Med.Over.Net

Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Anja Siegl, dr. dent. med. • Teja Jeras, dr. dent. med.

Otroci, mladi ali starši, imate vprašanja s področja zobozdravstvene preventive? O mlečnih in stalnih zobeh, o težavah z zobmi in kdaj se odpraviti k zobozdravniku.

Anja Siegl , dr. dent. med.

Anja_Siegl

Teja Jeras , dr. dent. med.

TejaJeras

gangrena

Default avatar

helena

zobozdravnica mi je na sedmici spodaj ugotovila, da imam gangreno (od tega me boli tudi uho in praktično cela desna polovica glave). Dobila sem nek "strup" in čez en mesec imam spet kontrolo. Zanima me kaj gangrena je in kakšne so možnosti ozdravitve zoba.
Default avatar

Alenka Šenk Erpič

Spoštovana Helena,

gangrena je precej zastarel izraz in se v strokovnem pogovoru več ne uporablja, tako da vam točno ne morem razložiti, kaj je zobozdravnica s tem mislila.
V bistvu naj bi že šlo za odmrtje zobne pulpe (živca), ki pa jo je potrebno odstraniti in v zobni kanal vstaviti zdravilo, kar pa ne pojasnjuje vašega opisa (strup). v primeru, da je zobna pulpa še "živa", potem nanjo lahko damo posebno sredstvo, ki jo dokončno "uniči" in je kasnejše odstranjevanje le-te neboleče.
Torej, kaj točno vam je naredila zobozdravnica ne vem, ker je nekaj nejasnosti. Kakorkoli, zob vam bo zdravila z menjavanjem zdravila v zobnih kanalih, ga po končanem zdravljenju temeljito napolnila in nato naredila plombo (vsaj tako predvidevam).
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva