Med.Over.Net

Neplodnost

umetna oploditev samskih

Default avatar

razumemda

Ali kakšna zasebna ordinacija v Sloveniji izvaja umetno oploditev samskih žensk?
Default avatar

odsotnost

Na Hrvaškem mislim, da se da po novem zakonu. Ali pa v Grazu.
Default avatar

E391

V Sloveniji zakonodaja to prepoveduje. Pa na Češkem tudi. So pa države, kjer je to možno. Mislim, da je ena možnost Makedonija.
Default avatar

panenova

Oploditev z biomedicinsko pomočjo za samske ženske je na Hrvaškem možna od maja letos naprej. S tem se je Hrvaška pridružila večini evropskih držav, ki omogočajo tudi oploditev samskih žensk. Le v šestih državah to ni dovoljeno, med njimi je tudi Slovenija. Smo pa napredni!
Default avatar

razumemda1

Zakon v Sloveniji medicini tega ne dovoljuje, kar pa še ne pomeni, da tudi v dolini Šentflorjanski ni možna umetna oploditev samske ženske ;-) Lep dan, [email protected]
Default avatar

E391

No, če se že lovimo na besede, potem seveda da ja, vsi trije centri za neplodnost v Sloveniji izvajajo tudi oploditve uradno samskih žensk, saj nikjer ni pogoj, da mora biti ženska poročena, izvenzakonske skupnosti se pa tudi ne da registrirati, da bi bil to kak poseben status. Torej smo vse, ki smo šle v OBMP in nismo bile poročene, v bistvu bile samske:) Ampak zahtevajo pa, da imaš partnerja. Tudi v primeru, ko gre za darovano moško spolno celico, moraš imeti partnerja. Sicer nobena klinika ne preverja, če je moški, ki si ga pripeljala s sabo na preglede in postopke res tvoj partner ali je morda samo nek 'naprošeni mimoidoči', a če kaj poznaš te postopke od blizu, je zelo malo verjetno, da boš lahko koga naprosila, da bo šel skozi vse te postopke na kliniki s tabo in na koncu tudi uradno postal oče tvojega otroka (z vsemi finančnimi in drugimi iz zakona sledečimi obveznostmi). Ne verjamem pa, da bi katera od naših treh klinik na črno izvajala oploditev resnično samskih žensk z darovano spermo. Imajo dovolj dela z uradno dovoljenimi postopki in ni logike, da bi se jim splačalo tvegati in se spuščati v tako hudo kršenje zakonodaje.
Default avatar

zeuso

Če se spomnete smo že kar nekaj let nazaj sami državljani slovenije na referedumu zavrnili, umetno oploditev samskih žensk z darovano moško celico. Lep pozdrav
Default avatar

skratek2

Tudi če bi bilo možno, so čakalne vrste za darovane celice že za tiste uradno "ne samske" zelo dolgeeeee. Pa v tujino!

lp
škratek
Default avatar

odsotnost

zeuso točno tako, in zavrnili smo tudi uvoz darovanih spolnih celic, na žalost tistih, ki čakamo ...

samo tako pač je pri nas, ker o takih zadevah odločajo nepučeni ljudje, ki itak nimajo blage veze, zakaj grejo na referendum
Default avatar

TamTam

panenova je napisal/a:
A ima katera že izkušnjo iz Hrvaške?
Default avatar

ednina

Pozdravljeni!
Zanima me ali ima kdo kakšne informacije kam se obrniti po pomoč oz. kako se pravzaprav podati na pot umetne oploditve na Hrvaško? Govorim seveda o samski slovenski ženski. Hvala za kakršenkoli namig!
Default avatar

srecka

Najboljše se je obrniti direkt na kakšno njihovo kliniko. Pobrskaj na netu še za kakšen hrvaški forum neplodnosti, tam boš najbrž dobila vse info.
Default avatar

ednina

Hvala "srecka", najbrž bo tako res najbolje! In hvala za namig hrvaškega foruma! Lep pozdrav!
Default avatar

pišuka

V četrtek sem poklicala na eno privatno kliniko v Zagrebu in jih vprašala kako in kaj, saj se tudi sama zanimam za to vrsto oploditve.
Gospod mi je povedal, da zakon velja od 1. 8., vendar je problem z darovalci, saj, da jih nimajo. Rekel je še, naj pokličem novembra. Verjetno še bo preteklo kar nekaj časa, preden bo zaživela t.i. banka sperme.
Pozanimala sem se tudi v Angliji, na eni privatni kliniki - tam imajo vse urejeno - samo, da imaš denar. Pa še v banki sperme lahko izbiraš raso, barve oči, las, približno velikost,...kar hočeš, le spola ne. Če želiš, da otrok spozna očeta, se odločiš za odprtega donorja, če pa ne pa zaprtega oziroma skritega.
Default avatar

ednina

Pozdravljena, "pišuka"!
Hvala, da si podelila informacijo z nami, čeprav ni prežeta z upanjem, a ne?
Če bom tudi sama izvedela karkoli novega, se oglasim.
Hvala in vse dobro!
Default avatar

bunnyx

Nisem samska sicer, ampak vam privoščim, da vam uspe prit do otroka... Danes, ko je itak toliko čudnih moških na svetu, pa celo parov, ki zanemarjajo svoje otroke, se mi ne zdi fer, da pa nekdo, ki je pripraljen imet načrtno otroka in zanj lepo skrbet, ne more tega uresničit...

Jaz še nimam otrok, ker mi zaradi drugih stvari ni uspelo, ampak ko gledam svakinjo, ki je zamudila vse to, mi je žal za njo. Pa ima zdaj v redu partnerja, ampak žal prepozno.
Default avatar

marša pogačnik

Pišuka

Bi te prosila za več informacij o privatni kliniki v Angliji oz. stroških. LP Milojka
Default avatar

pišuka

Milojka,

Spletna stran te privatne klinike je http://www.londonwomensclinic.com/ ,
spletna stran semenske banke http://www.londonspermbank.com/

Cenik - preveden s prevajalnikom (veljaven;samo nekaj; več je v pdf datoteki na zgoraj omenjenem spletnem naslovu)

Posvetovanje in preiskave
Plodnost posvetovanja (vključno s slikanjem ultrazvok in svetovanja) - 295 £
Analiza sperme (vključno z analizo in poročila) - 100 £

IVF
Standardna IVF - 2.950 £
IVF 3 cikel paket - 5.900 £
Enotni ciklus IVF / ICSI s CGH ali Polar telesa biopsijo (1-8 vzorci) - 5.650 £
Standardna IVF z ICSI - 4.050 £

Egg delitve in jajc darovanje
IVF za jajc delni lastnik (vključno s pristojbino HFEA) - 75 £
Jajčna celica (jajce) prejemnika iz Anonimni donator / znano donator / partner - 5.760 £
Partner partner in jajc delitev (vključno s pristojbino HFEA) - 575 £

Egg Zamrznitev
Egg Zamrznitev - 2.600 £

Intrauterino osemenitev (IUI)
Intrauterina osemenitev (IUI naravni ciklus) - 795 £
Intrauterina osemenitev (IUI naravni cikel) - 3 cikel paket - 1.590 £
Intrauterina osemenitev (IUI spodbuja cikel) - 1.295 £
Intrauterina osemenitev (IUI spodbuja cikel) - 3 cikel paket - 2.590 £

Darovalca sperme
Darovalca sperme iz kataloga LSB - 850 £
3 cikel darovalec sperme paket iz kataloga LSB - 1.700 £

Ko sem poslala povpraševanje na to kliniko, mi je takoj naslednji dan odgovorila gospa Rebbecca Vass in mi razložila potek ter dala še nekaj publikacij (v pdf obliki) kjer je vse podrobno napisano in razloženo
Njen naslov:
Rebecca Vass
Medical Secretary
The London Women’s Clinic
113 - 115 Harley Street
Tel: 0207 563 4309
Email: [email protected]

Najprej bom poskusila na Hrvaškem. Je bliže, verjetno bo tudi ceneje, pa še jezik je bolj domač. Če ne bo mogoče (še zaenkrat), jo bom verjetno mahnila v Anglijo, čeprav me je malo groza, ker ne obvladam dobro jezika. Škoda, da je tako daleč. In tako drago...

Lep pozdrav
Default avatar

odsotnost

pišuka do Londona dobiš povratno karto že za 40 €, tako da cena prevoza je lahko skoraj ceneje kot iti z avtom do hrvaške ;)

Kar se pa postopka tiče so pa res visoke cene, ampak so tako ali tako povsod. Midva sva na darovani moški celici v Pragi in bo vse skupaj prišlo okoli 5000 € (enaka cena je bla tudi v Grazu). Preveri za vsak slučaj kako je s samiskimi v Avstriji, ker v Grazu dela slovenka, ki ti pomaga s sporazumevanjem.

Moj fotr pa itak pravi, da bi blo naceneje da grem sama na Kubo za kaka dva meseca na dopust ;)