govedina iz juhe
jaz naredim vedno polpete. Zmiksam govedino, dodam jajce, malo namočenega kruha (z mlekom) lai pa le drobtine (odvisno od sočnosti govedine). Veliko sesekljanega česna in peteršilja, sol+poper. Oblikujem polpete in jih ocvrem v vročem olju. Odlični so.
Varianta 2:
Če je lep kos mesa, ga narežem(kot pečenko, na zrezke), spaniram in ocvrem v vročem olju, torej pohano meso. So tudi odlični.
To je vse za nas, ki še ne štejemo kalorij.
Mi naredimo “esigflajš” – narezano meso, čebula, bučno olje, kis, sol, za kakšen dan v hladilnik in je odlično. Mi ponavadi pojemo naslednji dan za večerjo s svežim kruhom.
Moja babica je pa pripravila koščke govedine, na rezine narezan kuhan krompir (lahko še topel) in čez oboje nekaj vloženih kislih gobic – taka zanimiva solatka je nastala.
1. Zdevo lahko narediš v solati na tisoč in eden način : osnova na tanko narezana govedina, sol, poper, čebul, kis, olje, po potrebi voda, lahko z dodatki: kuhano jajce, fižol, krompir,… domišljija.
2. Natanko narežeš ali nasekljaš, malo popražiš z čebulo, še kakšna začimba in je glavna jed, ( tudi solata je lahko glavna jed ).
3. Enako kakor pri 2, dodaš še mal moke, paradižnikova mezga, mleta paprika, majeron, še kakšna začimba po lastnem okusu, voda, dobro premešamo in že imamo super polivko za makarone, to lahko narediš tudi naslednji dan, hladilnik.
4. Hladno govedino nasekljaš, dodaš mleto svinsko meso, začimbe po želji, oblikuješ v pleskavice ali polpete, zadevo lahko skuhaš v omaki ali popečeš na olju, kaj ti je ljubše, nič bati svinjsko meso se hitro toplotno obdela, goveje je pa tako že kuhano.
5. Govedino zmelješ ali nasekljaš ter se malo igraš, lahko jo uporabiš v lazanji, zelo dobra je tudi v krompirjevi musaki, narediš kot v toški 2 ali 3, kar ti je ljubše, meni zaradi sočnosti točka 3, le mal manj daš moke, mezge …, no to je spet stvar okusa, nekdo bi odvzel, drug dodal, okusi so različni.
6. Nasekljana govedina in bučke in …. in še se bi tega našlo, narezano lahko daš tudi na pico, je čist super, le prekriti je treba s sirom in zelenjavo, da se ne pouši preveč.
Bo dovolj ? Pa dober tek.
Meni je v vseh načinih zelo super, če je dodana sveža paprika, česen …. .
Narezano čebulo popravim ter dodam na koščke narezan paradižnik, na trakce narezano papriko ter malo podušim, dodam še na kolobarje narezane bučke ter še malo dušim. D
Dodam na trakce narezano govedino, dobro premešam ter malo zalijem z vodo ali juho, da se govedina pregreje. Poporam, posolim, dodam timijan, peteršilj ter malo rdeče mlete paprike ter ponudim s kuskusom. Včasih čez polijem kar zažvrkljana jajčka. Dober tek!
To je božanska zadeva!
http://www.kulinarika.net/recepti/6614/predjedi/prazolio/