Zdravila in zakonodaja - arhiv

ecytara in zoloft

Default avatar

burjamaka

Pozdravljeni,

Najprej en prijazen pozdrav.
Imam vprašanje, ki me skrbi. Naj na kratko opišem stanje. Imam panične napade, bojim se vseh situacij , kjer ni možen takojšnji umik, najhujši je pa občutek, ko te preplavi zelo mučen občutek in misliš zdaj se mi bo pa res zmešalo začela bom vpit jokat in me bodo peljali, občutek odsotnosti in nerealnosti na trenutke. Nenehni strah pred nevem čemu, Na trenutke tudi vsiljive misli, da bom skočila skozi okno... Eno leto sem jemala ecytara, po približno 2 mesecih mi je začela pomagat, in mi je pomagala nekje do 60%. zaradi stranskega učinka nenehnega nahoda, mi je zdravnica predlagala paroxat. Zaradi teže, ki sem se je komaj znebila in prišla nazaj na svojo, sem poprosila za zoloft. Ko sem ji povedala da sem imela pre 30 kg več kot sedaj, me je razumela. Rekla je da je možno da mi zoloft ne bo pomagal, ker ni tako dober za tesnobe kot paroksat.
Sedaj pa vprašanje. Zoloft jemljem 3 tedne, danes pa imam pomisleke ali sem mogoče res zgrešila z zoloftom. Nenehne napade panike nenehno doživljam, tesnobnost me spremlja, 24 ur na dan. Enako se počutim kot pred terapijo z ecytaro.Z ecytare sem prešla takoj na zoloft prve tri dni sem jemala zoloft 50 mg sedaj 100mg. Ali je možno da se tako počutim in bo bolje ali naj prekinem z zoloftom.

že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljena!
Zelo rada bi vam bila v pomoč, vendar nimam izkušenj, ki bi vam zagotovo lahko koristile. Zdravilo Zoloft je v nekaterih lažjih primerih učinkovito v majhnih odmerkih od 25 do 50 mg na dan. V hujših primerih pa je potrebno odmerke postopoma povečevati z tedenskim razmakom, vendar ne več kot do 200 mg na dan. Zato je pomembno diagnozi primerno odrediti odmerek. Vaša zdravnica zagotovo lažje presodi odmerek, ki ga vi potrebujete. Na vašem mestu ne bi prehitro obupala. Zdravljenje s tem zdravilom traja približno 6 mesecev, učinki zdravljenja pa tudi ne nastopijo takoj. Zato je bolje z malo potrpljenja počakati, kot pa prehitro menjati zdravilo.

V primeru, da zdravilo nikakor ne bo učinkovalo, vam svetujem, da se z vašo zdravnico pogovorite in da se skupaj odločita za drugo zdravilo. V Zoloftu je učinkovina sertralin. Na voljo so še druga zdravila z isto učinkovino in morda bo vaš odziv na drugo zdravilo spremenjen. Ravno tako je na voljo več zdravil z učinkovino paroksetin (učinkovina v zdravilu Paroxat). Odziv organizma na določeno zdravilo se namreč lahko razlikuje med posameznimi bolniki, zato ne smemo prehitro ocenjevati uspešnosti zdravljenja. Tudi zdravniki iz tega tazloga večkrat menjajo terapijo, da dosežejo želeni učinek. Ne obupajte!
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.