Med.Over.Net

Limfom in levkemija

BEZGAVKE NA VRATU - UZ IZVID

Default avatar

mummy1978

Pozdravljeni ga. Kristina,

zaradi bulice tik pod lasiščem sem šla na UZ vratu, ki pa sicer piše takole:

Tipna zatrdlina desno ockipitalno na vratu predstavlja 9x4 mm veliko reaktivno bezgavko.

Obe ušesni slinavki in podčeljustni slinavki sta primerne velikosti in strukture brez sumljivih sprememb. Vodi niso razširjeni, kamnov v slinavkah ni.

Ščitnica ni povečana, struktura parenhima je primerna, fokalnih sprememb v njej ni. Obščitnične žleze niso zadebljene.

Sumljivih bezgavk ob vaskularnem snopu obojestransko na vratu ni, obojestransko so vidne reaktivne bezgavke, največja v regiji dve desno meri 8 mm po prečni osi, v regiji dve levo pa 7 mm.

Kakor mi je gospa doktor razložila so to palačinkaste bezgavke, ki naj ne bi bile nevarne. Ali je možno da so ostale od kakšnega vnetja od prej. V osnovni veliko nisem bolana, pred kratkim sem prebolele virozo, ob njej pa se bezgavke niso povečale, saj na moj otip se mi to ni zdelo tako.

Bezgavko na vratu čutim že dobra 3 mesece, se ne spreminja amapak jo podzavestno non stop otipavam. Možno da je tam že dlje časa, a nisem polagala velikih pozornosti nanj, dokler nisem v aprilu imela obdobje anksioznostji, strah pred boleznimi, zaradi stresa. Nikoli nisem jemala zdravil zaradi ankioznosti, saj sem po naravi precej pozitiven človek in če je le možno čim manj kemije, raje narava in lahko rečem da sem nekaj časa že ok, le ta bezgavka ki je edina ki jo tako direktno otip me moti, navzven pa se sploh ne vidi izboklina.

Kaj pa če ves čas ostane bulica tam? Ali je to nevarno? Ali jo naj dam vseeno odstranit, četudi je gospa doktor dejala, da ni potrebno ker ni sumljiva?

Naj povem, da sem si v maju dala zaradi stresa in posledica bolečin v trebuhu pregledati tudi UZ trebuha, kjer je bilo vse bp. Tudi kri osnovne preiskave so bile vse bp. Drugih znakov nimam, počutje ok, energije dosti. Naj povem da sem nekadilka, ne pijem niti alkohola, prehranjujem se v 90% zdravo, športam in sem mamica treh otrok. Muči me sedaj samo ta bulica na vratu.

V naprej hvala za odgovor
Default avatar

vanaja1

Mislim, da nimaš kaj skrbeti, ker je UZ dovolj natančno pokazal, da je vse v redu. Reaktivna bezgavka pomeni, da je ostala po kakšnem vnetju. Lahko jo že imaš dlje časa pa niti ne veš. Če bi bilo karkoli patološko spremenjenega bi to pokazalo na UZ. Vsaj mojemu očetu je. Še lani je bil na pregledu zaradi močno povečane bezgavke na vratu in ni kazalo patoloških sprememb. Ker je bezgavka ostala močno povečana še vrsto mesecev po tistem pregledu, je spet šel na UZ, pa je že pokazalo sumljive spremembe, ki so se kasneje izkazale kot metastaze raka.

Tako, da če je tvoj UZ v redu, te nima kaj skrbeti. Pa tudi velikost bezgavk ni zaskrbljujoča. Mogoče ti bodo tako povečane ostale zavedno.

Naj te potolažim - tudi jaz imam pod vratom desno reaktivno povečano bezgavko že 12 let. Imela sem neko angino pred 12 leti, takrat se je povečala bezgavka, ki je potem tako kar ostala. Je dobro premakljiva, me ne boli, malce se je celo zmanjšala in je zdaj velika (če takole premerim s kožo vred) nekje 1 cm.

Edino redno se pač spremljaj oz. če bi se karkoli povečalo pa greš spet na pregled. Ampak to se najverjetneje ne bo zgodilo zato kar uživaj v poletju in svojih treh otrocih :)))).
Default avatar

Kristina Modic

Mummy,

pred cca 2 leti me opraskala domača mucka in ranica se mi je zagnojila, zaradi česar se mi je posledično povečala bližnja bezgavka oz. dve. Tudi meni so povedali, da sta reaktivni in sta posledica vnetja. In res je bilo tako. Sicer sta se do sedaj malo zmanjšali, a še vedno ne v prvotno stanje in kot so mi rekli strokovnjaki, včasih povečane reaktivne bezgavke ostanejo še dolgo... lahko šteto v letih. Tako, da ju še vedno malo čutim. Ampak sem mirna, ker vem, da ni nič posebnega. :)
Default avatar

brezimena

Pozdravljeni.

Kje se da opraviti samoplačniški UZ pregled vrata?

Hvala.
Default avatar

Kristina Modic

Lahko samoplačniško, lahko pa tudi na napotnico pri dr. Francu Guni, ki dela v Femina centru na Gasparijevi 11 v Lj. in tudi v Sanatoriju Rožna dolina v v Lj. Preveri, kje boš prej na vrsti. Dr. Guna je super ultrazvočist za to področje!
Default avatar

Jurero

Živjo,

star sem 26 let in že nekaj časa imam težave s prebavo, zato so me poslali na podroben pregled krvi in urina.

V krvi so mi našli povišan S-TSH (5,50) in mi dali napotnico za tirologa. Ker je čakalna doba 9 mesecev, sem se odločil, da grem pred tem samoplačniško na ultrazvok vratu.

Izvid je:
"Žleze slinavke so v mejah normalnega. Obojestransko so na vratu vidne posamezne bezgavke reaktivnega videza, največja nad razcepiščem ACC desno meri 19mm. Nad levo ključnico medialno je vidna 11x7mm velika bezgavka nekoliko heterogene strukture, brez vidnega hilusa - priporočam sledenje.

Ščitnica je normalne velikosti, izenačene strukture, primerno prekvavljena, brez omejenih sprememb."

Sedaj me predvsem skrbi "nekoliko heterogene strukture in priporočam sledenje".
Default avatar

m.a.j.a.

Pozdravljeni,
Danes sem bila na rednem uz prs (pred letom so mi postavili diagnozo: fibrocisticno tkivo v dojkah) in je zdravnik opazil tri cistice, napolnjene s tekocino, poleg tega pa je opazil tudi povecane bezgavke pod pazduho na obeh straneh. Bezgavke so bile povecane a normalne (oblike kavnega zrna, kot se je sam izrazil) in benigne. Vec mi ni povedal. Zanima me, Kaj to sploh pomeni? Je mozno imeti povecane bezgavke na obeh straneh in pri tem ne gre za nic resnega? Kaj naj storim? Naj grem se na kak drug pregled ali pac ta ocena zadosca? Hvala za Odgovor.
Default avatar

a.a.a.a.

Pozdravljeni,
Danes sem bila na rednem uz prs (pred letom so mi postavili diagnozo: fibrocisticno tkivo v dojkah) in je zdravnik opazil tri cistice, napolnjene s tekocino, poleg tega pa je opazil tudi povecane bezgavke pod pazduho na obeh straneh. Bezgavke so bile povecane a normalne (oblike kavnega zrna, kot se je sam izrazil) in benigne. Vec mi ni povedal. Zanima me, Kaj to sploh pomeni? Je mozno imeti povecane bezgavke na obeh straneh in pri tem ne gre za nic resnega? Kaj naj storim? Naj grem se na kak drug pregled ali pac ta ocena zadosca? Hvala za Odgovor.
Default avatar

Kristina Modic

Maja, bezgavke vedno obstajajo na mestih, kjer morajo biti in če so bile v velikosti kavnega zrna, je to povsem normalno. Povečane so, ko so velike napr. 2 cm. Tako, da ultrazvočistu lahko povsem zaupate.

Pozdrav,
Default avatar

Kontrolor

Poudravljeni,
Zanima me kaj lahko pomenijo reaktivne bezgavke na vratu. Zanima me, ker sem bil na ultrazvoku vratu in dobil izvid reaktivno povecane bezgavke na vratu. Glede na to, da mi raste modrostni zob, bi lahko kako to povezal, ali je lahko kaj bolj resnega?
Hvala in lp!
Default avatar

Kristina Modic

Kontrolor,
to je pogost primer in ni nič nevarno. Samo po sebi sčasoma izzveni, nekateri pa imajo s tem pogoste in dolgotrajne težave. A kot sem že napisala, ni nevarno. Je pa dobro spremljati.

Pozdrav,
Default avatar

Anapro

Spoštovani,
najprej lepo pozdravljeni iz Štajerske in pohvale za vaše delo. Stara sem 28 let in danes 10.11.2016 sem bila poslana pod nujno na UZ. Dobila sem Amoksiklav, pregled čez 4 dni in naslednji izvid, za katerega vas lepo prosim, da mi malo obrazložite, ker me skrbi.
Ad UZ: leva submandibularna žleza je v primerjavi s kontralateralno stopnjo hipoehogena - edematozna. Dopersko v njej dokažemo hiperemijo. Dilatacije izvodila ni videti. Lokoregionalno so vidne pomnožene podolgovate bezgavke z maščobnim hilusom ter primerno debelo parenhimsko plastjo - reaktivne. Susp. bezgavk na vratu ni videti. Sicer so žleze slinavke primerne velikosti, homogene strukture in primerno prekrvavljene. V obeh režnjih ščitnice so vidni posamezni cistični nodusi, največji je levo ter meri 0.6 cm. Mnenje: edematozna ter hiperemična leva submandibularna žleza.
Zadeva se je pričela pred kakšnimi 14 dnevi silovito, potem se zmanjšala in sedaj zopet ponovno ogromno zrastla, boleča, pekoča, nepremakljiva. Sicer se zadnje čase ponoči več potim, imam motnje pri prehrani (apetit), zaprtje, tudi seč je na dneve temnejši. Krvni izvidi so baje bp, samo CRI (ali nekaj na C...) je povečan (baje zaradi vnetja). Sicer sem pod redno izpostavljena večjemu stresu.

Prosila bi vas za mnenje, ali bi lahko šlo za kaj resnejšega ali bo najbrž zadostoval samo kirurški poseg?

Najlepša hvala,
Ana