Starševski čvek

JT: Dehidracija in kako se ji ogniti

Default avatar
Sončno vreme, visoke temperature, potovanja in ure preživete na prostem so stvari, ki jih s seboj prinaša poletje. Čeprav se mnogi veselimo toplejšega obdobja leta pa ta lahko povzroči številne preglavice našemu zdravju, ki so nemalokrat posledica dehidracije. Potenje med delom ali vadbo na prostem pa tudi uživanje hrane in pijače v eksotičnih krajih, ki jima sledita bruhanje in driska, lahko telo izsušijo do mere, ko je resno ogroženo naše zdravje in celo življenje.

Kdaj je telo dehidrirano?
Ali pri dehidraciji zadostuje pitje navadne vode?
Koga najbolj ogroža dehidracija poleti?
S čim se hidrirati med telesno vadbo?
Kaj je rehidracijska raztopina in kaj so elektroliti?
……

V živo klepetamo z mag. Uršo Kos, produktno vodjo pri podjetju Carso d.o.o., ki bo z veseljem odgovarjala na vsa vaša vprašanja do 12. ure.

Vljudno vabljeni, da se z vprašanji in morebitnimi izkušnjami pridružite Javni tribuni tudi vi.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
če me v boli oz. duši v prsih, a je to dehidracija lahko?
Default avatar
Pozdravljeni,

kako je z dojenčki med poletjem? Ven hodimo od 8.ure do 10.ure in nato po 19.uri, saj je čez dan enostavno prevroče. Ker se trenutno še dojimo (star bo pol leta), naj mu dodajam še vodo in/ali naj bo ta sobne temperature ali rahlo hladna?

Lep pozdrav
Default avatar
Ne vem, če ste pravi naslov me pa zanima, kako je s suho kožo. Pozimi je še huje, samo tudi poleti ne preveč dobro, mi vseskozi leti dol. Kakšen nasvet glede tega?
Default avatar
Andreja je napisal/a:
Lep in poletno sončen pozdrav vsem "mon-ovcem" še v mojem imenu. Že nestrpno pričakujem vaša vprašanja ali izkušnje, ki ste jih pripravljeni deliti z vsemi nami.
Default avatar
600 je napisal/a:
Pozdravljeni.

Visoke poletne temperature so pogosto vzrok, da naše telo pospešeno izgublja vodo in minerale, zaradi česar tudi hitreje dehidriramo. Dehidracija se kaže z značilnimi znaki, kot so glavobol, razdražljivost, suha usta itd. Čeprav so bolečine v prsih eden izmed znakov resnično hude dehidracije, ki med drugim zahteva obisk zdravnika, gre lahko v vašem primeru za pridružene težave, o katerih bi se bilo pametno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Nikakor vas ne bi želela strašiti, vendar vselej velja, da je bolje težave preprečiti kot zdraviti, sploh če se te že dlje časa pojavljajo. Vseeno pa poskrbite, da v teh toplejših dneh poskrbite za ustrezno hidracijo. Najlaže boste določili ali pijete dovolj tako, da pogledate barvo svojega urina - če je ta podoben barvi limonade pijete dovolj, če pa ste bližje barvi jabolčnega soka pa le posezite po kozarcu ali dveh tekočine. Kdaj pa kdaj kozarec vode nadomestite z npr. rehidracijsko raztopino, da boste nadomestili tudi izgubljene minerale (sploh če se močneje potite oziroma veliko časa preživite na prostem).

Želim vam veliko zdravja in prijetno poletje,
Urša
Default avatar
nekateri pravijo, da lahko namesto vode piješ tudi čaj, drugi da mora biti obvezno voda. kaj vi zagovarjate?
Default avatar
Dojenček v vročini je napisal/a:
Lep pozdrav!

Na splošno velja, da otroci do 6.meseca starosti vso potrebno tekočino načeloma dobijo že tekom dojenja oziroma z mlečno formulo, zato dodajanje vode tudi v toplejših dnevih ni potrebno. Dodajanje vode lahko pri dojenčku, mlajšemu od pol leta, vpliva na absorbcijo hranil iz mleka oziroma zmanjša ali zavre občutek lakote. Čeprav nekaj požirkov vode ne bi povzročilo škode, se pred morebitnim dodajanjem le te posvetujte s svojim pediatrom oziroma počakajte, da vaš otrok dopolni šest mesecev. Vsekakor pa je priporočljivo, da se, kot ste navedli že sami, na sprehode odpravite v času, ko zunanja temperatura še ni pretirano visoka. Tako boste boste uživali vi in vaše dete.

Želim vam čudovito poletje z vašim sončkom,
Urša
Default avatar
suhica2 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Razlogov za suho kožo je več in je ne gre pripisovati izključno samo dehidriranosti telesa. Pogosto velja, da s pretiranim pitjem navadne vode dosežemo ravno nasprotno, saj iz telesa splaknjujemo dragocene minerale, ki jih telo nujno potrebuje za normalno funkcioniranje (tudi uravnavanje vlažnosti lipidnega-zaščitnega sloja kože). Med njimi je ključen zlasti natrij, saj ta poskrbi, da zaužita voda v nas ostane dovolj dolgo, da jo telo lahko uporabi na mestih, kjer jo najbolj potrebuje. Zato je priporočljivo, da kozarec vode vsake toliko nadomestite z rehidracijsko raztopino. Tako boste telesu poleg vode zagotovili tudi prej omenjene soli.
Glede na to, da so vaše težave s kožo prisotne celo leto, je med možnimi vzroki seveda tudi dehidracija. Ta je manj očitna pozimi, čeprav je zaradi centralnega ogrevanja, suhega zraka, nizkih temperatur itd. še kako prisotna. V kolikor z bolj discipliniranim pitjem ne rešite težave pa vam svetujem še obisk pri dermatologu, ki bo vaši težavi nedvomno kos.

Želim vam lepo in brezskrbno poletje,
Urša
Default avatar
vseskozi je napisal/a:
Pozdravljeni!

Tudi sama sem že slišala podobna priporočila, vendar pa bi bila pri pretirano posplošujočih nasvetih, kot sta pitje zgolj vode ali čajev, vsekakor previdna. V kolikor se v izogib dehidraciji poslužujemo le pitja čajev, velikokrat telesu ne delamo pretirane usluge. Nekateri zeliščni čaji(čaji iz preslice, brezovega listja, brinovih jagod, boreča oziroma borage, breze, črnega ribeza, plahtice, resja, rmana, peteršilja, regrata ...,) predvsem pa pravi čaj na telo delujejo kot diuretik, kar pomeni da iz telesa pospešeno odvajajo vodo in življensko pomembne minerale. Tako telo še dodatno izsušujejo in postopno vodijo k dehidraciji.
Tudi pitje le navadne vode ni priporočljivo, saj z njenim vnosom le povečamo volumen urina kar vodi k pogostejšemu uriniranju in ponovnemu izsuševanju telesa. Zaradi povečanega vnosa vode se zmanjša koncentracija natrija v krvi, to pa vodi k zmanjšanju občutka žeje, čeravno naše telo tekočino v resnici potrebuje. Zato tudi v tem primeru velja pravilo zdrave pameti - seveda lahko pijete vodo in čaje, vendar z njima ne pretiravajte. Pomembno je, da vodo, ki je vseeno boljša izbira kot le čaj, občasno nadomestite z rehidracijsko raztopino. Tako boste telesu zagotovili vse pomembne minerale, ki jih potrebuje za funkcioniranje. Le z njihovo pomočjo voda v telesu ostane dovolj dolgo, da jo telo lahko porabi tam, kjer jo najbolj potrebuje.

Želim vam obilico zdravja in čudovito poletje,
Urša