Forum.Over.Net

Starševski čvek

stroški klime

Default avatar

vroče poletje,da te kap

Tiste ki imate klimo ali poznate zadevo, prosim za podatek:
- koliko stane montaža klime
- klimatska naprava
- mesečni strošek oz. koliko porabite energije
- strošek, če je še kakšen
- koliko časa traja da jo naročiš in lahko uporabljaš.
HVALA!
Default avatar

savrinka

Na tvoja vprašanje ti žal ne znam odgovoriti. Razpon cen za nakup klime je ogromen. Edini nasvet je, da izbereš invertersko. Nekaj dni nazaj je bilo govora o 3 ure klime na dan 10€ večji račun na mesec. To je zelo okvirno seveda.
V bistvu bi pa dodala le to, da je kvaliteta življenja s klimo toliko višja, da to dejansko nima cene. Če lahko kje drugje kaj odtrgate potem si klimo vsekakor privoščite.
Default avatar

odvisno

Invertersko se ti splača kupit, če boste hladili/ogrevali stanovanje cel dan. Če boste prižgali klimo za cca. 2 uri na dan čez poletje, se vam inverter ne splača. Cena navadne klime (3,5 KW) je nekje 350€, inverterja pa cca. 600€. Navadna porabi 1,06 kw, inverter pa 0,9 kw. Si lahko zračunaš razliko. Nama se ni splačalo kupovat inverterske.

Cena montaže se giblje nekje 150€/klimo, fušarji so seveda cenejši.
Default avatar

ateek

Klima se danes dobi z montažo vred za cca 350€.
Vedeti moraš, ob montaži je potrebno poskrbeti za odtok kondenza, sicer teče voda po zidu, običajno se doda kakšna plastična cev katero spelješ kamor želiš da teče voda, recimo v odtok.

Sama naprava niti ni tolk draga. Moč klime je 2KW na eno uro ali več iz česar sledi, če zadeva šiba 10 ur je to 20KW na dan, torej je to 600KW mesečno, kar je nekje toliko kot porabi 4 članska družina mesečno. Sledi, da porabiš vsaj enkrat več električne energije kakor sedaj brez klime. Za info, pri nas porabimo trenutno nekje 400KW mesečno jasno brez klime.

Računati si ne smeš zgolj porabljenih kilovatov in misliti, da doplačaš zgolj kilovate porabe. Ne, distributer ti še zaračuna druge dajatve sorazmerno z porabljeno energijo se ti dajatve dvigujejo.
Zgolj primer kar tako: sedaj porabim 100KW mesečno zato sem v tarifi B in za tarifo B moram plačati 20€ mesečno + porabljene kilovate. Poraba je narasla na 200KW, sedaj nisi več v tarifi B temveč v tarifi C za kar moraš plačati 30€ + porabljene kilovate, tu še je omrežnina katera se ti tudi dviguje glede na to koliko gospodinjstvo porabi in še kakšna stvar zraven, dobro se pozanimaj, velikokrat pozabijo povedati kaj še moraš doplačati in se potem pri računu čudiš.
Ne bom rekel točno, nekaj sem preračunaval in ob dvigu + 600KW si prištej ceno kilovata katera ostaja enaka za eno enoto in še prištej dvig 50% ostalih dajatev katere so že sedaj na računu.
Tako nekako, če bi bil kilovat 1€ sedaj jih porabiš 100 je to 100€ za kilovate ostale dajatve 80€ se pravi skupaj dobiš račun 180€.
Nova poraba 200KW je 200€, ker zapadeš v druge razrede zaradi dviga porabe niso več ostale dajatve 80€ temveč 130€, nov račun 200+ 130= 330€ .
Menim da so klime pregrešno požrešne in dobro čutiš na denarnici, sploh je lahko šok, če ne plačaš po dejanski porabi temveč pavšal, pride jesen in poračun in ti postane tako vroče, da sploh ne rabiš kurit.
Upam, da sem natipkal razumljivo. Odvisno od stanja v denarnici, si omisliš klimo ali pa ne.
Default avatar

ampak

No ker sem sama gledala te dni klime, me prav zanima kje stane klima 350 evrov z montažo. Montaža je skoraj povsod 25o evrov. Gledala sem tudi prenosne in so že te tam okoli 290 najcenejše prosim. Če morda kaka ve kje se dobi klima za 350 evrov bi pa bila vesela da nalepi link. Samo od klime. Cene se gibljejo od 450 navzgor. Res odvisno ali je navadna, inverterska, ipd. Sama iščem za manjši flet in cene so pač take. Odgovor : klima se dobi z montažo vred za 350 evrov - je pa ali zelo star ali pač zavajanje. Včerajšnji ogledi poveda tako stanje. Če veš za kakšno - novo - z montažo za 350 evrov - ti šenkam še jaz 50 evrov. lp
Default avatar

savrinka

ampak je napisal/a:
Pri ceni montaže bodi pozorna na to, da ti potem za klimo računajo 8,5% davek in ne več 20%. Tako pride razlika v ceni z montažo ali brez montaže nekje 100€ in ne več 200€ ali več.
Default avatar

ateek

ampak je napisal/a:
sorry, a veš da ti ne morem dati linka, ker imaš prav zadeva se približuje proti 600€. Se pa nič ne šalim eden mesec nazaj je bila akcija v big bang-u 350 z montažo, split sistem poraba 1,8KW, sam sem videl zadevo. No kakor koli imaš prav kar se tiče cene, nabave in montaže, no saj morda še bo kakšna akcija.http://www.bigbang.si/rezultati-iskanja ... ring=klima
Default avatar

špar

V šparu so imeli 14 dni nazaj panasonic klime 3,5 kw za 350€.
Default avatar

oninon

atek napisal, samo delček kopiram:
Sama naprava niti ni tolk draga. Moč klime je 2KW na eno uro ali več iz česar sledi, če zadeva šiba 10 ur je to 20KW na dan, torej je to 600KW mesečno, kar je nekje toliko kot porabi 4 članska družina mesečno. Sledi, da porabiš vsaj enkrat več električne energije kakor sedaj brez klime. Za info, pri nas porabimo trenutno nekje 400KW mesečno jasno brez klime.
O, to pa še zdaleč ne bo držalo.Sedaj ste nekoga pošteno ustrašili. Klima, pa nisem stručko, ne porabi 2 kw, če porabi pol manj je že veliko.So klima naprave, ki pri porabi 1 kw dajo 4 x več od sebe, pri hlajenju ali gretju.
Pa lep pozdrav. Poiščite ,gogle ve vse.
Default avatar

ateek

oninon je napisal/a:
Saj OK to je tvoje mnenje, no velja osnovno pravilo nobena naprava na tem svetu ne more dati več kakor porabi, potem bi bil možen perpetomobile in kdor bo to naredil bo rešil svet.
Nazivna hladilna moč klimatskih naprav v gospodinjstvu je od 1,2 kW do 10 kW, govorimo o nazivni moči hlajenja in nikakor ne o porabljeni električni energiji. Porabo električne energije ocenimo na podlagi električnih komponent hladilne naprave. Pri tem moramo upoštevati, da se vsa porabljena električna energija ne porablja neposredno za hlajenje, ampak je precejšen delež tudi za pogon pomožnih naprav: kompresor ventilatorji, elektronika ... . Kar pomeni, da je skupek porabe precej višji kakor koristen izdatek. Podjetja lahko naredijo izračune po svoji logiki, privlačno za kupca. Žaga moči 1 kW ( poraba na uro) ima sicer lahko moč po nekih izračunih 30kW in podjetje sploh ne laže, le pozabili so povedati da ima koristne moči 0,5 kW na zob oziroma na dva zoba 1kW, če je zobov 60 je to 30kW. Pozabili so tudi povedati, če bi vsi zobje bili naenkrat obremenjeni bi se vse skupaj zaustavilo, sploh pa zakaj bi povedali saj saj so v normalnih razmerah obremenjeni 2-3, za kupca se pa res mikavno sliši 30kW moči.
Kupiš zvočnike, gre za enake zvočnike in gor je podatek 300W sinusne moči, nekje v kotičku še pa pripišejo 2x50W, oboje je res le da povprečnega uporabnika zanima glasbena moč, sinusoida suma sumaro nas uporabnike sploh ne zanima, se pa spet dobro sliši 300W waoo.
Dobro sedaj sem že zabluzil, če hočeš razumi ali ne, hladilno moč ne enači z porabo.
Še to, če hočemo biti zelo precizni, govorimo vse narobe, nobena naprava ne tem svetu ne hladi, dobro splošno pogovorno pa vsi rečemo hladilnik hladi tudi jaz. Važno je da se razumemo, mar ne.
Default avatar

Sanketa

Pozdravljeni,
glede na vaše vprašanje okrog cene klime in montaže se je prvotno treba vprašati kako veliko stanovanje imate, saj ta narekuje moč klime. Pravtako je treba ločiti inverterske klime, ki so dražje od "navadnih", je pa poraba le teh nekoliko višja. Cene navadnih ne-inverterskih se gibljejo okrog ca. 300€, s tem, da jih skoraj več ni za dobiti, ker je trg preplavljen z inverterskimi. Pri odločitvi je treba gledati npr. tudi energetski razred. Glede odločitve o cenovnem razredu in stroških delovanja pa imate zanimiv blog z nazivom Poraba in poraba in obratovalni stroški klimatske naprave. lp