Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Stiska in strah

Default avatar

loly3

Pozdravljeni!

Vem, da sem malce zgrešila temo tega foruma ampak bi vseeno prosila za vaše mnenje..navsezadnje ste tudi vi doktor in veste nekaj o tem.

Zapadla sem v poporodno depresijo, ki se kaže s hipohondrijo in strahom pred boleznimi. Po telesu se mi delajo pikice(izgledajo, kot da bi pod kožo počila žilica) in me spravljajo v obup(na internetu sem prebrala, da je med drugim lahko znak raka na žolčniku). Tako sem odšla na odvzem krvi, vse je bp razen bilirubina. Poslali so me na UZ trebuha, ki je bil normalen. Ker mi ni dalo miru, sem šla dat kri za tumorski marker Ca19-9, ki bi naj bil tudi za raka na žolčniku in žolčevodih. Rezultat je bil negativen.Koliko so sploh zanesljivi ti testi tumorskih markerjev? Še enkrat so mi vzeli kri za jetrne teste, ki so bili normalni razen povečanega bilirubina. Na podlagi vseh izvidov so mi postavili diagnozo Gilbertov sindrom. Ampak meni te pikice ne dajo miru. Dermatologinja mi je rekla, da so to mali hemangiomčki-kaj je to?

Prosila bi za vaše mnenje: kakšna je možnost, da imam ne glede na vse krvne izvide(ki so normalni razen seveda bilirubina), UZ trebuha ki je prav tako normalen in glede na negativen tumorski marker vseeno raka? Morda bi dodala še to, da sem stara 22let.

Imate morda kakšno idejo, zakaj bi se te pike pojavljale? Je morda to kako povezano z nosečnostjo/porodom/hormoni?

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Če "markerji" niso povišani je rakasta bolezen izključena. Če so povišani je treba rakasto bolezen , z ustreznimi preiskavami, potrditi ali izključiti. Pri vas zanesljivo ni nobenega pokazatelja, ki bi dopuščal sum,da bolehate za rakasto boleznijo. Dermatologinja je ugotovila, da so opazovane pikice, mesta na katerih se, v teku življenja, pomnožijo drobne žilice (hemangiomi).
Morda bo prav, da obiščete psihiatra, da vam predpiše najbolj primerno zdravilo proti anksioznosti, ki vam ne dovoli uživati življenjske sreče ob novorojenčku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

emay

zdravo mlada mami
čisto evolucijsko je da se mlada mami nekje v podzavesti boji bolezni,invalidnosti,smrti in nekatere smo bolj čustvene in nas je bolj strah,če vas strah ovira do te mere da niste več sproščena,da vam misli uhajajo k boleznim,da se ne smejete sproščeno je čas da greste k os.dr. in razložite dali vam bodo antidepresive in strah bo vse manjši.otroci zrasejo in vas ne bo več tako strah!
držite se in uživajte!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Hvala obema za odgovor. Lahko povem, da sem en mesec jedla antidepresive in sem občutila izboljšanje(nisem se več toliko sekirala) ampak sem kljub temu, da bi vse skupaj še malce hitreje minilo, prosila za napotnico za psihiatra, ker sem mislila, da bo odkrit pogovor s strokovnjakom pomagal. Pa sem se motila..kot prvo me je prestrašila, da so te moje pikice po telesu(dermatolog se ne more odločiti med hemangiomi in petehijami, ampak je rekel,da če imam trombocite v mejah normale, me naj ne skrbi) lahko znak resne bolezni(jetra,levkemija) in je to potrebno raziskati. Pričakovala sem, da bom od nje šla veliko "lažja" ampak je bilo ravno obratno.Ponovno sem razmišljala samo o raku žolčnika/žolčnih vodov, bila sem popolnoma obupana. Poleg tega pa mi je še ukinila(???) antidepresive, češ da mora to samo od sebe miniti. Skratka, spet sem čisto na tleh, moje misli se vrtijo samo okoli bolezni(oziroma samo okoli raka žolčnika). Me je pač obupno strah te bolezni, čeprav mi je zdravnica rekla, da bi se to skoraj zagotovo videlo na UZ. Ne morem se sprostiti, včasih še dihati ne morem normalno. Sanja se mi, da se dušim vendar ko se zbudim lahko normalno diham.
Ne vem več kam naj se obrnem, kdo mi lahko zagotovi da NIMAM raka žolčnika oz. žolčnih vodov? Pripravljena sem plačati za preiskavo(kakršno koli že pač, čeprav nimam veliko denarja) samo da bom pomirjena. Zdravnica je rekla, da ne ve kam me naj pošlje, da me bodo dovolj dobro pregledali. No v bistvu mi je na koncu pogovora kar lepo povedla, da me ne bo poslala nikamor:((

Tako sem obupana...

Se opravičujem, ker ponovno pišem na ta forum ki ni namenjen takšnim problemom..
Default avatar

Boris Cibic

Razumem vašo stisko iz katere še ne vidite izhoda. Prav nič mi ni odveč, da se ste obrnili na ta forum. Še en krat sem pozorno prebral dosedanje dopise. Opravili ste številne, danes obstoječe vrhunske preiskave s katerimi dokazujemo ali izključujemo prisotnost rakaste bolezni pri pregledancu. Globoko prepričan vam sporočam, da ni niti enega izvida , ki bi kazal na možnost obstoja rakaste bolezni na žolčniku ali na drugih organih.
Glede na vsebino vašega dopisa izgleda, da je psihiater mnenja, da vam niso več potrebni antidepresivi. Upam, da je tako res. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Vas lahko vprašam še nekaj? Recimo v primeru neke bolezni(npr. raka ali karkoli drugega bolj resnega) se pojavijo bolečine. Ali se potem te bolečine stopnjujejo ali lahko minejo? V primeru, da se stopnjujejo, kako hitro se? Mene je cca. mesec in pol nazaj bolelo pod desnim rebrnim lokom oz. sem čutila neko stalno napetost. Sedaj se to le še redko pojavi in nikoli ni tako izrazita bolečina kot je bila, ampak le toliko, da čutim. Če se zaposlim lahko na to "bolečino" brez problema pozabim. Ampak če se pritisnem tja, kjer občutim to tiščanje, me zaboli pod žličko, v predelu želodca.

Drugače pa dvomim, da ne rabim antidepresivov, saj je stanje znova iz dneva v dan slabše...

Lep dan vam želim
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno že veste, da rakaste bolezni, v velikem odstotku, začnejo povzročati bolečine mogo prepozno.Pravočasno jih odkrijemo na dojki in na maternici. V ostalih primerih (želodec, pljuča, jetra, itd.) jih "pravočasno" odkrijemo, če pride bolnik na pregled iz drughi razlogov. Morda ste preboleli blago vnetje žolčnika (bolečina pod desnim rebrnim lokom, ki je prišla in je izginila). Res škoda, da vaš psihiater nimas vtisa, da še potrebujete antidepresive. Verjetno pa vam želi dobro in, da ne bi postali odvisni od zdravil. Še en krat srečno!
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Tega se zavedam, in verjetno, če bi mi rak povzročal te bolečine, bi bil že toliko razširjen, da bi se videl na UZ kajne? Lahko pa povem, da sem danes imela kontrolo v laboratoriju. Sedaj imam direktni bilirubin normalen, ni več povišan. Indirektni se je znižal za skoraj polovico(sedaj je vrednost 27, bila je 44). Imam pa povišana encima S-ALT in sicer je vrednost0.53(normalno je do 0,52) in pa S-AST 0.58(normalno do 0,56). GAMA-GT in AF sta v mejah normale. Zanima me, kaj ti izvidi povejo? Še vedno sem malce "polna" pod desnim rebrnim lokom, ampak manj kot sem bila. Zato sem zelo razočarana ih hkrati zelo prestrašena zaradi izvidov. Ker je petek, ne morem priti do osebne zdravnice, da bi mi izvide malo razložila.

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Odgovarjam z zamudo in mislim, da ste že bili pri svojem zdravniku. "Jetrna encima" AST in ALT sta komaj nad zgornjo normalno mejo, gamaGT pa je v normalnih mejah. Zboljšuje se tudi vrednost bilirubina. Na osnovi dosedanjih izvidov bi posumil, da ste preboleli blago vnetje žolčnika(?), jeter (?). Indicirana je kontrola "jetrnih testov" čez nekaj tednov. V primeru, da bi bili izvidi še vedno v patološkem območju, priporočamn posvet pri gastroenterologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Ali je možno, da se AST in ALT povišata zaradi stresa?

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da ne. Na pregled k gastroenterologu se ne mudi, ga pa vsekakor priporočam, če bodo ravni AST in ALT še vedno povečane.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Pozdravljeni!

Zopet se vam oglašam, tokrat s čist drugačnimi težavami. Pikice, ki sem jih že omenjala, je dermatologinja še enkrat pregledala in ni bila več prepričana, če so to res hemangiomi. Imam jih po nogah(največ po stegnih) in tudi drugje po telesu, vendar so drugje bolj redke in jih je manj, po stegnih jih je pa kar veliko. Gledala sem nek dokumentarec o zapletih po operacijah..neka gospa je dobila trombozo v medenici in posledično umrla zaradi hude pljučne embolije. In seveda sem tudi jaz našla sebe v trombozi oz. sem začela razmišljati o možnostih, da sem dobila trombozo po porodu. V glavnem:nekje dva tedna po porodu so se začele pojavljati bolečine v medenici oz. me je bolj bolela desna kost pod rebrami(ne vem, če je tisto že medenica), bolečina pa se je širila skozi medenico v dimlja(pač občutek je bil takšen). To sem tudi omenila ginekologinji in je rekla, da verjetno se samo kosti in vezi "postavljajo v star položaj" in da bi bolečine morale miniti. No in s časom so res, le občasno me še malo "špikne" tako, da ne polagam pozornosti na to. Potem pa sem gledala ta dokumentarec, kjer so rekli, da je za trombozo lahko značilno pokanje žilic(petehije), meni pa dermatologinja ni izključila možnosti, da so te pikice po nogah petehije. In začela se je panika glede tromboze, ki se je počasi umirila. Zdaj pa me boli leva, rahlo pa čutim neko "napetost" tudi v desni nogi. To se pojavi zlasti zvečer, ko se uležem ali med sedenjem. Med gibanjem nikoli. In sedaj me zopet skrbi, da bi šlo za trombozo(naj povem še to, da se te pikice ne pojavljajo več le še redkokdaj nastane kakšna nova). Noga me najbolj boli v mečih in notranja in prednja stran stegna. Drugače ni opazit kakšnih vidnih sprememb(oteklin, barva) razen teh rdečih pikic, ki so tam že vsaj 5 mesecev in pa dveh poškodb(10x10cm velika modrica z zatrdlino na sredini-ugriz konja pred dvemi tedni in pa modrica na treh prstih in nartu-pred enim tednom mi je na nogo padlo kladivo težko 4kg). Sedaj pa me zanima..kakšna je sploh možnost, da bi po porodu dobila trombozo in bi se težave s časom umirile same od sebe in bi se potem zopet pojavile po pol leta? Ali so petehije sploh znak tromboze?

Se opravičujem zaradi takšnega romana in zmedene vsebine, ampak ne znam bolje pojasniti...

Aja če to kaj pomeni-po porodu sem imela vrednost trombocitov 344, imela sem naravni porod, brez zapletov(se pravi nič šivov ali kakroli drugega).

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu niste navedli, če vam okončine zatekajo, kar bi lahko podprlo vašo bojazen, da so težave posledica tromboze globokih ven. Vrednost trombocitov ne kaže na trombocitozo. Vaša pripoved ni predolga, morda prekratka, da bi vedel povedati ali gre za funkcionalne motnje ali pa za organske spremembe (tromboza globoke vene? kapilaropatija?). Mislim, da bi bilo koristno jemanje nizkih odemerkov Aspirina. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Pozdravljeni!

Noge mi ne zatekajo, edino kar je, je pojav rdečih pikic. Kakšne preiskave pa bi bilo smiselno opraviti za izključitev ali potrditev teh bolezni? Ali obstajajo kakšne krvne preiskave za to ali pa so potrebne temeljitejše preiskave? Kako resna pa je kapilaropatija? Za trombozo vem, me pa še nekaj zanima..je res, da se strdek v določenem času "utrdi" in ni več nevarnosti, da bi se "odkrušil"? Ali je za to "utrditev" strdka potrebno zdravljenje ali se lahko to zgodi samo od sebe?

Lep pozdrav!
Default avatar

loly3

Naj povem še to, da se že prej omenjena poškodba prstov "obnaša" malce čudno. Prva dva dni me je bolelo tako, da sem komaj stopila na nogo oz. sem hodila po peti. Sedaj bolečin praktično ne čutim več razen ob pritisku. Zanima pa me, zakaj modrica kar noče in noče izginiti oz. se začeti "celiti". Cel teden je že enake barve, enako velika le da imam danes čisto na levem delu narta neko rdečo-vijolično liso(ne boli). Mami je rekla, da me noga morda boli od tega(?) in da če bi šlo za poporodno trombozo bi se bolečine, ki sem jih čutila po porodu v medenici in malo v nogi(sedaj sem se spomnila) od takrat stopnjevale in ne da so vmes za pol leta vse težave izginile in bi se sedaj ponovno pojavile(?). Kot mi je zadnje čase v navadi me je zajela huda panika, da bom umrla preden bom prišla v petek do zdravnika(prej je odsoten h dežurnemu pa tudi ne želim hoditi, ker so zelo nesramni če pridemo zaradi kakšnih ne zelo hudih težav). Naj povem še to(nekaj dodatnih informacij)da noga NI bolj vroča od desne(vsaj velike razlike ni), ne bolj hladna, ni razlike v barvi, ni otekla in ne boli stalno(kot že rečeno najbolj boli če ležim) in tudi bolečina ni tako huda da nebi mogla zaspati, je pa moteča. Najmanj me boli, ko jo obremenim(če stojim samo na levi nogi). Se pa včasih pojavi občutek "hlajenja" noge nekje od sredine goleni do prstov(kot da mi po nogi piha mrzel veter).
Upam, da ni kaj hujšega in da bo še počakalo nekaj dni, da pridem do zdravnika.
Aja sem se spomnila še nekaj..vprašanje glede bolezni kapilar, ki ste jo prej omenili. Včasih, če se popraskam(to sem opazila na prsnem košu ali zgornjem notranjem delu rok) se mi pojavijo rdeče pikice-torej petehije-ki pa v nekaj urah izginejo. Je to pomembno?
Default avatar

Boris Cibic

Drobne petehije (pikčaste krvavitve) so lahko prisotne pri številnih boleznih. Diferencialno diagnostiko opravljajo dermatologi in internisti (predvsem revmatologi). Modrikasta zabarvanost kože kaže na zastajanje krvi v prizadetem predelu. Kljub vaši skrbi, da bi čim bolj nazorno opisali prisotne bolezenske spremembe na koži spodnjih okončin, ne morem dobiti prave slike, da bi vam koristil. Zatoi priporočam, df vas izbrani zdravnik napoti na ustrezne preglede (dermatolog? varikolog?)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan. (Opravičujem se za tipkarske napake).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loly3

Torej menite, da ni tromboza edina oz. najbolj verjetna diagnoza? Se opravičujem za toliko vprašanj ampak saj veste, da je sedaj čas praznikov, mene pa grozno skrbi, da me nebi v tem času pobralo(vem da se smešno sliši samo meni se to zdi skrajno resna zadeva). Koliko je pa možnosti da bi dobila trombozo po porodu, ki ni bil težak? In pa sploh...je možno da bi pol leta ta strdek v žili "miroval" in se nebi odkrušil? In pa še eno verjetno zelo neumno vprašanje:ali lahko telesna aktivnost(v mislih imam jahanje konj) pripomore oz. povzroči, da se strdek okruši in pride do embolije ali kakšnega drugega zapleta?
Default avatar

loly3

Se opravičujem..ampak še eno vprašanje se mi je porodilo. Omenili ste, da predvsem revmatologi opravljajo diferencialno diagnostiko petehij. So petehije možne pri revmi? Ker me kar pogosto bolijo sklepi(od poroda dalje) najbolj pa: desno zapestje, levi komolec, leva rama, kolena(ampak s tem imam težave že veliko let) in pa križ in ledveni del hrbtenice. Včasih pa imam občutek, da imam levo nogo malo mravljinčasto oz. da mi malo "spi". V glavnem ni pravega občutka, kot da je odrevenela.

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic