Starševski čvek

ali se lahko nosi malica od doma

Default avatar
že dve leti imamo borbe s to šolsko prehrano.in letos se razmišljala,da je sploh nebi prijavila za naslednje leto. malico bi si hčera nosila od doma. ceneje me tako ne pride,vendar bi vsaj jedla. ali se to sedaj že da. vem,da kosilo ni nujno,vendar ali je malica v oš obvezna.ne mara teh raznih kiflcov in zavitkov. najraje ima kruh in jogurt ali jabolko. plačujem pa celo malico,ona je pa lačna. brez veze,včasih si nese kaj od doma,pa še to je ogenj v strehi v šoli med sošolkami. najraje bi ji vse pojedle,če česa ne marajo kar je za malico,hvala
Default avatar
meni bi bilo vseeno če se sme ali ne, otroku bi dala pač tisto, kar poje ... kdo pa je šola da ti bo govorila kaj naj tvoj otrok je?

če smo morali oddati prijave za malice in kosila predvidevam, da tisti, ki otrok niso prijavili, malice in kosila pač ne bodo imeli.
Default avatar
torej jo lahko še odjavim,četudi sem list oddala. res mi je groza,prav zjokala se je,jaz sem pa mislila,da morajo vsi imeti enako. vendar vsi tisti zavitki,neki namazi jo motijo,pa ni razvajena. najraje ima kruh in maslo ali jogurt in tega skoraj nikoli ni no. mi smo imeli vedno preprosto hrano,tu so pa kar nekakšni kroasanti in ko že vrečko odpreš meni smrdijo
Default avatar
Tako smo tudi mi delali. V šoli za malico ni pojedla nič. Nekje enkrat sredi šolskega leta sem jo odjavila od malice, brez problema, potem pa je s sboj nosila kar je pač jedla. Večinoma sirovo pa trikotni sirček. Tako je bilo v 4. in 5. razredu. Zdaj, ko pa je v 8. razredu, pa gre med malico v kuhinjo in si tam vzame kruh pa sir. Nekako zamenja malico.
Default avatar
Isti problem. Če bi jim dali kos navadnega kruha in navadni jogurt, bi večkrat jedli kot zdaj, ko dobivajo razno sladko pecivo, da o ultra mastni pici sploh ne govorim. Resno razmišljam, da bodo nosili od doma, tako vsaj ne bodo lačni.
Default avatar
Ja itak, da lahko nosi otrok malico od doma!
Naša punca jo je jedla v jedilnici, skupaj s sošolci.
Po začetnem čudenju so to dejstvo normalno sprejeli - pa ni alergik ali kaj drugega, le šolska malica ji ni ustrezala.
Default avatar
Če je pa kdo ob tej ponudbi malic lačen, potem pa res ne vem, kakšne otroke imate.
Zgleda, da vam gre le za plačilo.
Default avatar
ooooooooo,hvala res hvala.grem kar odjavit. lep dan vsem
Default avatar
kolk ste pametni je napisal/a:
Kaj od tega, da otrok ne mara procesirane hrane, ki jim jo filajo v šoli, ne razumeš?
Meni se želodec obrne, ko kdo odpre kak tisti kifeljček v vrečki, ki jih zdaj dobivajo, ko vse zasmrdi po kislem, da ne govorim o mini picah in podobnem sranju, ker je to pač najpreprosteje in najceneje, da ne govorim o hranilni vrednosti take malice.
In če otrok sam zavrača to sranje, hvala bogu, naj je jogurte, jabolka in kruh, če mu paše.
In to je daleč od tega, da bi starši ne hoteli plačati malice.
Default avatar
strupenjača je napisal/a:
če bodo vsi nosili od doma, ne bodo mogli šolniki več tarnati da so otroci predebeli, kdo pa ne bi bil od pizze vsak drugi dan.
Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.
Default avatar
6 je napisal/a:
Vse, kar je v šoli plačljivo, je neobvezno. Torej je malica neobvezna in jo lahko odjaviš. Za naslednje šolsko leto seveda.
Default avatar
Seveda lahko odjaviš. Paziti moraš le, da pač izpolniš odjavnico. Ker samo dogovor pač ne šteje. Torej prosim v šoli, da ti dajo odjavnico in je to to.

Potem pa naj od doma nese tisto,kar bo otrok jedel. brez težav in problemov. Moja dva sdta si nosila za kosilo, ker kosila nista hotla.
Default avatar
vsak po svoje je napisal/a:
Žal moraš šolo o svojii nameri, da želiš otroku dajat domačo malico, obvestit- učitelja, razrednika obvezno. Zakaj? Logično malo razmisli, zakaj: smo v časih, ko se čedalje bolj opazijo socialne razlike, tako pri oblačenju, kot pri marsičem drugem in tudi pri načinu prehranjevanja. Da ne bo nastal problem, ko boš ti svojemu otroku dajala za malico stvari, ki si jih v drugih družinah ne kupijo, ne privoščijo ( takšne in drugačne jogurte, drugo hrano, domače pecivo, ipd) in bodo zbudile lušte ostalim otrokom, se bodo glasno pritožili, ker oni pa jedo npr. kislo smetano na kruhu, pa mesni namaz, ipd. Ti ptroci bodo doma povedali svojim staršem in jih vprašali, zakaj morajo oni jest v šoli kislo smetano na kruhu, če pa lahko ta pa ta je npr, sendvič?? In ti starši bodo prišli v šolo in naredili cel halo, kaj se to pravi, da si ta nosi to in to v šolo za malico?? Imaš take, ki povsod iščejo in želijo delati red na vseh področjih, brez skrbi!Tako bo, če ne boš obvestila vnaprej učitelja in pazila, kaj nosi s seboj otrok za malico.

Pri nas pri enem od otrok so v razredu trije alergiki in si nosijo hrano od doma, tudi 5 učencev si nosi hrano od doma, več kot polovica jih več ne je popoldanske malice, je pa res, da tisti, ki si nosijo, ne jedo za malico npr. raznih čipsev, kupljenih plastenk s pijačo, ker imajo na šoli to načelo prepovedano ()!), ker lahko pijejo samo vodo, torej ne nosijo junk food hrane, ampak nastopi pa že problem, če si eden od otrok prinese npr. češnje, jagode, maline, borovnice, svežo papriko, pa drugi rečejo: joj, blagor tebi!!!

Ampak se pa strinjam, da imajo otroci pravico jesti za malico tisto, kar so navajeni jesti tudi doma in imajo zato tudi pravico nosit v šolo svojo malico. Ampak tako, da z njo ne vzbujajo pozornosti in ne "dražijo" drugih otrok.

Še tole: V tujih državah si otroci tudi že desetletja nosijo s seboj šolsko malico, ker v šoli nimajo organizirane, ali pa starši preprosto ne plačujejo, ker so racionalni in doma se vedno najde kaj zelo dobrega, kar otrok z veseljem poje za malico. Kak košček domačega peciva, domač kruh, sadje in zelenjavo z domačega vrta, ali pa kupljeno, saj je vseeno - važno je, da otrok poje tisto, kar ima rad in da dobi zdrava hranila v svoje telo.
Default avatar
kolk ste pametni je napisal/a:
Zakaj?? A zato, ker mi doma na vrtu zraste sadje in zelenjava, kar otrok z užitkom poje ( npr. surovo korenje, redkvice, pa paprika, ipd), ker čez vikend spečem kakšno zdravo pecivo iz malin, jagod, češenj, pa z veseljem reče, da bi to imel za malico, pa jogurt za spit, raje, kot kruh z namazom?A še nikoli nisi slišala, da je to drugje, po drugih državah, ustaljena praksa??
In kaj sedaj, če otrok ne je npr. hladne mastne pice, kisle smetane na kruhu, namaza, paštet? Moram to obvezno plačevati? Ker tudi doma tega ne jemo ? Oprosti, ne gre za preseravanje, če otrok sam pove in izrazi željo, da bi raje nosil od doma, da lahko poje tisto, kar je navajen. In to brez velikega cirkusa.

Naši otroci so vzgojeni tako, da se o stvareh pogovarjamo in upoštevamo njihova mnenja, želje in predloge. Tako si gradijo samozavest in osebnostno tudi rastejo. Takšne otroke imamo pri nas...Pa pri vas?
Default avatar
6 je napisal/a:
Lepo, da si se razveselila, ampak vseeno me zanima, kako da si se tega spomnila natančno 8 dni pred koncem tega šolskega leta???
Default avatar
zato,ker ispolnjujemo prijavnico za naslednje šolsko leto,hvala za nasvete
Default avatar
6 je napisal/a:
Kaj če bi šla tudi ti z otrokom sem pa tja na kakšno uro slovenščine? ISPOLNJUJEM????????
Default avatar
6 je napisal/a:
Ena od jutrišnjih malic na osnovni šoli!! In kaj od tega tvoja hči ne je??
MALICA: POLNOZRNATA ŠTRUČKA, ŠUNKA BREZ ADITIVOV, SIR, KUMARICE, ČAJ Z LIMONO
Default avatar
malica na šoli je napisal/a:
Na šoli so imeli prejšnji teden:
pon: kruh črni, evrokrem, mleko, sadje
tor: kruh polbeli, skutin namaz, kumare, čaj
sre: pizza, čaj z limono
čet: sirova štručka, sadni kefir
pet: štručka, hrenovka, senf, čaj

Ker bi naš otrok pojedel le malico, ki je bila v torek, raje nosi s seboj doma pripravljeno malico.