Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

PCOS in metformin

Default avatar
Pozdravljeni!

Zadnjič sem imela samoplačniški pregled pri endokrinologu, ta mi je po kratkem pogovoru predpisal 100mg aldactone, oz dal potrdilo, da mi ga predpiše osebni zdravnik. Moji simptomi so: poraščenost, izpadanje las, prevelika telesna teža. Povedala sem mu, da se redim, če samo maaalo več pojem, pa če se samo maaalo neham gibat in je rekel, da je to zaradi PCOS... Kmalu grem v tujino za nekaj časa, zato je rekel, da lahko težo začnem zgubljati, ko pridem nazaj (čez eno leto!) po nekih programih za telovadbo.. Po temeljiti raziskavi na internetu pa mi ni jasno, zakaj mi ni predpisal metformina. Namreč, jaz se lahko sama spravim k telovadbi, a še vedno mi ostane velik trebuh (par let nazaj sem bila popolnoma fit, trebuh sem pa še vedno imela) in hudi napadi lakote po zaužitih OH, temne lise pod pazduhami.... Kar so znaki inzulinske rezistence. Na lastno pest sem začela jemati cimet, in zdi se mi, da mi pomaga, hujšam, brez da karkoli delam. Toda cimet je drag in še škodljiv v večjih količinah, mar ne bi bilo bolje, če bi mi predpisal še metformin? In zakaj nisem imela nobenih hormonskih testov ali testov glukoze itd? Lahko to rečem osebnemu zdravniku, da me pošlje še na te preglede in mi potem osebni zdravnik predpiše metformin?

Hvala lepa za odgovore.
Default avatar
Spoštovani!

Pri PCOS in prekomerni telesni teži je dejansko na prvem mestu terapija z metforminom. Terapijo vam lahko predpiše tudi vaš izbrani zdravnik.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,
Zanima me koliko casa lahko pri bolnicah s pcos traja zdravljenje z metforminom (Glucophage) in kdo vse lahko to zdravilo predpise (ali samo endokrinolog/ ginekolog ali tudi osebni zdravnik)? Je potrebna napotnica za endokrinologa najprej? V sklopu studije jemljem to zdravilo (poleg euthyroxa. 175), ucinki so pozitivni. Kaksni so negativni stranski ucinki jemanja zdravila na daljsi rok? Zakaj v tujini nosecnice jemljejo zdravilo celo nosecnost, pri vas pa velja, da se ob zanositvi s tem preneha?

Hvala vam za odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Pri PCOS je osnovna motnja genetsko pogojena rezistenca tkiv na insulin. Terapija z metforminom je najprimernejši način zdravljenja. Terapija lahko traja daljši čas. Glede jemanja metformina v nosečnosti se mnenja razlikujejo. Vsekakor obstajajo dokazi, da ni teratogen, vendar ga pri nas trenutno v nosečnosti ne predpisujemo.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,
Pred pol leta sem rodila, zanosila sem
z metforminom (pcos) po 3 mesecih. S partnerjem bi rada cimprej spet zanosila. Kdaj bi lahko po vasem mnenju lahko dobila kaksno spodbudo za ovulacijo?
Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

menim sicer, da ni zadržka za načrtovanje ponovne nosečnosti. priporočam posvet z ginekologom.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P