Starševski čvek

uhajanje urina na trampolinu

Default avatar
živjo vsem,

ob intenzivnem skakanju po domačem trampolinu mi uhaja urin (sploh, če ne grem prej na wc). to mi je blazno neugodno. keglove vaje delam kadar se spomnim, rodila nisem.

kako naj to preprečim (razen z vložkom)?

verjetno se to ne dogaja samo meni ....

_
Default avatar
Jaz sem enkrat skakala s kolebnico in se dobesedno poscala. Težav z uhajanjem urina nisem imela ne prej ne kasneje nikoli. Me je takrat zelo pretreslo, ampak, ko sem videla, da sicer ni teh težav, sem samo opustila to dejavnost in veselo živim naprej......
Default avatar
Meni se zgodi ob močnem kihanju ali močnem kašljanju. Mi je grozno in sem tudi šokirana.

Tudi nisem rodila.
Default avatar
Ne samo tebi :(

ja, keglove vaje, baje se dobi celo nekaj pripomočkov v ta namen

drugo je operacija, meni jo je ginekologinja odsvetovala, ker sem premlada :(
Default avatar
Ne vem zakaj navajate "rodila še nisem". Stara sem 40+, rodila 1 x in se mi
kaj takega ni doslej še NIKOLI zgodilo. Tako, da ne vem zakaj bi bil vzrok za uhajanje
urina , če je ženska rodila. Moja mami je stara 75 let, rodila 3 x in se ji to še tudi
ni zgodilo, čeprav je zelo športno aktivna.
Default avatar
dd je napisal/a:
ne se pustit tkole odslovit, pojdi še po drugo mnenje, vrtaj, sprašuj, pred časom je bila na radfiu val 202 ful dobra oddaja na to temo, kjer je bilo izrectno rečeno da čimprej operacia, tem bolje

sicer imam tudi sama mal težav, 2x rodila, ob polnem mehurku ko kiham ali kašljam morm noge kr fino stitsnit, na trampolin in kolebnico tudi samo s praznim mehurjem, drugač pa še kar ok.
Default avatar
STRESNA URINSKA INKONTINENCA-NAJPOGOSTEJŠA OBLIKA NEHOTENEGA UHAJANJA URINA

Na morju imamo ogromen trampolin, kjer se otroci neutrudno zabavajo s skakanjem. S prijateljico sva se en večer še sami sezuli in se pridružili otrokom pri skakanju. Moja prijateljica je po par skokih na hitro zapustila prizorišče zabave. Šele mnogo kasneje je nekako potožila, da ji ob skakanju uide urin. Ali je nujno normalno, da mladi ženski uhaja urin, ker je rodila?

Zaradi same nosečnosti in poroda so pogosto oslabljene mišice medeničnega dna, kolagen v vezivnem tkivu je raztegnjen. Vezivna tkiva, ki držijo organe v medenici v določenem položaju, ne uspejo zadržati iztekanja urina ob povečanem pritisku na mehur. Medenično dno z vsemi anatomskimi strukturami je ohlapno, relaksirano in ni sposobno zadovoljivo zadržati urina iz polnega mehurja.

Da lahko mehur kljub polnjenju zadrži želeno količino urina, mora biti pritisk v mehurju nižji kot v uretri. Uretra je cevka po kateri izteka urin iz mehurja.

Pritisk v uretri vzdržujejo mišice zapiralke in celotna skupina mišic medeničnega dna. Ker pa je pokončna drža človeka velika obremenitev za mišice medeničnega dna, ki morajo zadržati pritiske urina iz polnega mehurja, se je evolucijsko razvil še en pomemben mehanizem za vzdrževanje kontinence. Uretra ni speljana iz mehurja vertikalno navzdol, pač pa jo anatomska pot vodi pod določenim kotom. Ko se mehur polni, se kot manjša, postaja ostrejši in to predstavlja še določeno dodatno zaporo, anatomsko ”zapiralko”.

Z leti, po travmah, kot sta porod in nosečnost sama, pri povečani telesni teži, vezivna tkiva popustijo. Nožnica, ki se ji na sprednji steni tesno prilega mehur se povesi in zato se kot med povešenim mehurjem in uretro povečuje namesto zmanjšuje. Odpiranje (povečanje) kota med mehurjem in uretro pa pomeni odpiranje notranje, anatomske zapiralke.

Če so hkrati popuščene vezi in še mišice medeničnega dna, urin uhaja ob kihanju kašljanju, skakanju, plesu ali petju.

TERAPIJA URINSKE INKONTINENCE

Nošenje hlačnih predlog, plenic ali izogibanje telesni dejavnosti NI terapija SUI.

Ženske imamo na voljo različne vrste terapije, od neinvazivnih, minimalno invazivnih, do dokončnih, invazivnih metod. Katera od metod bo izbrana pri zdravljenju posameznice, je odvisno od njene lastne motiviranosti za zdravljenje, od tehnoloških zmogljivosti zdravstvene ustanove, od zdravnika, ki metodo pozna in najbolje obvlada in od pacientkinega splošnega fizičnega stanja.

1. NEINVAZIVNE METODE:
-izobraževanje (vedenjsko-kognitivna psihoterapija in avtogeni trening), Keglove vaje, vaginalne uteži.
-farmakoterapija: hormoni (ev. Bioidentični hormoni), Imipramin, Duloxatin, adrenergični agonisti.
-pripomočki: pesarji, katetri, zbiralne vrečke

2. MINIMALNO INVAZIVNE METODE so načeloma nekrvave metode, brez reza.
-sredstva za povečanje volumna
-električna stimulacija
-zunajtelesni magnet
-lasersko remodeliranje kolagenskih vlaken v vezivu nožnice

3. INVAZIVNE METODE
-TVT
-klasične operativne tehnike z vaginalnim ali abdominalnim pristopom

2/3 žensk, ki jim uhaja urin, se ne potožijo niti svojemu zdravniku, zato imamo občutek, da jih ni veliko.

Uhajanje urina ni bolezen, ki neposredno ogroža življenje. Zaradi uhajanja urina ženske ne izostajajo od dela. Če ne hodijo na aerobiko ali ne tekmujejo na maratonih, ne pomeni, da jih ni.

Pacientke moramo aktivno povprašati o uhajanju urina, sicer ga bodo redko omenile kot veliko težavo. Aktivno moramo iskati tiste ženske z blažjimi oblikami inkontinence in jih zdraviti, da bi našli manj teh z najhujšimi stopnjami uhajanja urina.

Sabina Senčar, dr.med

vir: http://med.over.net/forum5/read.php?253,7465627

in še: http://vizita.si/clanek/leksikon/urinsk ... mehur.html

Urinska inkontinenca (Uhajanje seča) in preveč aktiven sečni mehur

Čeprav zaradi uhajanja seča trpi več milijonov ljudi, predvsem žensk, je inkontinenca še vedno tabu.

Poznamo različne vrste nenadzorovanega uhajanja seča.

Gre za tegobo, ki večinoma doleti starejše ženske, pojavi pa se lahko tudi presenetljivo zgodaj, pri nekaterih ženskah že med 20. in 30. letom starosti, še posebej po porodu.

KAJ JO POVZROČA?
- Po porodu so medenična tkiva raztegnjena, zaradi česar pride do rahlega zdrka nožnične stene (prolaps). Če je v omenjeni del nožnične stene ujet še tako majhen del sečnice ali mehurja, se skoraj vedno pojavijo težave, kot so nenadno nujno tiščanje na vodo ter pogostejše, lahko tudi boleče odvajanje seča.
- Po menopavzi zaradi pomanjkanja estrogena oslabi mišica zapiralka mehurja, zaradi česar pride do uhajanja seča.
- Seč lahko uhaja tudi ob povečanju pritiska v trebuhu, na primer ob kihanju, kašljanju ter napenjanju ob odvajanju blata ali dviganju bremen, čemur pravimo stresna inkontinenca.
- Po menopavzi postanejo mišice mehurja preobčutljive in se začno krčiti že ob majhnih količinah seča, ki se nabere v mehurju (preveč aktiven sečni mehur).

KAKŠNI SO SIMPTOMI?
- Uhajanje seča.
- Pogosto odvajanje seča, čeprav mehur še ni poln.
- Nenadno nujno tiščanje na vodo, čeprav mehur ni poln.
Default avatar
nekaj branja, če bo kaj v pomoč

http://www.simpss.si/inkontinenca-urina.html
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clane ... ontinence/
http://www.ambulanta-kosir.com/priloge/ ... %20dna.pdf

ko sem bila še otrok, sem imela drug večji problem, ko organizem ni zaznal "alarma", da je treba lulati in se mi je do devetega leta dogajalo, ker niso nič rešili, da sem pač lulala in je bilo grozno, preoblačenje ponoči, podnevi, vedno imeti s seboj oblačila. potem smo našli končno enega zdavnika, ki je stvar operiral in od takrat vse super.
pa če vas lulat, nikar ne zadržujte in pojdi takoj, ko vas tišči. to je podobno kot pri blatu, ko ga ne smeš zadrževati, če te pač tišči. ker se potem začnejo odpirati druge težave (tudi zlata žila - si vsaj enkrat bogat, čeprav boleče bogat ha ha).
Default avatar
Opreacijo odsvetovala z razlago, da pomaga 10 let, potem počasi popusti. Kritičen je tisti čas potem, ker ponovna operacija ne prinese željenih rezultatov.

Res nisem iskala drugega mnenja, ker težava ni tako pereča, da bi bilo res moteče, gre za občasno, ki se ji da s previdnostjo tudi izognit. Večinoma :)
Default avatar
ena od daleč je napisal/a:
zato, ker se pri porodu vse raztegne. in je potrebno nazaj ojačati. moja mami je bila tudi stara 70, rodila 3 otroke, pa ni imela celulita. ker pravijo, da je celulit podedovan, plus vse ostalo. pri 39 imam res nekaj malega celulita, ni omembe vredno, ampak so stvari še od česa drugega odvisne, ne samo od dednosti.
če je tvoja mati zelo športno aktivna, je to velik kriterij, zakaj se nekomu nekaj ne zgodi. preštudiraj mišice aktivnega športnika in tistega, ki je športno neaktiven in sem ter tja nek šport goji na trampolinu. ogromna razlika pri vzdržljivosti, moči in še čem celega telesa.
verjetnost, da se pa uhajanje urina zgodi ob manjših naporih je toliko večja, če nekdo rodi. ni pa seveda pravilo.
Default avatar
v pomoč je napisal/a:
Tole pa ne vem, če bo držalo. Sem bila na testih glede inkontinence in hodit na stranišče kar takoj ali preventivno je bilo meni odsvetovano. Še več - rečeno mi je bilo, da naj probam zadržat vodo čim dlje se da. Je pa drugo glede velike potrebe. Tam pa ne smeš zadržvat.

Sem se tudi sama pogovarjala za operacijo in mi je strokovnjak na tem področju razložil, da operacija ne pomeni nujno rešitve in se čez leta lahko stanje vrne v začetno. Druga ista operacija pa ni izvedljiva oz. nima učinka. Se da pa veliko naredit s Keglovimi vajami - preverjeno. Pa prekomerna teža ima tudi veliko zraven!
Default avatar
Kaj pa skačeš po trampolinu?
A si otrok ali opica?

Ukvarjaj se s čim drugim, kajne?
Delaj stoje na glavi npr.....
Default avatar
Vsi smo otroci, samo z leti se naučimo obnašanja primernega okolju
Default avatar
Tudi meni nekako logika pove, da je za mišice in zadrževanje urina bolje, da ne letiš takoj in predvsem da veliko piješ, da je mehur večkrat poln kot prazen. Seveda ni to enako kot blato, ker blato se zasuši in to potegne za sabo boga in pol težav.
Default avatar
se mi je zgodilo isto, pa načeloma takih problemov z urinom še nimam, s tem, da sem tisti dan imela tudi vnetje mehurja in sem bila prepričana, da zaradi tega...

vnetja mehurja imam pa tudi non stop... grrr.
Default avatar
inkontinenca je napisal/a:
no, ne bom oporekala tvojemu mnenju ali mnenju zdravnika, saj nisi bila stara 9 let kot jaz. ker se je pri meni dogajalo, da zato, ker ni bilo stika, da bi morala iti lulat ali iti na stranišče pač težava, ki je govorila o tem, da ni bilo nobene kontrole v delu, ko je treba lulat. in sem bila na enkrat mokra. in šele takrat se je vedelo, da bi morala it na wc in da se pač ne lula v hlače, tako ne podnevi kot ponoči, ko je bilo potrebno preoblačiti mene, tako posteljo kot vse skupaj obup.

oba problema sta si različna in v mojem primeru nisem smela nič zadrževati. in mi je bilo svetovano, da pač, če moram it lulat, naj grem. pa čeprav, ko sem bila v osnovni šoli tršici ni bilo všeč, ko sem zaprošala vsaj dvakrat, če se lahko odstranim, da grem na wc.

situacije so različne, zato pač povemo, kaj je pri enem ali pri drugem. o sami zadevi pa lahko presodi izključno le specialist, ki je za to usposobljen. zato tudi menim, da bo vsak, ki bo želel mnenje o dejstvu, če gre za pereč problem, obiskal tudi zdravnika in recimo mnenja na mon vzel samo na znanje in ne zdravo za gotovo.

v vsakem primeru ni priporočljivo, da se zadržuje tisto, kar mora iti ven iz tebe, pa če je to urin, blato, kihanje, kašljanje ali pač čustva, ki se pri nekaterih zadržujejo znotraj. nisem govorila o preventivi, le o tem, da če te pač tišči, da pač pojdi. če ti je bilo svetovano z razlogom, da urin raje malo zadrži, je specialist že vedel zakaj ti je tako svetoval.
saj se strinjam glede dela, da če malo zadržiš urin, da s tem tudi mišico vzpodbudiš, da je bolj krepostna, ampak, dvomim pa v drugem primeru, da če spiješ vsaj 3 litre vode na dan, da je pametno čakati na jutranje odvajanje urina in popoldanskega, zato, ker boš tako okrepil mišice, čeprav ti bo iz tega naslova potem curljalo ven.

meni, od kar sem imela operacijo, ker prej ni bilo zaslediti, da sploh vem, da bi morala lulati, sama uravnavam stvari. ker sem bila pa zelo tudi športno aktivna, čeprav sedaj nisem več, mi še vedno pomaga to, da znam krepiti mišice tako nad vagino kot pri vaginalnem delu. in zato tudi nimam nikakršnih težav. in tudi ne letam na wc za vsako kapljo. presodim sama. grem, ko tišči, ker tudi kakam ne tako, da bi spuščala v wc samo pekec po pekec.

zato, ker imamo različne izkušnje, sem podala še linke, če bo kateri kaj v pomoč, pri morebitnih novih informacijah, ki jih kdo ni vedel in kako lahko kdo sam postopa. najina primera pa sta očitno različna, ampak je prav, da se je poslušalo zdravnika, ki je za to usposobljen. v vsakem primeru zato tudi podpiram, da se za končno mnenje, dejstvo ljudje obrnejo na zdravnike z najavo obiska in ne samo na mon.
Default avatar
Tudi meni se je to zgodilo in sem odšla vsa obupana takoj k ginekologinji in naprej v urodinamičen laboratorij. Tam mi je sestra prijazno razložila, da je to prvi znak inkontinence in da marsikatera nima nikjer drugje težav kot na trampolinu.
Očitno je to ena kombinacija sprostitve mehurja pri skakanju.
Naredila mi je vse teste in imam dobre rezultate, nobene sledi o inkontinenci, samo na trampolin pa pač več ne hodim ;)
Default avatar
Hm, jaz pa delam obratno... grem na trampolin, prav namenoma, za pet minut, mal poskakovat - ne toliko, da bi vse skakalo v meni. Nekak sem imela v mislih, da s tem vseeno lahko krepim mišice - prav medenične, mislim
Default avatar
hvala vsem za mnenja. ste me malo opogumile.

zdej pa na wc pa na trampolin vadit keglove :)
Default avatar
Hehe.... upam, da ti pomaga