov. Nekateri priporočajo namočen krvavi mleček v olivnem olju, ker bi naj zaviral razmonževanje celic. Meni najbolj pomagajo obliži iz natreska ( uhelj) tako, da mesnate liste prerežem in jih namestim na purolit ( neke vrste levkoplast firme 3M) ter pritrdim na obelelo mesto čez noč. Če so ranice, malo skeli. Zjutraj potegnem obliž z natreskom. Na obolelem mestu so bele površine, ki po nekaj minutah izginejo. ko odstranim obliž, Z roko kar svaljkam odebeljeno in obolelo kožo. Po dveh treh terapijah zaporedno, je koža normalna, navidez zdrava. Kožo je potrebno redno in pogosto mazati z mastnimi kremami ali olji. Vendar zdravi nismo. Čez kakšen teden se začne koža ponovno debeliti. Jaz imam kar v lončkih natresk, da lahko opravim to terapijo tudi pozimi.
Trenutno namakam natresk v konopljinem olju (ima veliko antioksidantov) in bom naredil kremo iz tega koncentrata in kokosovega olja. Bomo videli učinke.
Default avatar

vesnazunter

Spoštovani,

luskavica je kronična kožna bolezen, ki je ne znamo pozdraviti. Gre za avtoimunsko bolezen kože, o katere mehanizmih in poteku vemo marsikaj, na dokončno razrešitev pa še čaka. Luskavica včasih mine sama od sebe, zlasti v mladostnih oblikah, ki se pokažejo kot izbruh (večinoma manjših) sprememb, ti. v gutatni obliki. Večinoma pa luskavica poteka kronično, veliko let, in ostane vseživljenjska spremljevalka.

Kljub temu, da luskavice ne znamo povsem pozdraviti, pa lahko pri njej učinkovito pomagamo. Pomembno je vedeti, da luskavice ne zdravimo le z lokalno terapijo (kremami in mazili). Ta so primerna za blažje oblike luskavice ali kot dodatek drugim vrstam zdravljenja. Uporabljamo tudi fototerapijo oz. obsevanje z UV-žarki ter zdravila v obliki tablet in injekcij.

Ni je kreme, ne lekarniške, ne zeliščne, ne kozje in ne kitajske, ki bi pozdravila luskavico. Če bi obstajala, bi jo z največjim veseljem predpisovali na recept in šentjanževka bi bila vrednejša od zlata. Praviloma lahko skoraj katera koli indiferentna (negovalna) krema znatno izboljša klinično sliko, če jo uporabljamo redno. V nekaterih rastlinah so protivnetne učinkovine, zato je uspeh še boljši. Zelo dobrodošlo je, če jih pacienti redno uporabljajo. Svarim pa pred uporabo krem dvomljivega izvora (zlasti iz tujine), ki praviloma vsebujejo kortikosteroide, tudi če jih ne navajajo v deklaraciji, saj so ti praviloma temelj njihove učinkovitosti.

Za zdravljenje luskavice pri nas uporabljamo kreme, ki vsebujejo bodisi kortikosteroide, derivate kacipotriola ali keratolitike ali njihove kombinacije. Glede na stopnjo vnetja in luščenja ustrezno lokalno terapijo predpiše zdravnik, ki pacienta tudi pouči, kako terapijo prilagajati spremembam. Če se luskavica ne odzove na lokalno terapijo, če je zelo obsežna in/ali če je prisotna na posebnih mestih, npr. na obrazu, nohtih, genitalnem predelu, rokah ipd., pa vedno razmišljamo tudi o uvedbi sistemskega zdravljenja, tj. tablet ali injekcij. Tega uvede in nadzira izkušen dermatolog. V Sloveniji je dostopna vsa sodobna terapija luskavice in nobenemu od bolnikov z luskavico ni treba trpeti s to kožno boleznijo ob neučinkoviti terapiji.

Na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani je organizirana posebna ambulanta za luskavico, kjer je čakalna doba za prvi pregled trenutno zelo kratka. V okviru te ambulante se z luskavico ukvarja nekaj posebej v to področje usmerjenih zdravnikov, ki skupaj z bolnikom izberemo najboljšo možnost. Prav tako se s problematiko luskavice ožje ukvarja nekaj drugih kolegov dermatologov, ki obvladajo sistemsko terapijo. Koristen vir informacij je tudi Društvo psoriatikov.


Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar

Aknegla

vesnazunter -se popolnoma strinjam s teboj. Tudi jaz sem "kar naenkrat" dobila hudo luskavico na nogah, predvsem na podplatih. Tri leta sem si podplate mazala z najrazličnejšimi kremami, ki sem jih dobivala na dermatologiji in si jih tudi povijala, da sem sploh lahko hodila, ker podplatov tako rekoč sploh ni bilo več...Kreme, ki sem jih dobivala na recept so bile zelo agresivne in so med drugimi vplivala tako na sluh kot na jetra in še na marsikaj, priporočali so mi pa seveda tudi "zdravo prehrano". Nihče pa mi ni povedal kakšna naj bi bila ta zdrava prehrana zame...in jaz seveda veselo jem žitarice s kravjim mlekom itd...Ko so mi predlagali neko kemoterapijo sem se odločila za pregled pri zdravniku, ki zdravi s Tradicionalni kitajsko medicino. Prvo kar je, mi je povedal da je koža filter. Ko sva govorila o zdravi prehrani, mi je točno povedal kaj jaz lahko jem in kaj ne. Predlagal mi je še določene telovadne vaje, malo sva se pogovorila o mojem življenju in po treh tednih pridnega upoštevanja njegovih navodil sem jaz spet dobila podplate.
Torej - luskavice se je potrebno lotiti celostno![/u] Nepravilna prehrana, predvsem pa razni stresi so glavni vzroki zanjo. Svetujem vsem ki imate ta problem, da se resno zamislite nad svojim načinom življenja in kaj vas tare.
Ko pa se mi sedaj moja speča luskavica ponovno pojavi pa že v začetni fazi res začnem uporabljati šentjanževo olje, predvsem pa se začnem umirjati, odganjati stresne stvari (oz. se jih vsaj zavedati) in seveda spremenim način prehrane.
Default avatar

Simo

Lep pozdrav! Jaz imam ze 12let tezave na nogah in to,da se mi lusci koza je zelo srbece in postane rdeca ko se praskam po nogah se lusci bela suha koza.. Nevem kam in kako si pomagati! Zanima me ce gdo ve za kako dobro mazilo? Hvala!
Default avatar

vesnazunter

Spoštovani Simo,

luščenje kože je značilno za številne kožne bolezni in ne pomeni, da imate luskavico. Večina kožnih bolezni z luščenjem pravzaprav ni luskavica. Zato tudi ni ene same kreme ali enega samega zdravila, ki bi pomagalo pri vseh vrstah luščenja. Pri nekaterih boleznih z luščenjem so lahko zdravilne kreme, ki so učinkovite za določene bolezni (npr. luskavico), celo škodljive (npr. če bi šlo za glivično okužbo, ki je na stopalih zelo pogosta). Svetujem vam, da spremembe najprej pokažete osebnemu zdravniku, ki bo presodil, ali vas lahko zdravi sam ali potrebujete pregled pri dermatologu.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar

vesnazunter

Spoštovana Aknegla,

luskavica je bolezen, pri kateri lahko z zdravili učinkovito pomagamo, zaenkrat pa je ne znamo pozdraviti. Zdrav način življenja je pri tem zelo pomemben, saj je luskavica sistemska vnetna bolezen, ki je povezana z večjo pojavnostjo debelosti, alkoholizma, z večjim deležem kadilcev, depresijo in večjo obolevnostjo in umrljivostjo zaradi srčno-žilnih bolezni, kot sta infarkt in kap. Diete, ki bi univerzalno koristila pri luskavici (npr. z izključevanjem določenih živil, kot so mleko in žitarice), žal ne poznamo. Res pa so tudi v strokovni literaturi opisani posamezni primeri bolnikov, ki jim je koristila določena dieta (npr. stroga dieta brez mleka, tudi brez njegovih primesi v drugih živilih), vendar so redki in zaradi tega tovrstnih dietnih priporočil bolnikom ne dajemo, saj so večinoma povsem nekoristna. Zelo resno pa pri luskavici odsvetujemo alkohol in še zlasti kajenje. Povezava luskavice s stresom je znana, vendar gre v tem primeru predvsem za huda poslabšanja ob res hudih stresih, kot so ločitev, smrt v družini, izguba službe ali podobno. Stresu smo več ali manj v vsakdanjem življenju podvrženi vsi in ga težko kontroliramo, kljub temu pa večina ljudi vendarle nima luskavice. V njeni patogenezi se prepletajo dejavniki okolja, ki vsi niso znani, z določeno genetsko nagnjenostjo.

Če ste našli svoj režim, ki vam pomaga vzdrževati remisijo luskavice, ga seveda upoštevajte; izmenjava informacij med pacienti ter medsebojna podpora je pri kroničnih boleznih neprecenljiva. Vse dobro vam želim še vnaprej.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar

AjdaK

Lep pozdrav,
meni zelo pomaga nasičena raztopina soli, s katero mažem obolela mesta večkrat dnevno. Prej so se mi prsti čisto olupili, zdaj pa se le začne in ne gre naprej ... Sol sem kupila že pred več leti in se ne spominjam, kakšna je bila - morda himalajska? Gotovo pomaga tudi kopel ...
Poskusite. Lp, AjdaK
Default avatar

Kobilje_mleko

Pri luskavici kot eni izmed avtoimunih bolezni pomaga kobilje mleko. Kobilje mleko lahko uporabljamo topično ali sistemsko. Pri kombinirani uporabi se rezultati hitrejši. Sicer pomaga že umivanje z milom iz kobiljega mleka (v milu ne sme biti dodanih alergenih snovi), milo naj ima kar se da velik delež kobiljega mleka.
Pri sistemski uporabi kobiljega mleka, je potrebno dnevno zaužiti 250 ml surovega kobiljega mleka, terapija naj traja najmanj 5 do 6 tednov.
Kobilje mleko vzpostavi imunski sistem in reši tudi ostale težave, ki so povezane z oslabljenim imunskim sistemom.
Naravno milo iz veliko vsebnostjo kobiljega mleka in kobilje mleko je možno dobiti v Domačiji dobrot, kje je na voljo tudi v Sloveniji pridelana hrana na tradicionalen način. https://www.facebook.com/pages/Doma%C4% ... 71?fref=ts

Za več informacij se lahko obrnete na [email protected]

Klemen
Default avatar

Hubert2

Katera terapija pa je najbolj primerna za luskavico na lasišču?
Default avatar

ERRR

Pomaga tudi konopljino olje. Olje pijete, eno jedilno žlico na tešče, prav tako si pa prizadeta mesta namažete z oljem.
Default avatar

LiljanaMervic

Spoštovani!

Za luskavico lasišča zdravniki predpisujemo raztopine, ki vsebujejo kortikosteroide, ki delujejo protivnetno ali celo kombinirano zdravilo, ki vsebuje kortikosterid in kalcipotriol v obliki gela. Ta zdravila vam lahko predpiše izbrani zdravnik ali dermatolog po kliničnem pregledu, ob katerem se prepriča, ali gre res za luskavico lasišča. Kot dodatek k zdravljenju je smislno uporabljati šampon, namenjeni luskavici lasišča, ki pomaga odstranjujevati luske. Luska pomaga odstranjevati tudi olje (npr. olivno), še posebej če vsebuje salicilno kislino.

Lep pozdrav.
____

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije
Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24
Telefon: 0820 08240

Pregled takoj – Klinika Doktor 24 http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Default avatar

miragora

Spoštovani,

Veliko je napisanega in povedanega o luskavici, zato vam bi predlagal, da si pogledate tudi na spletno stran www.xan-max.com in si preberite izkušnje ljudi, ki so si s pitjem soka iz mangostina Xan-Max po nekaj mesecih praktično pozdravili luskavico in še marsikaj drugega. Mangostinu ne pravijo zastonj kraljevi sadež, saj je praktično edini sadež z več kot 40-mi kvalitetnimi antioksidanti- ksantoni, ki imajo neverjetne preventivne in tudi kurativne učinke na številna bolezenska stanja.
Res prava naravna zadeva, ki ima definitivno res dobre učinke.

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj